hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szochofizetési jövedelemhatár: mi számít bele, és mi nem?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A kifizetőt, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt és adott esetben a természetes személyt is szochofizetési kötelezettség terheli. Cikkünkben a természetes személy esetében ismertetjük a szociális hozzájárulási adó felső jövedelemhatárig történő megfizetésére vonatkozó szabályokat.

Mielőtt a szociális hozzájárulási adó (szocho) felső határáról részletesen szólnánk, meg kell említeni, hogy a cikk megírását – egyebek mellett – az alábbi kérdések indították el:

1. Kérdés: Ha a munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adó eléri a minimálbér huszonnégyszeresét, azt követően az adott évben már nem kell szochót fizetni?

Válasz: A kérdés kapcsán meg kell jegyezni, hogy a szocho felső határa a munkabér esetén nem alkalmazható. A felső határ ugyanis csak egyes – az alábbi cikkben ismertetett – személyijövedelemadó-alapot képező jövedelmekre vonatkozik.

2. Kérdés: A nyugdíjasok nem biztosítottak, így foglalkoztatásuk kapcsán nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. A saját jogú nyugdíjasnak nincs olyan jövedelme, amit például az osztalék kapcsán fizetendő szocho felső határánál figyelembe lehetne venni?

Válasz: A szochót addig kell megfizetni, amíg a természetes személy összevont adóalapba tartozó jövedelmei és a szochotörvényben nevesített tőkejövedelmei, valamint az szja-törvény 1/B paragrafusának hatálya alá tartozó személy jövedelmének összege a tárgyévben eléri a minimálbér huszonnégyszeresét. Azaz a felső határ esetén nem a megfizetett szocho számít.

3. Kérdés: Nem Magyarországon élő, külföldi személy esetén hogyan kell fizetni az osztalék után a szochót?

Válasz: A Tbj. szerinti külföldi esetén nincs az osztalék kapcsán szochofizetési kötelezettség.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben mindezek alapján áttekintjük a szocho felső határára vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1