hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változtak a csed-, gyedkérelmek szabályai – illetékesség, ügyintézési határidő, igényérvényesítés

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Sokszor bizonytalanok a várandós kismamák, sőt még a foglalkoztatók is, hogy mikor, ki az illetékes a csed-, gyedkérelem befogadásánál, mennyi időn belül kell továbbítani egy kérelmet, mennyi ideig lehet visszamenőlegesen a kérelmet beadni, ki az illetékes passzív ellátásnál, mi a helyzet, ha már régen nem az adott helyen dolgozik a kismama? Cikkünkben összefoglaljuk az erre vonatkozó tudnivalókat.

Vegyük végig először azt az esetet, amikor a kismamának aktív munkaviszonya van a gyermek születésekor!

Munkavállalói oldalról nézve mindegy, hogy a munkáltató tb-kifizetőhely vagy sem, egyénileg nem intézheti a csed, gyed iránti kérelmét, sem személyesen a hivatalban, sem online formában ügyfélkapun keresztül, hanem csak a munkáltatójához tudja leadni a kérelmét. Többször felmerült már az a kérdés, hogy ha a munkáltató nem szívesen foglalkozik a kérelemmel, meg lehet-e esetleg őket kerülni, kihagyni a folyamatból, de a válasz egyértelműen nem.

Munkáltatói oldalról az a kérdés, hogy a foglalkoztató tb-kifizetőhely-e vagy sem. Ha a foglalkoztató nem tb-kifizetőhely, akkor is ő fogadja be a kérelmeket, intézi azok továbbítását a székhelye szerinti kormányhivatal felé. Az ügyintézési határidő 5 nap, tehát ennyi időn belül kell a foglalkoztatónak a kormányhivatal felé továbbítani a kérelmeket. Fontos kiemelni, hogy a foglalkoztató a kérelem, valamint az igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni. Ennek azért van elsősorban jelentősége, mert az ügyintézési határidő ez alapján számolódik.

2024. január 1-jétől a foglalkoztató a kincstár által erre a célra rendszeresített, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény szerinti személyre szabott ügyintézési felületen (SZÜF) közzétett elektronikus űrlapot használhatja az egészségbiztosítás pénzbeli ellátások kérelmeinek beadására, a foglalkoztatói igazolás megszűnt, helyette egy új, egységes igénylőlapot kell használni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mikor, ki az illetékes a kérelmek benyújtására, mikor, mely szerv fizeti ki az ellátásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink