hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszatérés gyedről a munkába: ezek a munkáltatói, illetve munkavállalói kötelezettségek

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A szülési szabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után a munkába való visszatérés során sok bizonytalansággal találkozik a munkavállaló. Nem tudja, van-e lehetősége visszatérni a munkahelyére, mit mikor kell jeleznie, milyen jogai, illetve kötelezettségei vannak. A munkáltatónak is számos jogszabálynak meg kell felelnie a munkavállaló visszatérése során. A cikkben a két fél, a munkavállaló és a munkáltató kötelezettségeit nézzük végig.

A szülési szabadság 24 hétig jár, ez jellemzően megegyezik az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közül a csecsemőgondozási díj (csed) időszakával. Ha valaki csedet vesz igénybe, akkor keresőtevékenységet nem folytathat, azonban a szülési szabadság után következő gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot bármikor meg lehet szüntetni, és keresőtevékenységet lehet mellette folytatni. Ezt a munkajogi időszakot szoktuk a társadalombiztosítási ellátások közül a gyermekgondozási díjjal (gyed) azonosítani. Gyed mellett már korlátlanul folytatható keresőtevékenység.

Amikor a gyermekkel otthon lévő szülő úgy gondolja, hogy szeretne munkahelyére visszatérni, akkor első lépésként kérelmeznie kell a fizetés nélküli szabadságának a megszüntetését. A jogszabály szerint ezt 30 nappal előre kell jeleznie a munkáltatója felé.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 133. § (2) szerint a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

A munkavállaló joga tehát, hogy amennyiben szeretné, a fizetés nélküli szabadságát meg tudja szüntetni, és ebben a munkáltatónak mérlegelési joga nincs. A munkavállaló kötelezettsége azonban, hogy ezt az igényét időben jelezze, és tájékoztassa a munkáltatót a visszamenetelről. Mindkét félnek tájékoztatási és együttműködési kötelezettsége van a másik felé, érdemes folyamatosan kapcsolatban maradni a távollét során is.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!

Sokszor tapasztaljuk sajnos, hogy a munkáltató nem reagál sokáig a munkavállaló kérelmére, teljes bizonytalanságban tartva a munkavállalót. Amennyiben semmilyen többszöri megkeresésre sem válaszol a munkáltató, akkor a 31. napon, pontosabban a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő első munkanapon a munkavállalónak meg kell jelennie a munkahelyén a munkaidő kezdetekor.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a munkáltatónak és a munkavállalónak milyen további kötelezettségei vannak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Önköltségszámítás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close