78 találat a(z) jogviszony cimkére

Csed-, gyed-kedvezményszabály: mikor érvényes, mikor nem? Cikk

A 2015-ben bevezetett úgynevezett kedvezményszabállyal kapcsolatban még mindig érkeznek kérdések hozzánk. Az alábbi cikkben azt vesszük végig, hogy mit is jelent a kedvezményszabály, valamint példákon illusztráljuk, mikor tudja érvényesíteni ezt a kérelmező, illetve mikor nem.

Társaságtulajdonos személyes közreműködés nélkül Kérdés

Kata + munkaviszony Kérdés

Munkavégzés alóli mentesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ismert okok miatt a munkáltató csak bizonyos napokon tud munkát biztosítani munkavállalónak. Elfogadható a 2008-as bevalláson, ha az M8-as lap 526. sorában 46-os kóddal munkavégzés alóli mentesítést (nem fizetett) vagy 72-es kóddal igazolt távollét (nem fizetett) szerepeltet? Hogyan érinti a munkavállaló jogviszonyát (folyamatos vagy megszakad?), illetve természetbeni ellátásra való jogosultságát? Köszönöm válaszát: CsCs

Munkavégzés megfelelő jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. hátrányos helyzetű – általában intézetben nevelkedő – fiatalok számára szeretne segíteni megismertetve őket a munka világával, melyre természetesen munkabért is fizet. Abban kérem segítségét, mi lenne a legideálisabb foglalkoztatási forma, mert – a fiatalok eléggé lazán veszik a munka felvételét, az előre megbeszélt és bejelentett alkalmi munkaviszony időpontjában nem vagy kevesebb napra jelennek meg, – a munkaidőkeretes munkaviszonyban lévő foglalkoztatás során megküldött beosztásnak megfelelő időben nem vagy nem a beosztás szerinti napokon jelennek meg, szóval eléggé sajátságosan értelmezik a munkavállalást. Azonban ha munkába állnak, a cég örömmel veszi, de a hatóság felé nem akarnak rizikózni, illetve maguknak sem szeretnének plusz költségeket. Azon gondolkodom, mi lehetne a legbiztosabb, legrugalmasabb foglalkoztatási forma számukra? A diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás a diákok esetében tud működni, de mi legyen azokkal, akik már nem diákok? Előre is köszönöm szíves válaszát.

Magánszemély nyitva maradt jogviszonya hogyan rendezhető? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély fordult hozzám segítségért, de nem tudom a kérdésére a választ, ezért fordulok Önhöz. Igényelni szeretett volna családtámogatást, és tb igazolást kértek hozzá. A tb azt igazolta, hogy egy kft.-ben nyitott jogviszonya, de ő az adott cégből 2016.05.31-én kilépett. Kerestük a céget is de azóta megszűnt. Mi a módja annak, hogy a hibásan nyitva maradt jogviszonyt a magánszemély megszüntesse? Esetleg a tb kiskönyv bejegyzése elég, vagy keresse meg a kilépő papírjait? Hol tudja ezt elintézni? A NAV-nál azt mondták, a jogviszonyt csak a munkáltató szüntetheti meg, de az a cég már megszűnt. Várom mielőbbi válaszát.

Jogviszony Kérdés

Adott egy olyan cég, amely 2017-ben alakult, hozzám tavaly év végén került, teljesen érintetlenül úgy, hogy havi áfás. Azaz nem volt egyáltalán könyvelése, bejelentése, semmi. Most bekönyveltük a 2 évet, 2017-2018-ra áfát vallottunk, a 2017-es mérleget benyújtottuk. Természetesen volt tevékenység, viszonylag sok bevétel, már megkapta a mulasztási bírságokat is. A kérdésem a nem létező munkaerő és a be nem jelentett ügyvezető. Egyszemélyes kft.-ről van szó, melynek tulajdonosa a 24 éves gyermek, az ügyvezetői feladatokkal alakuláskor az édesapát bízták meg. Egyikőjüknek sincs máshol jogviszonya.(fizették maguk után az egészségügyi szolgáltatási járulékot). Szeretném megtudni, mit tegyek a be nem jelentett jogviszonyokkal. Természetesen az ügyfélnek nincs arra pénze, hogy utólagosan járulékot fizessen. Jó megoldás lehet a 0 forintos megbízás, és bejelentem a T1041-en az alakulás napjára, majd beküldöm a 08-at M lapon 0-val?

Elismert közalkalmazotti jogviszony megállapítása besoroláshoz Kérdés

Jogi állásfoglalást szeretnék kérni az alábbiakban felsorolt adatok alapján. Az elismert közalkalmazotti jogviszony tartamának megállapítását kérném közalkalmazotti bérbesoroláshoz, új közalkalmazotti bér megállapításának hatálya: 2019.09.01- Igazolt munkaviszony: 1983-1984. munkaviszony 1 hónap 18 nap 1985.09.01-2006.08..30. közalkalmazotti munkaviszony 2006.11.24-2011.06.20. kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó 2011.06.21-2019.08.30. munkaviszony Válaszukat előre is köszönöm.

Cégvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Korlátolt felelősségű társaság tagját (aki emellett főfoglalkozású egyéni vállalkozó) cégvezetőnek nevezik ki. Kérdésem az, hogy milyen jogviszony keretében végezheti a tevékenységét mint cégvezető és amennyiben munkaviszony, úgy lehet-e 2 órás foglalkoztatás.

Tb jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-től a nyugdíjas dolgozóink tb jogviszonya a munkaviszony szempontjából megszűnt, cégünk a rendelkezések szerint kijelentette őket. Kérdés: ez esetben betegszabadság jár nekik (15 nap/év), vagy mivel tb jogviszonyuk megszűnt, se táppénz, se betegszabadság nem illeti meg őket? Válaszát előre is köszönöm!

Több jogviszonyos munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy teljes munkaidős munkavállaló általános munkarendben például raktárosként dolgozik, de havi két alkalommal a munkáltató úgynevezett saját számlás külföldi fuvarnál sofőrként alkalmazza (ehhez minden jogosítványa megvan). A külföldön töltött idő másfél-két nap fuvaronként. Mi a törvényes jogviszony/jogviszonyok, amelyek alkalmazhatók a dolgozó foglalkoztatására? Szíves válaszát köszönöm!

Tag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy kft. magánszemély tagja heti 40 órás munkaviszonyban (garantált bérminimummal számfejtve) látott el feladatokat egy cégben, de a munkaviszonya megszűnt, kell-e a tagságra vonatkozólag külön jogviszonyt jelenteni a NAV felé a 1041-esen és szükséges-e tagi jövedelmet számfejteni a részére? A taggyűlési határozatok aláírásán kívül semmilyen feladatot nem lát el a társaságban. Egy betéti társaságban kültag, ahol a kft.-ben történő munkaviszony megszűnését követő nappal szintén munkaviszony keretében lát el feladatokat, de csak heti 35 órában (garantált bérminimummal számfejtve). Helyes ez így biztosítás- és járulékfizetési szempontból? Köszönöm előre is válaszát!

Korhatár előtti nyugdíj melletti tagi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja 2019 júliusában tölti be a 65. életévét, jelenleg korhatár előtti ellátást kap. 2019-ben többségi tulajdonosként szeretne személyesen közreműködni a társaság tevékenységében. Megteheti-e ezt a fentiek alapján úgy, hogy az ellátása változatlanul megmaradjon? Ha igen, milyen közterhek terhelik a kft.-t és a munkaválllalót? Mely jogviszony lenne számára a legkedvezőbb adózású a fenti feltételek mellett. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sebestyénné Oláh Éva

Jogviszonyváltozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk tulajdonosa és egyben ügyvezetője nem értesített minket (könyvelés), hogy eladta a céget,.és nem is ügyvezető 2017.07.15-én. Értesítést kaptunk a fentiekről 2018.10.hóban. A két időszak között az alábbi jogviszonyokkal volt bejelentve. 2017.06.08-ig társas vállalkozó főfoglalkozású, 2017.06.09-10.03-ig társas vállalkozó heti 36 óra mellett, 2017.10.04-2018.07.31-ig társas vállalkozó főfoglalkozású, 2018.08.01-től társasvállalkozó heti 36 óra mellett. Azokban az időszakokban, mikor a társasvállalkozó főfoglalkozású volt, tagi jövedelmet számfejtettünk, mikor 36 óra mellett volt társas vállalkozó, nullásan küldtük a 08-as bevallásokat. NAV-nak beküldve a jogviszony változásokról a 17T1041 és 18T1041bevallások is. Milyen módon tudjuk helyesbíteni, illetve ellenőrizni a nyomtatványokat? Üdvözlettel: Viktória

Ekhós jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakért! A következőben szeretném kérni a véleményét: Egy cég alkalmazni szeretne egy grafikus és multimédia tervezőt, akinek nincs más jövedelme és jogviszonya. Megteheti-e ezt olyan formában, hogy a minimálbér nagyságrendjéig munkabérként kezeli a dolgozónak fizetett összeget, ezen felül pedig ekhós jövedelemként kezelik és úgy is fizetik, illetve vallják be az adót, amennyiben a dolgozó ezt egy nyilatkozatban kéri a munkáltatójától. Vagyis egy jogviszonyból származhat-e az ekho alkalmazásához szükséges minimálbér és az ekhós jövedelem? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close