151 találat a(z) betegszabadság cimkére

Felmondási idő és végkielégítés számítása Kérdés

Táppénz állásidő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátással foglalkozó kft. jelenleg nem tud tevékenységet végezni a vírushelyzet miatt, a vendéglátó egység zárva tart, dolgozóit nem bocsátotta el, közös megállapodás szerint állásidőt fizet nekik, melynek keretében a dolgozók az alapbérük 50%-át kapják meg, és nem kell bejárni dolgozniuk. Az egyik dolgozó bejelentette, hogy táppénzen van (nem a vírus miatt). Az a kérdésünk, hogy ebben az esetben is ugyanazokkal a szabályokkal kell a táppénzt igényelni, mintha a dolgozó munkát végezne? Jár a 15 nap betegszabadság, és azt követően a táppénzigényt be lehet adni az illetékes szervnek (nem kifizetőhely)? Ha igen, akkor a betegszabadság alapja az 50%-os alapbér, amit jelenleg kap a dolgozó, és annak a 70%-át kapja a dolgozó?

Havibéres időkeretes távolléti díj számítás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_30_haviberes_idokeretes_tavolleti_di_jrs A fenti címen feltett kérdésre megkaptam válaszát, köszönöm. A számomra a kérdés továbbra is az, hogy hogyan számítódik a távolléti díj, vagyis betegszabadság esetén a korábbi példánál maradva, alapbér/160 vagy alapbér/144 70 százaléka a betegszabadság órabére?

Koronavírus – munkaügyi lehetőségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném a koronavírus miatti helyzetben. Egy kolléga esetében, akinek nem tudunk munkát adni, milyen szabályok/eljárások alkalmazhatók/alkalmazandók? Gondolok itt a teljes „skálára” és annak vonzataira. Pl. betegállomány, részmunkaidő, fizetetlen szabadság, felmondás a dolgozó részéről, felmondás a munkaadó részéről …. stb. Segítségüket, tanácsukat előre is köszönöm!

Koronavírus-járvány: kisokos munkáltatóknak, munkavállalóknak Cikk

A koronavírus-járvány következtében feje tetejére állt mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók élete. Nézzük meg, hogy milyen potenciális veszélyforrások leselkednek a felekre, és azokra milyen jogi megoldások találhatóak!

Betegszabadság kiadása áthúzódó táppénznél nyugdíjas munkavállalónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy nyugdíjas, munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló, aki decemberben lebetegedett. 2019-ben megkapta a 15 nap betegszabadságot, majd ezután táppénz járna neki, de természetesen nem kapja meg, mivel nyugdíjas. A táppénze áthúzódott 2020-ra is. A kérdésem az, hogy ebben az esetben 2020 januárjában betegszabadság jár-e neki, vagy mivel folyamatos keresőképtelenségről van szó, továbbra is igazolt fizetés nélküli távolléten van, és a betegszabadságot csak a következő keresőképtelenségnél kell fizetnie a munkáltatónak.

Nyugdíjas foglalkoztatott betegszabadsága Kérdés

Szeretnénk megkérdezni, hogy nyugdíjas foglalkoztatott munkavállalónak jár-e betegszabadság ?

Szochokedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban Kérdés

A közfoglalkoztatási jogviszonyban állóknak munkanapra és munkaszüneti napra kifizetett betegszabadság összegét figyelembe lehet-e venni szochokedvezmény érvényesítésénél?

Munkáltatói jogutódlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk, egy újonnan alakult cég, másik munkáltató munkavállalóit munkáltatói jogutódlással átvette. Erről új munkaszerződés is készült, a dolgozók a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatva lettek mindkét munkáltató részéről. Munkavégzésükkel kapcsolatosan semmilyen változás nem történt, tehát minden a "jogelődnél" megszokott rendben megy tovább. Egyik munkavállaló betegsége miatt keresőképtelen állományba került, de már a "jogelőd" munkáltatónál is voltak egészségügyi problémái, így a 15 nap betegszabadságát már ott kimerítette. Táppénz-ellátásra a jelenlegi keresőképtelensége miatt benyújtottuk az igényt az illetékes egészségpénztár felé. igényünket azonban elutasították azzal az indokkal, hogy részére az új munkáltatónál is jár az időarányos betegszabadság, és mivel ezt még nem használta fel táppénzre, csak a betegszabadság lejártát követően válik jogosulttá. Kérdésem az lenne, hogy helyesen járt-e el az illetékes egészségbiztosítási szerv, mikor a táppénzigényt elutasította? Tudomásom szerint munkáltatói jogutódlás esetén a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át, így a munkaviszonyt folyamatosnak kell tekinteni. Várom válaszukat! Tisztelettel: Petrik Attiláné

Orvosi igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van olyan munkavállalónk, akinek a háziorvosa a munkavégzés helyétől távoli lakóhelyén van, ezért betegség miatt a helyi orvos – aki egyébként a cég üzemorvosa is – látta el, és erről nem az "Orvosi igazolás a keresőképtelen (terhességi) állományba vételről" című igazolást adta neki, hanem egy sima orvosi igazolást arról hogy "ettől a naptól ettől a napig beteg volt". Azt mondta, csak a háziorvos veheti betegállományba, akihez ezért nem utazik haza, miután ellátták és meggyógyult. Kérdés, hogy ilyen igazolás alapján számfejthetünk-e neki betegszabadságot (azon belüli a napok száma)? Köszönettel: Jászné

Online jelenléti ív kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Online jelenléti ív kitöltésénél, ha a dolgozó betegszabadságon van, akkor be kell, illetve be lehet írni másnak is a betegszabadságot vagy csak és kizárólag a dolgozó töltheti ki a felületet? A kérdésem annyi, hogy ellenőrzés kapcsán nem büntetnek-e meg, ha a dolgozó beteg és nincs beírva az online jelenléti ívbe. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Tóthné Vera

Betegszabadság ugyanazon a munkahelyen, új jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Betegszabadság új munkahelyen" kérdés-válasz témakörhöz kapcsolódva szeretném kérdezni, hogy a válaszában említett "Az 1992. évi Mt. tartalmazta, hogy a munkavállalót – ha az év folyamán már munkaviszonyban állt – az év közben kezdődő munkaviszonyban megillető, időarányos betegszabadsága nem lehetett több mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része" szövegrész, az Mt. melyik szakaszában található? Hasonló a problémám egy bérszámfejtéssel, mint az alapkérdés, azzal az eltéréssel, hogy nálunk ugyanazon munkavállaló határozott idejű szerződése lejárt 02.28-án, igénybe vett 4 nap betegszabadságot. A 03.01-től kezdődő jogviszonyára az Mt. 126. § (3) bekezdése szerint arányosan jár 13 munkanap. De mivel ugyanaz a munkáltató, így csak maximum 15 nap betegszabadsága lehet? Válaszában legyen szíves a jogszabályi helyet is megjelölni! Köszönöm: Nagy Erzsébet

Betegszabadság új munkahelyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelem betegállományba került a munkaviszonya alapján. A táppénzes állománynál figyelembe vettük a 15 nap betegszabadságot a számfejtésben, illetve ennek megfelelően kapott ellátást. Egy rövid időszakra egy másik cégnél volt alkalmazásban, majd visszajött a megelőző jogviszonyába. Azaz újból állományba került a saját cégénél. Sajnos a betegsége kiújult és újból táppénzes állományba került. A leadott táppénzes időszakából azonban az első időszakra nem kapott ellátást. Kérem szíves megerősítését, hogy annak ellenére, hogy elhasználta a 15 nap betegszabadságát, az új jogviszony miatt újból a munkáltató finanszírozza a betegszabadságot. Melyik jogszabály mely ezt előírja? Köszönöm válaszát. Feketéné Németh Anna

Egyszemélyes kft. tulajdonosának táppénze Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa személyesen munkát végez a kft.-ben, más alkalmazottja nincs. Milyen járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek az alábbi esetekben, és táppénz megilleti-e? 1.) Ha társas vállalkozóként látja el a feladatait, milyen járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek százalékos arányban? Betegszabadságra és táppénzre jogosult? 2.) Ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetést és a személyes közreműködést is a kft.-nél, milyen százalékos mértékű járulékokat kell megfizetni a bruttó bére után? Betegszabadságra és táppénzre ugyanúgy jogosult, mint ahogy más munkavállaló lenne? A betegszabadságot azért kérdezem, mert azt az információt kaptam (nem biztos, hogy helyeset), hogy az egyszemélyes kft.-nél nincs betegszabadság a munkát végző tulajdonosnál, betegség esetén az első naptól táppénz illeti meg. Válaszait előre is köszönöm.

Évhatáron áthúzódó betegség Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban belépett munkavállalónk 2018-ra időarányosan 13 nap betegszabadságra volt jogosult. Munkavállalónk 2018. december 10-étől volt keresőképtelen (előtte nem), egészen 2019. január 3-áig, január 4-ére lett keresőképes. 2018. december 10-étől volt betegszabadságon. Mivel általános munkarendben dolgozik, a 13 nap betegszabadsága 2018. december 28-án járt le. Kérdésem, hogy ezt követően mi jár a részére? 2018. december 29-étől 2019. január 3-áig táppénz? Vagy 2019. január 2-ára és 3-ára a 2019-es betegszabadság terhére betegszabadság, mert ugyan kimerítette a 2018-as betegszabadság keretét, de mivel általános munkarendben foglalkoztatott, a 2018.december 29. és 2019. január 1. közötti időszak valamennyi napja neki pihenőnap volt (31-e is a munkanap áthelyezés miatt), így a következő munkanapon, 2019.01.02-án ismét jogosult volt immáron a 2019-es betegszabadságra. Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close