hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több uniós országban dolgozott: honnan, hogyan és mennyi nyugdíjra számíthat? – Példával

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkat követően megsokszorozódott azok száma, akik az unión belül vállalnak munkát külföldön. Ezen munkavégzés okán rendszerint felmerül a kérdés, hogy a külföldi munkavállalás hogyan fogja befolyásolni a majdani nyugdíjazást, melyik országtól fognak nyugdíjban részesülni.

Mindenekelőtt azt szükséges tisztázni, hogy azokban a nemzetközi érintettségű nyugdíjigényeknek az elbírálásakor, amelyeknél a nyugdíjat igénylő személyek Magyarország mellett más EU-s tagországban is dolgoztak és járulékot is fizettek, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, valamint a közösségen belül mozgó munkavállalókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71EGK rendelet, illetve az azt felváltó a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló 883/2004EGK rendelet, valamint a végrehajtásáról szóló 987/2009EK rendelet szabályait kell alkalmazni.

Olvassa el az Adózóna „ Lehetséges-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj későbbi időponttól történő újbóli megállapítása?”, „Mi lesz a nyugdíjakkal, megszűnhet-e az ellátás? Tények és tévhitek” és a „Tévhitek eloszlatása: így lehet 2024-ben nyugdíjra jogosító szolgálati időt venni” című írását! Az Adózóna válaszol: saját jogú nyugdíjas című videója itt nézhető meg.

A koordinációs rendelet egyik alapelve, hogy garantálja az állampolgárságra tekintett nélküli azonos elbánást, a nyugdíjjogosultság, a nyugellátás összege kiszámításának szabályozását viszont nemzeti hatáskörbe utalja, ami azt jelenti, hogy ezen igények elbírálása során a magyar nyugdíjmegállapító szerv kizárólag a Magyarországon ténylegesen elért és járulékfizetés alapjául szolgáló keresetek figyelembevételével állapítja meg a nyugellátást a magyar nyugdíjszabályok alapján azokban az ügyekben is, amelyekben a nyugellátásra jogosultsághoz az érintett személy más EU-tagországban megszerzett szolgálati idejét is figyelembe kell venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan számolják ki a nyugdíjat azoknál, akik több országban szereztek jogosultságot, mindezt példán keresztül is bemutatjuk!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink