Részmunkaidőben foglalkoztatottak nyugdíja: példák az arányos szolgálati idő számítására

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A részmunkaidőben történő foglalkoztatás fokozatos térnyerésével – mely foglalkoztatáshoz kapcsolódóan rendszerint az abból származó járulékalapot képező keresetek mértéke is alacsonyabb –, jogosan merül fel az érintett munkavállalókban azon kérdés, hogy ez a foglalkoztatás milyen módon befolyásolja majd a nyugdíjjogszerzést.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó nyugellátások olyan keresettől, jövedelemtől függő rendszeres pénzellátások, amelyek a biztosítottnak (volt biztosítottnak), illetve hozzátartozójának – nyugdíjjárulék megfizetése ellenében szerzett – meghatározott szolgálati idő alapján járnak. A jogszerzéshez szükséges szolgálati idő elismerését, valamint a nyugellátások összegének megállapítását a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) szabályozza.

Olvassa el az Adózóna „ Lehetséges-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj későbbi időponttól történő újbóli megállapítása?”, „Mi lesz a nyugdíjakkal, megszűnhet-e az ellátás? Tények és tévhitek” és a Több uniós országban dolgozott: honnan, hogyan és mennyi nyugdíjra számíthat? – Példával című írását! Az Adózóna válaszol: saját jogú nyugdíjas című videója itt nézhető meg.

A Tny. hatályos rendelkezései meghatározzák, hogy az 1996. december 31-éig szerzett szolgálati idők esetében a biztosítás teljes időtartama nyugellátásra jogosító szolgálati időnek minősül függetlenül attól, hogy azt milyen biztosítási forma, munkavégzés alapozta meg.1997. január 1-jétől azonban hatályba lépett az ún. arányos szolgálati idő fogalma, azzal, hogy arányos szolgálati időre vonatkozó számítást az 1996. december 31-ét követően szerzett szolgálati időre kell alkalmazni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit jelent az arányos szolgálati idő, mi a helyzet, ha az érintett személy egyidejűleg két részmunkaidős foglalkoztatásban áll, illetve példákkal szemléltetjük az arányos szolgálati idő számítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink