hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A gyermekgondozási díj főbb szabályai, kérdései

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Jelen cikkünk megírását az motiválta, hogy a gyermekgondozási díj kapcsán több olyan kérdés is érkezett, amelyek a jogszabály alkalmazásával függenek össze, erre tekintettel röviden ismertetjük a gyermekgondozási díjat, és ezen ellátással kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) és annak végrehajtási rendelete szabályozza az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait, ezen belül is a gyermekgondozási díjat. A gyermekgondozási díj keretében el kell különítenünk az alábbi gyermekgondozási díjakat:

– az Ebtv. 42/A. §-ában foglalt – a legkorábbi –, úgynevezett általános szabály alapján megállapított gyermekgondozási díj;

– hallgatói (diplomás) gyermekgondozási díj;

– nevelőszülői gyermekgondozási díj;

– nagyszülői gyermekgondozási díj.

Az alábbiakban a felsorolás első pontjában foglalt, úgynevezett általános szabály alapján megállapított gyermekgondozási díjat, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket ismertetjük.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben tovább részletezzük a gyed megállapításának, folyósításának feltételeit, és áttekintjük az ellátás kapcsán gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs