hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugellátás korhatár előtt

  • adozona.hu
1

Van-e bármilyen lehetősége korhatár előtti nyugdíjazásra az 1956-ban született nőnek? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

„Édesanyám 1956-os születésű. Jelenleg a 40 éves szolgálati viszonya már megvan, azonban, ha jól értelmezzük a jogszabályt, az öregségi nyugdíjra való jogosultság másik feltételeként a 64. életévét is be kell hogy töltse. Érdeklődni szeretnék, hogy számára előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére van-e lehetőség? Ha ezen lehetőségek már nem élnek, akkor van bármilyen egyéb mód, hogy a 64. életéve betöltése előtt nyugellátásra jogosult legyen?” – részletezte kérdését olvasónk.

Az 1956. évben született személyek öregségi nyugdíjkorhatára a 64. életév betöltését követő 183 nap, ezért attól függően, hogy édesanyja az 1956-os év első felében vagy a második felében született, nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel legkorábban 2020-ban szerezhet jogosultságot saját jogú öregségi nyugdíjra, függetlenül attól, hogy jelenleg már 40 év szolgálati idővel rendelkezik – emlékeztetett a nyugdíjszabályokra Winkler Róbert.

Hozzátette azonban, hogy az olvasó leveléből nem egyértelmű, hogy édesanyja 40 évi szolgálati idővel, vagy a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító 40 év jogosultsági idővel rendelkezik-e már most. A nők kedvezményes nyugdíjazása esetén ugyanis a nyugdíjkorhatár betöltése nem feltétel, azaz esetükben jóval a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetőség nyílik az öregségi nyugdíj megállapítására, amennyiben a fent említett 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek.

Amennyiben a kérdező édesanyja már kérte a nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idejének megállapítását, úgy az igény elbírálásáról rendelkező határozat tartalmazza mind az általános szabályok szerint figyelembe vehető szolgálati idejét, mind a nők kedvezményes nyugdíjazására jogosító idejét – hívta fel a figyelmet szakértőnk. Ha nem rendelkeznek ilyen határozattal, úgy abban az esetben adategyeztetési eljárás kezdeményezésével kérhetik a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban található adatok egyeztetését és ennek alapján az édesanya szolgálati és jogosultsági idejének megállapítását.

Végezetül tájékoztatta a kérdezőt arról, hogy 2012. január 1-jétől kezdődően már nincs lehetőség az általa említett előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj megállapítására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Lex Mumi

Köszönet a csuti bitangnak!
De a lopást törvényileg is engedélyezve.
MÁR AKINEK!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close