154 találat a(z) betegszabadság cimkére

Táppénz, járulékfizetési kötelezettség hatósági karantén idején Cikk

Hatósági házi karantén alatt milyen ellátás, munkabér illeti meg a munkavállalót? Ha külföldről tér haza, és karanténba kerül, akkor fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és fizetnie kell maga után a 7710 forintot, vagy azt a munkáltató át is vállalhatja? Ha kontakt személy kerül hatósági karanténba, akkor táppénzre kell, hogy vegye a háziorvos? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna, tb-szakértő, jogász válaszolt.

Megváltozott munkaképességű – szocho-kedvezmény Kérdés

Szakképzési munkaszerződés esetén betegszabadság Kérdés

Felmondási idő és végkielégítés számítása Kérdés

Táppénz állásidő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátással foglalkozó kft. jelenleg nem tud tevékenységet végezni a vírushelyzet miatt, a vendéglátó egység zárva tart, dolgozóit nem bocsátotta el, közös megállapodás szerint állásidőt fizet nekik, melynek keretében a dolgozók az alapbérük 50%-át kapják meg, és nem kell bejárni dolgozniuk. Az egyik dolgozó bejelentette, hogy táppénzen van (nem a vírus miatt). Az a kérdésünk, hogy ebben az esetben is ugyanazokkal a szabályokkal kell a táppénzt igényelni, mintha a dolgozó munkát végezne? Jár a 15 nap betegszabadság, és azt követően a táppénzigényt be lehet adni az illetékes szervnek (nem kifizetőhely)? Ha igen, akkor a betegszabadság alapja az 50%-os alapbér, amit jelenleg kap a dolgozó, és annak a 70%-át kapja a dolgozó?

Havibéres időkeretes távolléti díj számítás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_30_haviberes_idokeretes_tavolleti_di_jrs A fenti címen feltett kérdésre megkaptam válaszát, köszönöm. A számomra a kérdés továbbra is az, hogy hogyan számítódik a távolléti díj, vagyis betegszabadság esetén a korábbi példánál maradva, alapbér/160 vagy alapbér/144 70 százaléka a betegszabadság órabére?

Koronavírus – munkaügyi lehetőségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném a koronavírus miatti helyzetben. Egy kolléga esetében, akinek nem tudunk munkát adni, milyen szabályok/eljárások alkalmazhatók/alkalmazandók? Gondolok itt a teljes „skálára” és annak vonzataira. Pl. betegállomány, részmunkaidő, fizetetlen szabadság, felmondás a dolgozó részéről, felmondás a munkaadó részéről …. stb. Segítségüket, tanácsukat előre is köszönöm!

Koronavírus-járvány: kisokos munkáltatóknak, munkavállalóknak Cikk

A koronavírus-járvány következtében feje tetejére állt mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók élete. Nézzük meg, hogy milyen potenciális veszélyforrások leselkednek a felekre, és azokra milyen jogi megoldások találhatóak!

Betegszabadság kiadása áthúzódó táppénznél nyugdíjas munkavállalónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy nyugdíjas, munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló, aki decemberben lebetegedett. 2019-ben megkapta a 15 nap betegszabadságot, majd ezután táppénz járna neki, de természetesen nem kapja meg, mivel nyugdíjas. A táppénze áthúzódott 2020-ra is. A kérdésem az, hogy ebben az esetben 2020 januárjában betegszabadság jár-e neki, vagy mivel folyamatos keresőképtelenségről van szó, továbbra is igazolt fizetés nélküli távolléten van, és a betegszabadságot csak a következő keresőképtelenségnél kell fizetnie a munkáltatónak.

Nyugdíjas foglalkoztatott betegszabadsága Kérdés

Szeretnénk megkérdezni, hogy nyugdíjas foglalkoztatott munkavállalónak jár-e betegszabadság ?

Szochokedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban Kérdés

A közfoglalkoztatási jogviszonyban állóknak munkanapra és munkaszüneti napra kifizetett betegszabadság összegét figyelembe lehet-e venni szochokedvezmény érvényesítésénél?

Munkáltatói jogutódlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk, egy újonnan alakult cég, másik munkáltató munkavállalóit munkáltatói jogutódlással átvette. Erről új munkaszerződés is készült, a dolgozók a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatva lettek mindkét munkáltató részéről. Munkavégzésükkel kapcsolatosan semmilyen változás nem történt, tehát minden a "jogelődnél" megszokott rendben megy tovább. Egyik munkavállaló betegsége miatt keresőképtelen állományba került, de már a "jogelőd" munkáltatónál is voltak egészségügyi problémái, így a 15 nap betegszabadságát már ott kimerítette. Táppénz-ellátásra a jelenlegi keresőképtelensége miatt benyújtottuk az igényt az illetékes egészségpénztár felé. igényünket azonban elutasították azzal az indokkal, hogy részére az új munkáltatónál is jár az időarányos betegszabadság, és mivel ezt még nem használta fel táppénzre, csak a betegszabadság lejártát követően válik jogosulttá. Kérdésem az lenne, hogy helyesen járt-e el az illetékes egészségbiztosítási szerv, mikor a táppénzigényt elutasította? Tudomásom szerint munkáltatói jogutódlás esetén a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át, így a munkaviszonyt folyamatosnak kell tekinteni. Várom válaszukat! Tisztelettel: Petrik Attiláné

Orvosi igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van olyan munkavállalónk, akinek a háziorvosa a munkavégzés helyétől távoli lakóhelyén van, ezért betegség miatt a helyi orvos – aki egyébként a cég üzemorvosa is – látta el, és erről nem az "Orvosi igazolás a keresőképtelen (terhességi) állományba vételről" című igazolást adta neki, hanem egy sima orvosi igazolást arról hogy "ettől a naptól ettől a napig beteg volt". Azt mondta, csak a háziorvos veheti betegállományba, akihez ezért nem utazik haza, miután ellátták és meggyógyult. Kérdés, hogy ilyen igazolás alapján számfejthetünk-e neki betegszabadságot (azon belüli a napok száma)? Köszönettel: Jászné

Online jelenléti ív kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Online jelenléti ív kitöltésénél, ha a dolgozó betegszabadságon van, akkor be kell, illetve be lehet írni másnak is a betegszabadságot vagy csak és kizárólag a dolgozó töltheti ki a felületet? A kérdésem annyi, hogy ellenőrzés kapcsán nem büntetnek-e meg, ha a dolgozó beteg és nincs beírva az online jelenléti ívbe. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Tóthné Vera

Betegszabadság ugyanazon a munkahelyen, új jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Betegszabadság új munkahelyen" kérdés-válasz témakörhöz kapcsolódva szeretném kérdezni, hogy a válaszában említett "Az 1992. évi Mt. tartalmazta, hogy a munkavállalót – ha az év folyamán már munkaviszonyban állt – az év közben kezdődő munkaviszonyban megillető, időarányos betegszabadsága nem lehetett több mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része" szövegrész, az Mt. melyik szakaszában található? Hasonló a problémám egy bérszámfejtéssel, mint az alapkérdés, azzal az eltéréssel, hogy nálunk ugyanazon munkavállaló határozott idejű szerződése lejárt 02.28-án, igénybe vett 4 nap betegszabadságot. A 03.01-től kezdődő jogviszonyára az Mt. 126. § (3) bekezdése szerint arányosan jár 13 munkanap. De mivel ugyanaz a munkáltató, így csak maximum 15 nap betegszabadsága lehet? Válaszában legyen szíves a jogszabályi helyet is megjelölni! Köszönöm: Nagy Erzsébet

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close