hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így dolgozhat táppénz mellett, ha több állása van egyszerre

  • Széles Imre

Gyakran felmerül a kérdés: lehetővé teszik-e a jogszabályok, hogy ha valaki több jogviszonnyal rendelkezik, megbetegszik, de betegsége miatt csak az egyikben nem tudja ellátni a feladatát, a másik fajta munka levégzésére viszont alkalmas, dolgozhat-e, miközben a másik jogviszonyában táppénzt kap? Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan lehetséges ez.

Az többé-kevésbé mindenki számára egyértelmű, hogy a táppénz a keresőképtelenség miatti keresetveszteség pótlására hívatott ellátás, így aki erre az időszakra megkapja a munkabérét, értelemszerűen nem jogosult táppénzre.  Ezt a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.tv.) 47. szakaszának (2) bekezdése egyértelműsíti is, mely szerint nem jár táppénz a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a teljes keresetét megkapja, illetve, ha a keresetét részben kapja meg, a részben megkapott kereset után.

Ennél összetettebb azonban a helyzet, ha valaki egyidejűleg több jogviszonnyal rendelkezik, és míg az egyik jogviszonyában „betegen fekszik”, addig esetleg a másikban munkát végez. Gyakran adódik a kérdés, hogy ezt egyáltalán lehetővé teszik-e a jogszabályok?

OLVASSA TOVÁBB cikkönket, amelyben példán keresztül mutatjuk be, milyen szabélyokat kell betartani ahhoz, hogy valaki az egyik jogviszonyában dolgozhasson, miközben a másikban táppénzen van.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel és összesítő nyilatkozat

Nagy Norbert

adószakértő

Felmondási idő és végkielégítés számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Kedvezményezett átalakulás – illetékfizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close