hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A csecsemőgondozási díj főbb szabályai, kérdései

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Ki és milyen időtartamra, milyen mértékben és milyen feltételek fennállása esetén jogosult csecsemőgondozási díjra? Jelen cikkünkben a főbb szabályok ismertetésén túl az ellátással kapcsolatos gyakran felmerülő kérdésekre is választ adunk.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) és annak végrehajtási rendelete szabályozza az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak, ezen belül is a csecsemőgondozási díjnak (csed) a szabályait. A csed biztosítási jogviszonyon alapuló, pénzben megállapított ellátás, amelynek az alábbi két előfeltétele van.

Az egyik előfeltétel, hogy erre az ellátásra az a nő jogosult, aki a gyermeke szülését megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt. Ezen 365 napi biztosítási időbe be kell számítani a következő időket:

  • a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj – kivéve a hallgató (diplomás) gyermekgondozási díj – folyósításának az idejét,
  • köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
  • a rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.

Megjegyzés: A csecsemőgondozási díjra elsősorban az édesanya jogosult, de adott esetben jogosult lehet a csecsemőgondozási díjra az édesapa, illetve a gyermeket örökbefogadó személy, vagy a családbafogadó gyám is.

Olvassa el az Adózóna korábbi cikkét „A gyermekgondozási díj főbb szabályai, kérdései" címmel!

A másik feltétel ahhoz kötődik, hogy mikor születik meg a gyermek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja többek között, milyen időtartamra és mértékben, milyen feltételek fennállása esetén igényelhető csecsemőgondozási díj.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1