hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj előtt – így igazolható a szolgálati idő

  • Winkler Róbert

A munkáltatók régóta kötelesek adatot szolgáltatni a náluk foglalkoztatottak biztosítási jogviszonyáról és jövedelméről. Mégis előfordul, hogy nyugdíjazáskor kiderül: hiányosak az adatok, lyuk van a szolgálati időben.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül igénybe vehető saját jogú nyugdíjra – öregségi nyugdíj – való jogosultsághoz az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése mellett további feltétel, hogy az érintett személy rendelkezzen résznyugdíjhoz legalább 15 év, teljes nyugdíjhoz pedig legalább 20 év nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idővel.

A nyugellátásra való jogosultsághoz szükséges szolgálati idő elismerésére elsősorban a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő adatok szolgálnak alapul, ezen túlmenően azonban, amennyiben egy biztosítási jogviszonyra vonatkozóan nem található semmilyen információ, adat, a hatályos társadalombiztosítási szabályok lehetővé teszik azok egyéb módon történő igazolását.

Milyen adatokból épül fel a társadalombiztosítási nyilvántartás?

Már az 1950-es évek előtt a kötelezték a munkáltatókat, hogy a foglalkoztatottaik biztosítási jogviszonyáról rendszeres adatszolgáltatást nyújtsanak a társadalombiztosítási szervek részére. Eleinte csupán a biztosítási jogviszony megszűnésekor kellett a jogviszonyról adatszolgáltatást nyújtani, 1992 márciusától viszont az adatszolgáltatás kiegészült a jövedelmi adatok évenkénti kötelező igazolásával is, azzal, hogy a biztosítottak 1988. január 1-jétől 1992. február 29-ig terjedő időre vonatkozó kereseti adatait a munkáltató köteles volt egy „egyszeri” adatszolgáltatás keretén belül megküldeni a társadalombiztosítási szerv részére. Ez az „egyszeri” adatszolgáltatás eleinte a jogutód nélkül megszűnő munkáltatókra írták elő 1994. január 1-játől, majd 1995. április 1-jétől valamennyi munkáltatóra kiterjesztették. Az „egyszeri” adatszolgáltatást legkésőbb 1997. június 30-áig kellett teljesíteniük a munkáltatóknak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hogyan igazolható a tb nyilvántartásaiban nem szereplő biztosítás!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close