hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszatérés gyedről a munkába: ezek a munkáltatói, illetve munkavállalói kötelezettségek

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A szülési szabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után a munkába való visszatérés során sok bizonytalansággal találkozik a munkavállaló. Nem tudja, van-e lehetősége visszatérni a munkahelyére, mit mikor kell jeleznie, milyen jogai, illetve kötelezettségei vannak. A munkáltatónak is számos jogszabálynak meg kell felelnie a munkavállaló visszatérése során. A cikkben a két fél, a munkavállaló és a munkáltató kötelezettségeit nézzük végig.

A szülési szabadság 24 hétig jár, ez jellemzően megegyezik az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közül a csecsemőgondozási díj (csed) időszakával. Ha valaki csedet vesz igénybe, akkor keresőtevékenységet nem folytathat, azonban a szülési szabadság után következő gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot bármikor meg lehet szüntetni, és keresőtevékenységet lehet mellette folytatni. Ezt a munkajogi időszakot szoktuk a társadalombiztosítási ellátások közül a gyermekgondozási díjjal (gyed) azonosítani. Gyed mellett már korlátlanul folytatható keresőtevékenység.

Amikor a gyermekkel otthon lévő szülő úgy gondolja, hogy szeretne munkahelyére visszatérni, akkor első lépésként kérelmeznie kell a fizetés nélküli szabadságának a megszüntetését. A jogszabály szerint ezt 30 nappal előre kell jeleznie a munkáltatója felé.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 133. § (2) szerint a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

A munkavállaló joga tehát, hogy amennyiben szeretné, a fizetés nélküli szabadságát meg tudja szüntetni, és ebben a munkáltatónak mérlegelési joga nincs. A munkavállaló kötelezettsége azonban, hogy ezt az igényét időben jelezze, és tájékoztassa a munkáltatót a visszamenetelről. Mindkét félnek tájékoztatási és együttműködési kötelezettsége van a másik felé, érdemes folyamatosan kapcsolatban maradni a távollét során is.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!

Sokszor tapasztaljuk sajnos, hogy a munkáltató nem reagál sokáig a munkavállaló kérelmére, teljes bizonytalanságban tartva a munkavállalót. Amennyiben semmilyen többszöri megkeresésre sem válaszol a munkáltató, akkor a 31. napon, pontosabban a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő első munkanapon a munkavállalónak meg kell jelennie a munkahelyén a munkaidő kezdetekor.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a munkáltatónak és a munkavállalónak milyen további kötelezettségei vannak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs