hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugellátás korhatár előtt

  • adozona.hu
1

Van-e bármilyen lehetősége korhatár előtti nyugdíjazásra az 1956-ban született nőnek? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

„Édesanyám 1956-os születésű. Jelenleg a 40 éves szolgálati viszonya már megvan, azonban, ha jól értelmezzük a jogszabályt, az öregségi nyugdíjra való jogosultság másik feltételeként a 64. életévét is be kell hogy töltse. Érdeklődni szeretnék, hogy számára előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére van-e lehetőség? Ha ezen lehetőségek már nem élnek, akkor van bármilyen egyéb mód, hogy a 64. életéve betöltése előtt nyugellátásra jogosult legyen?” – részletezte kérdését olvasónk.

Az 1956. évben született személyek öregségi nyugdíjkorhatára a 64. életév betöltését követő 183 nap, ezért attól függően, hogy édesanyja az 1956-os év első felében vagy a második felében született, nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel legkorábban 2020-ban szerezhet jogosultságot saját jogú öregségi nyugdíjra, függetlenül attól, hogy jelenleg már 40 év szolgálati idővel rendelkezik – emlékeztetett a nyugdíjszabályokra Winkler Róbert.

Hozzátette azonban, hogy az olvasó leveléből nem egyértelmű, hogy édesanyja 40 évi szolgálati idővel, vagy a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító 40 év jogosultsági idővel rendelkezik-e már most. A nők kedvezményes nyugdíjazása esetén ugyanis a nyugdíjkorhatár betöltése nem feltétel, azaz esetükben jóval a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetőség nyílik az öregségi nyugdíj megállapítására, amennyiben a fent említett 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek.

Amennyiben a kérdező édesanyja már kérte a nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idejének megállapítását, úgy az igény elbírálásáról rendelkező határozat tartalmazza mind az általános szabályok szerint figyelembe vehető szolgálati idejét, mind a nők kedvezményes nyugdíjazására jogosító idejét – hívta fel a figyelmet szakértőnk. Ha nem rendelkeznek ilyen határozattal, úgy abban az esetben adategyeztetési eljárás kezdeményezésével kérhetik a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban található adatok egyeztetését és ennek alapján az édesanya szolgálati és jogosultsági idejének megállapítását.

Végezetül tájékoztatta a kérdezőt arról, hogy 2012. január 1-jétől kezdődően már nincs lehetőség az általa említett előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj megállapítására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Lex Mumi

Köszönet a csuti bitangnak!
De a lopást törvényileg is engedélyezve.
MÁR AKINEK!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs