hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti nyugellátás

  • adozona.hu
3

Olvasónk rendőrségi állományából szolgálati nyugdíjba ment 5 év korkedvezmény-jogosultságot is megállapítva. 2012-ben szolgálati járadékossá vált, később főállásban is dolgozott, majd ismét járadékos lett. 60. életéve betöltésekor érvényesíteni szerette volna az 5 év korkedvezményt, hogy öregségi nyugdíjba mehessen. Miért nem lehetséges még ez? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: az Adózónán megjelent, a címben jelzett témájú cikk kapcsán szakértőjüktől kérdezem. 2010. január 1-jével a rendőrség állományából szolgálati nyugdíjba mentem, több mint 26,5 év tényleges és 35 év elismert szolgálati viszony után, 5 év korkedvezmény-jogosultságot is megállapítva. 2012-ben szolgálati járadékossá minősítettek át, később a 15 százalékos járadékelvonást is érvényesítették. Közben dolgoztam rendes munkavállalóként a járadék felfüggesztése mellett önkormányzatnál 2012–2014. között főállásban, majd ismét járadékossá váltam. 60. életévem betöltésekor 2019-ben érvényesíteni szerettem volna az 5 év korkedvezményt, hogy rendes nyugdíjba mehessek, azonban azt a választ kaptam a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjmegállapító Osztályától, hogy járadékosként nem illet meg a korkedvezmény, csak akkor, ha nem lennék járadékos. Idén ismét rákérdeztem a rendes nyugdíj lehetőségére, figyelemmel a korkedvezményre – melyből 2 év már eltelt –, de azt a választ kaptam, hogy csak 2024. 12. 03-ától lehetséges ez, vagyis a 65. életévem betöltésének napján. Közben többen, személyzeti vonalon arra biztatnak, hogy kérjem a tényleges nyugállományba helyezést, és akár perrel is próbálkozhatok. Kérem, hogy álláspontjukat fejtsék ki ezzel kapcsolatosan, mivel a járadékos státusz és az elvonás nem egyeztethető össze a nyugdíjassal, holott mindenhol így értékelik egyéb vonatkozásokban a helyzetemet, ebben szeretnék tiszta, világos, érthető és elfogadható választ kapni!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátások és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) rendelkezései szerint, amennyiben a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentés nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell részére továbbfolyósítani, azaz az ellátás külön újraszámítás nélkül fordul át öregségi nyugdíjjá. A szolgálati járandóságok öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítása során öregségi nyugdíjkorhatárként viszont már nem a korábban alkalmazott fegyveres szervek hivatásos állományára vonatkozó kedvezményes korhatár az irányadó, hanem a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (Tny.) meghatározott általános nyugdíjkorhatárt kell figyelembe venni, mely az Ön esetén a 65. betöltött életév, ezért jogszerű volt a kormányhivatal azon tájékoztatása, mely szerint az Ön szolgálati járandósága legkorábban 2024. december 3-ától fordul át öregségi nyugdíjjá, azaz ezen dátumtól lesz ismételten saját jogú nyugdíjas.

Kétségtelen tény, hogy a korábbi hivatásos jogviszonya alapján Ön korkedvezményre jogosultságot szerezhetett, azonban a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. évi átalakítását követően korkedvezmény alapján saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására nincs jogi lehetőség.

Olvassa el az Adózóna „Egyösszegű kompenzáció rokkantaknak”, „Kötelező oltás: menedék lehet-e a táppénz?” és „Utazási költségtérítés betegeknek – változások 2022-ben” című cikkét!

Korkedvezmény alapján kizárólag korhatár előtti ellátás megállapítására kerülhetne sor, amennyiben az érintett személy nem részesül semmilyen ellátásban.

Az Ön esetében viszont, figyelemmel a már megállapított szolgálati járandóságára, nem állapítható meg a korkedvezmény alapján egy új korhatár előtti ellátás, ugyanis a Khtv. 17. § (3) bekezdése a korábban megállapított ellátás megszűnését követően a szolgálati járandóság és a korhatár előtti ellátás ismételt megállapításának tilalmát tartalmazza. A szolgálati járandóságban részesülő személyek a szolgálati járandóságról való lemondás, megszüntetés esetén a korábban megszerzett korkedvezményük alapján újabb korhatár előtti ellátás iránti igény érvényesítésére nem jogosultak.

Megkeresése szerint a szolgálati járandóság folyósításának szünetelése mellett keresőtevékenységet folytatott, ezért felhívom a figyelmét, hogy a jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján, amennyiben a keresőtevékenysége alapján további legalább 365 nap új szolgálati időt szerzett, úgy abban az esetben a nyugdíjkorhatára betöltésekor, külön igénybejelentéssel, kérheti majd az öregségi nyugellátása újraszámítását.

Az újbóli megállapítás során viszont már a Tny. általános szabályai lesznek az irányadóak, ami azt jelenti, hogy az újraszámításnál az 1988-tól a nyugdíjkorhatár betöltéséig elért, megszerzett összes nyugdíjjárulék-alapot szolgáló keresetek figyelembevételével kerül meghatározásra a nyugellátás alapjául szolgáló átlagkereset. Ezzel szemben a korábbi szolgálati nyugdíja járandóságként továbbfolyósított összege az annak megállapítását megelőző 365 napi nyugdíjjárulék-alapot képező kereset figyelembevételével került kiszámításra és megállapításra.

Amennyiben az újraszámított nyugellátás összege magasabb lesz a korábban megállapított szolgálati járandóságnak a nyugdíjkorhatár betöltése időpontjában folyósításra kerülő csökkentés nélküli összegénél, úgy abban az esetben az újraszámolt összeg kerül majd nyugdíjként az Ön részére továbbfolyósításra, ellenkező esetben az igény elutasításra kerül, és öregségi nyugdíjként a korábbi szolgálati járandóság teljes összege kerül majd továbbfolyósításra. Az előzőekben részletezett újraszámításra vonatkozóan a jogszabály viszont külön igényérvényesítési határidőt szab meg, mely szerint az öregségi nyugdíj ismételt kiszámítására irányuló kérelmet az érintett személy a nyugdíjkorhatára betöltését követő 6 hónapon belül nyújthatja be, a határidő elmulasztása jogvesztő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Megkeseredett

Én csak azon gondolkodom így ezer év után, hogy vajon a nagy tudós jogászok akik a Parlamentben vannak, és elvégezték a Jogi Egyetemet, vajon miért b@szták meg a RÓMAI JOGOT?
Hány rendőrt taszítottak bele a gödörbe? Olyan kevés fizetésünk volt, és még azt is megsarcolják.
Semmi mást nem kívánok nagyjainknak, hogy 1 évet húzzanak le a Magyar Királyi Rendőrségen éhbérért, ugyan olyan feltételekkel mint mi és éljenek meg belőle. Milliókból mi is vígan és vidáman élnénk, de sajnos ezt mi nem engedhetjük meg magunknak.
A RÓMAI JOGOT jobban meg kellett volna tanulni, mert úgye az kimondja, hogy rosszabbul nem járhattunk volna az új törvénnyel, de mégis megtették.
Egy jó ideje járadékos vagyok, de az, hogy belehajszolnak a kölcsönökbe azért ez már sok nekem is. Nyugodt, gondtalan nyugdíjas évekre számítottam és még egy nyaralásra sem futja. Tovább megyek, mire mindent kifizetek, onnantól kezdve napról napra élek/élünk. Szégyen, hogy így becsülték meg azokat a rendőröket, akik az életület ajánlották fel a Magyar Köztársaságért.

AsaHollos

Ugyanígy lett Tb.járulékból (ami ellátási kötelezettséget jelentett) Szoc.ho., ami ugye adó, azaz állami ellenszolgáltatás nélküli fizetési kötelezettség! Tehát már az eü. ellátás sem jár, csak adható (ill. az alkotmány szerint még az állam kötelessége annak megszervezése, de látjuk, hogy egyre rosszabbul szervezik, ill. gyakorlatilag alig működik)!
Ugyanez lesz a nyugdíjjal is, főleg ha még felemelik a nyugdíjkorhatárt is, mert gyakorlatilag csak kevesen és rövid ideig fogják elérni és "élvezni", tekintettel a várható élettartam közeljövőben bekövetkező rohamos csökkenésére (mert az jön)!

Egy realista

Így müködik a visszamenőleges jogalkotás! Az állam ("kedves-tudatlan" képviselői) aljas módon - persze jogszabályban rögzítve - semmibe vették az állammal (Rendőrség, tűzoltóság, stb.) kötött, esküvel megerősített szolgálati jogviszonyt. A másik "érdekesség": Aki korábban-előtt szerelt le a testületektől, (pl.:10 év szolgálati jogviszony után), az a szolgálti viszony Igazolásban rögzítették a 2 év korkedvezményt, s amikor elérte a reá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt mínusz a 2 év , érdekes módon nyugíjas lett.???

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink