Mikor kell betegszabadságot és mikor táppénz-hozzájárulást megállapítani?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Keresőképtelenség esetén nem minden esetben egyértelmű, hogy mikor kell betegszabadságot számfejteni, és mikor kerül sor a táppénz-hozzájárulás megállapítására. Az alábbi cikkünkben ezt a két kérdést tisztázzuk le.

Elsőként nézzük meg, hogy kinek jár a betegszabadság!

1. Kinek jár betegszabadság?

Betegszabadságra jogosultak a munkavállalók, és mindazok, akiket munkaviszony jellegű jogviszonyban foglalkoztatnak. Munkaviszony jellegű jogviszonyba tartozik többek között közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, egészségügyi szolgálati jogviszony, azaz a betegszabadság a munkavállaló, munkaviszony jellegű jogviszonyban álló személy saját betegsége esetén jár. Ennek a szabálynak az alkalmazása során azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy saját betegség esetén is vannak olyan keresőképtelenségek, amelyeknél a keresőképtelenség első napjától baleseti táppénz, illetve táppénz jár. Ilyen esetek – 102/1995. kormányrendelet alapján – a következők:

  • keresőképtelenség üzemi baleset esetén,
  • foglalkozási megbetegedés miatt fennálló keresőképtelenség,
  • közegészségügyi okból foglalkoztatástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés miatti keresőképtelenség,
  • veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség.

A saját jogú nyugdíjasok nem minősülnek biztosítottnak, de keresőképtelenségük esetén, ha munkaviszonyban vagy munkaviszony jellegű jogviszonyban dolgoznak betegszabadságot kell megállapítani. Ennek pedig az az oka, hogy a betegszabadság nem biztosítási jogviszony alapján jár. A betegszabadságot a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szabályozza, így a betegszabadság munkaviszonyhoz, valamint munkaviszony jellegű jogviszonyhoz köthető. Erre tekintettel szóba sem kerülhet a betegszabadság például egyéni-, vagy társas vállalkozó, biztosított mezőgazdasági őstermelő, illetve biztosítási jogviszonyban álló megbízott keresőképtelensége esetén.

Táppénz és betegszabadság témakörben további írásokat az Adózóna oldalán a címszavakra kattintva talál.

Figyelemmel kell lenni továbbá arra is, hogy egyidejűleg fennálló több munkaviszonyban, munkaviszony jellegű jogviszonyban külön-külön járhat a betegszabadság. Ha például a munkavállaló egyidejűleg több munkáltatónál is dolgozik, és mindegyik jogviszonyában keresőképtelennek minősül, és a betegszabadságát még nem merítette ki, akkor a betegszabadságot mindegyik munkaviszonyban külön-külön kell megállapítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor és kinek kell megfizetnie a táppénz-hozzájárulást, milyen keresőképtelenségi kódok vannak, melyek azok a keresőképtelenségi kódok, amikor a keresőképtelenségnél először betegszabadságot állapítják meg, illetve melyek, amelyeknél táppénz-hozzájárulást kell megállapítani!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1