hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ápolási díj: mikor számít bele a nyugdíjra jogosultsági időbe?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
2

Az ápolás díj – nem tekintve, a gondozásra, ápolásra szoruló személy érdekeit – sokak számára szinte az egyetlen megélhetési forrás, ráadásul a folyósításának tartama szolgálati időnek számít, egészségügyi szolgáltatásra is jogosultságot nyújt, és így mentesít az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ápolási díj a nyugellátásra való jogosultságot nem minden esetben „hozza előrébb”, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjához nem pusztán 40 év szolgálati idő, hanem annak „minősített esete”, 40 évnyi jogosultsági idő szükséges.

Az ápolási díj folyósításának ideje akkor minősül jogosultsági időnek a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 18. paragrafusának (2b) bekezdése értelmében, ha az igénylőnek vérszerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel állapították meg az ellátást. Ha viszont valaki számára beteg édesanyja, édesapja, más hozzátartozója ápolására tekintettel folyósítják az ellátást, szolgálati időt szerez ugyan, de jogosultsági időt nem.

A kedvezményes nyugellátásnak további feltétele, hogy az érintettnek a 40 év jogosultsági idejéből legalább 32 évnyi keresőtevékenységgel járó biztosítási ideje, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati ideje is legyen. Ez a 32 év 30-ra csökken annál, akinek súlyosan fogyatékos vérszerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel állapítottak meg ápolási díjat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből választ kap egyebek mellett arra a kérdésre, hogy az ápolási díj (viszonylag alacsony) összege milyen mértékben befolyásolja a nyugellátás várható összegét, s lehet-e ápolási díj mellett dolgozni.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Kedves Olvasónk! Kérjük, hogy szakértőnknek szóló kérdését kérdés-válasz felületünkön, az oldalunk jobb felső sarkában található, "Szakmai kérdése van? Tegye fel!" rovatunkban legyen szíves elküldeni. Kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

Végh Györgyi

/Nok_40_nyugdij_az_apolasi_dij_mikor_szamit_K77SIE
Halmozottan súlyos fogyatékosnak született 94%-os rokkant gyermekét ápoló édesanya 36 éves koráig ápolta gyermekét.Ebből a gyermek 10 éves koráig kapott gyermekgondozási ellátást, utána 26 éven keresztül volt kiemelt ápolási díjon. A gyermeke születése előtt tanítóként dolgozott nem egészen két évig. 59 évesen, megroppant gerencccel semmi esélye munkábaállásra.Számíthat-e nyugdíjra és mikor? 1980-ban volt utojára keresőképes foglalkoztatása. Hogyan állapítják meg a nyugellátás összegét az esetében?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close