Mi lesz a nyugdíjakkal, megszűnhet-e az ellátás? Tények és tévhitek

  • adozona.hu

Nem először hallom azt a kijelentést, hogy mindenki annyi nyugdíjat kaphat, amennyi tb-járulékot befizet. A másik rémhír, hogy már jövőre sem fognak senkinek nyugdíjat fizetni, aki pedig még nem nyugdíjas, ne is számítson rá, hogy az lesz. Megmondom őszintén, az agyamra mennek ezek a "hülyeség"-ek, ezért szeretnék tájékoztatót kérni, hogy megmutathassam azoknak, akik biztosra állítják a nyugdíj eltörlését – írta olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő reagált a felvetésekre.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó nyugellátások olyan keresettől, jövedelemtől függő rendszeres pénzellátások, amelyek a biztosítottnak (volt biztosítottnak), illetve hozzátartozójának – nyugdíjjárulék megfizetése ellenében szerzett – meghatározott szolgálati idő alapján járnak. A nyugellátásokra – öregségi, hozzátartozói nyugdíjak –, valamint a korhatár előtti ellátásokra jogosító szolgálati időt általánosságban egy fennálló biztosítási jogviszony – például munkaviszony, közszolgálati jogviszony, vállalkozói, társas vállalkozói jogviszony, megbízási jogviszony stb. – alapozza meg, amely keresőtevékenységből származó jövedelemből a külön jogszabályban meghatározott mértékű nyugdíjjárulékot, 2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulékot levonták.

A nyugdíj összege az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset – 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjáig szerzett keresetekből számolt – összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

A nyugdíjrendszer fenntartása és működtetése szempontjából a legfontosabb szerepe az állam központi költségvetésén belül elkülönült, külön törvényekben szabályozott Nyugdíjbiztosítási Alapnak van. A Nyugdíjbiztosítási Alap a központi költségvetési törvényekben éves szinten meghatározott saját bevételekkel és kiadásokkal rendelkezik, bevételei meghatározott célra használhatók fel. A Nyugdíjbiztosítási Alap elsődleges bevételeit képezi a biztosítási jogviszonyban állók keresetéből levont, illetve általuk megfizetett nyugdíjjárulék, illetve 2020. július 1-jétől a biztosított által fizetendő társadalombiztosítási járuléknak a Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető része, a szociális hozzájárulási adónak a központi költségvetési törvényben meghatározott része, a járulékköteles pénzellátásokból [például gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), gyermekgondozási díj (gyed), gyermekek otthongondozási díja (gyod), ápolási díj, álláskeresési támogatás] levont nyugdíjjárulék és a szolgálati idő szerzése céljából kötött megállapodás alapján. A Nyugdíjbiztosítási Alapot az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj, a nyugdíjasokat megillető méltányossági ellátások és a nyugdíjprémium finanszírozására, valamint a nyugdíjbiztosítási szervek működésének finanszírozására kell fordítani.

Az előzőekhez kapcsolódóan az alaptörvény meghatározza, hogy az állam feladata a biztosítottak befizetésein alapuló finanszírozhatóság folyamatos fenntartása.

A fentiek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy tévesek a kérdező által jelzett azon felvetések, amelyek a társadalombiztosítási nyugdíj jövőbeni esetleges megszűnéséről szólnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink