hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyösszegű kompenzáció rokkantaknak

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
2

2021. július 1-jén lépett hatályba a 2011. évi CXCI. törvény 33/B paragrafusa, mely a rokkantsági nyugdíjrendszer 2012-ben történt átalakításával érintett, egyes megváltozott munkaképességű személyek kompenzációjáról, valamint esetleges visszamenőleges állapotvizsgálatáról rendelkezik.

A jogszabály szerint azok a 2012. január 1-je előtt rokkantsági nyugdíjban részesült személyek, akik a rendszer átalakítását követő felülvizsgálatuk során rokkantsági ellátásra váltak jogosulttá, és a megállapított rokkantsági ellátásuk összege a korábbi rokkantsági nyugdíjéhoz képest csökkent, kompenzációt vagy felülvizsgálatot kérhetnek.

Mivel a jogszabály szövege nem tartalmazza feltételként, hogy az érintett személy csak a hatálybalépéskor lehet megváltozott munkaképességű, ezért a kompenzációs intézkedéssel azok is élhetnek, akiknek az ellátásra való jogosultsága időközben megszűnt, és azok is, akik a rokkantsági ellátás folyósítását követően öregségi nyugdíjra váltak jogosulttá.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Utazási költségtérítés betegeknek – változások 2022-ben", valamint "Kötelező oltás: menedék lehet-e a táppénz?" című írásait, illetve rendelje meg a HVG TB 2022 különszámát kiadói kedvezménnyel!

 A jogszabályban egyértelműen meghatározott személyi kör két lehetőség közül választhat.

Az egyik: 500 ezer forint egyösszegű kompenzáció elfogadása, mely kompenzáció feltétele, hogy az arra jogosult személy nyilatkozzon arról, hogy az ellátási összeg csökkentése miatt nincs további igénye.

A másik lehetőség: a rokkantsági ellátásban részesülő jogosult nem köteles elfogadni a kompenzációt, ebben az esetben állapotvizsgálatot kérhet, amelynek célja annak megállapítása, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő személy a felülvizsgálat idején – a 2012. január 1-jét megelőzően folyósított ellátás megállapításakor (továbbfolyósításakor) – figyelembe vett fizikai állapotához képest ténylegesen jobb egészségi állapotban volt-e.

Ha a vizsgálat eredményeként azt állapítják meg, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő személy állapotában nem következett be tényleges javulás, vagy annak ténye nem bizonyítható, az ellátás összegét újra meg kell állapítani azzal, hogy az új összeg nem lehet kevesebb a 2011. december hónapban járó ellátás időközi emelésekkel növelt összegénél. Ilyen esetben a ténylegesen folyósított rokkantsági ellátás és az állapotvizsgálatot követően megállapított magasabb összegű új ellátás közötti különbözetet 2012. január 1-jéig visszamenőleg el kell számolni, és a jogosultnak egyösszegben, rokkantsági ellátás címén ki kell fizetni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: pontosan mely megváltozott munkaképességű személyeket érinti az előzőekben említett választási lehetőség, valamint, hogy hogyan zajlik az eljárás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Winkler Róbert

Tisztelt PN!

Mivel az Ön rokkantsági nyugdíja 2012. januárjától a törvény erejénél fogva öregségi nyugdíjként került továbbfolyósításra, ezért esetében nem volt, nem történt orvosi felülvizsgálat, mely alapján rokkantsági ellátásban részesült volna és a felülvizsgálat után az ellátása összege csökkent volna. Erre való tekintettel Önt nem érinti a kompenzációs jogszabály.
Abban az esetben érintené a jogszabály, amennyiben az öregségi nyugdíjassá válását megelőzően, de 2011. december 31-ét követő orvosi felülvizsgálat után rokkantsági ellátást állapítottak volna meg az Ön részére, mely ellátás alacsonyabb összegben került volna megállapításra mint a 2011. december 31-én folyósított rokkantsági nyugdíja összege.

boldog évek

Tisztelt Winkler Róbert Úr! "Egyösszegű kompenzáció rokkantaknak" címmel jelent meg írása. Azt írja, hogy "Mivel a jogszabály szövege nem tartalmazza feltételként, hogy az érintett személy csak hatálybalépéskor lehet megváltozott munkaképességű ezéárt a kompenzációs intézkedésekkel azok is élhetnek....
....akik a rokkantsági ellátás folyósítását követően öregségi nyugdíjra váltak jogosulttá." Esetem a következő: rokkant nyugdíjas voltam a 2011.évi jogszabály megjelenésekkor egészen az év végéig december 31-ig. Majd kaptam a hyugdíigazgatóságtól egy értesítést miszerint mivel betöltöttem az öregségi nyugdíjkorhatárt a továbbiakban a korábbi rokkantsági nyugellátást öregségi nyugdíjként kapom. A nyugdíj összege nem változik a korábbiakkal megegyezően évente emelkedik. Hogyan kell akkor értelmezni az Ön által leírtakat akik e változás következtében lettek öregségi nyugdíjasok 2012. január 2-től. Tisztelettel: PN. nyugdíjas.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3