hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelező oltás: menedék lehet-e a táppénz?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A közeljövőben meg kell hoznia az oltásra (vagy nem oltásra és ennek ódiumára) vonatkozó döntését minden olyan munkavállalónak, akinek munkaadója – élve a kormányrendeletben rögzített felhatalmazásával – úgy döntött, hogy a munkavégzés feltételéül szabja a koronavírus elleni védőoltást.

A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló, 2021. november 15-én hatályba lépett 598/2021. számú kormányrendelet 2. paragrafusának (2) bekezdése értelmében a védőoltás felvételének határidejét a munkáltató határozhatja meg, ami egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa tekintetében legalább 45 nap kell, hogy legyen, kétdózisú oltóanyag esetén pedig a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban kell beadatni. (Ezt figyelembe véve, a legkorábbi határidő tavaly december 31. volt.)

Rendelje meg webáruházunkban most 15% kedvezménnyel Munkaügyi szerződés- és iratmintatárunkat!
Kiadványunkban 113 szerződés- és iratmintát talál 38 csoportban, amelyek segítségével könnyedén új szerződéseket köthet, könnyebbé teheti a személyügyi nyilvántartást, munkaszervezést és dokumentálást!

Ha a munkavállaló a munkáltatói intézkedésről szóló tájékoztatásban foglalt határidőig nem igazolja az oltás felvételét – és nem rendelkezik olyan orvosi igazolással, amely szerint egészségügyi indokból mentesül az oltás alól –, számolnia kell a rendeletben meghatározott, illetve az említett tájékoztatóban közölt jogkövetkezményekkel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja a választ a címben feltett kérdésre, hogy el lehet-e kerülni ezeket a jogkövetkezményeket, azaz meg lehet-e úszni vagy lehet-e késleltetni az oltást, ha a munkavállaló keresőképtelen állományban van.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs