hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszemélyes kft tagja: hogyan néz ki a munkaviszony?

  • Adózóna
2

Egyszemélyes kft tagja, tulajdonosa dolgozhat-e a cégben munkaviszonyban, s ügyvezetőként milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli? Olvasónk kérdésére az Adózóna szakértője dr. Radics Zsuzsanna válaszol.

Adott egy egyszemélyes kft. Az alapító okirat nem rendelkezik arról, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látja el. Van-e arra lehetőség, hogy a tag/ tulajdonos munkaviszonyban legyen foglalkoztatva a cég profiljához kapcsolódó munkakörben (nem ügyvezetőként)? Ha igen, a munkaszerződés hogyan jön létre: a tag aláírja két tanúval? Ha minimum heti 36 órában munkaviszonnyal rendelkezik (saját kft-ben), akkor mint ügyvezető után - ha az ügyvezetésért nem vesz fel juttatást -, akkor nincs semmilyen adó és járulékfizetési kötelezettség?

A tagság és a vezető tisztségviselés eltérő lehet. Ha az egyszemélyes társaság tagja nem látja el az ügyvezetést, nem lát el vezető tisztségviselést, akkor alkalmazni kell a következő szabályokat:

-  Az egyszemélyes társaságnál a taggyűlési hatáskörbe tartozó kérdésekben az egyedüli tag dönt, és erről a vezető tisztségviselőket írásban köteles értesíteni.

-  Egyszemélyes gazdasági társaságnál az egyedüli tag (részvényes) a vezető tisztségviselő részére írásban utasítást adhat, amelyet a vezető tisztségviselő végrehajtani köteles, de ez esetben mentesül a GT 30. §-ban foglalt felelősség alól.

Az Ön által említett esetben is szükséges, hogy az ügyvezetői feladatokat egy vagy több személy ellássa. Természetesen ez esetben az ügyvezető nem lesz a társaság tagja, feladatait vagy munkaviszonyban vagy megbízásban tudja ellátni. Az ügyvezető látja el a társaság képviseltét, ő jogosult a társaság nevében szerződéseket kötni, beleértve a munkaszerződést is.

Az Ön további kérdésére arra vonatkozott, hogy "Ha minimum heti 36 órában munkaviszonnyal rendelkezik (saját kft-ben), akkor mint ügyvezető után, ha az ügyvezetésért nem vesz fel juttatást, akkor nincs semmilyen adó és járulékfizetési kötelezettség?"

Ez esetben feltételezem, hogy a munkaviszony tartalmazza az ügyvezetői feladatok ellátását. Nincs érv amellett, hogy munkaviszony mellett az ügyvezetésre

- külön megbízás kerül megkötésre, vagy

- társas vállalkozói jogviszony is fennálljon

ugyanazzal a társasággal.  

Munkaviszony esetén - amlyben az tag az ügyvezetői feladatokta is ellátja -  a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja, valamint a társas vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 98.000. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 114.000. forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)

Amennyiben az ügyvezetői feladatokat el lehet látni napi nyolc óránál kevesebb időben, akkor járulékfizetés valamint a szociális hozzájárulási adó alapjául vett jövedelem lehet kevesebb a fentiekben meghatározott minimálbérnél. A részmunkaidős foglalkoztatás esetén a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék és a szociális hozzájárulási adófizetés minimális alapja, a részmunkaidővel arányosítottan csökken.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
feledékeny

Kár, hogy a válasz nem a kérdésre válaszol...

barkochba

Öregségi nyugdíjas vagyok. Egyszemélyes kft-m van és betéti társaság egyetlen beltagja vagyok. Utóbbi után negyedévenként 20.000.- EHO-t fizetek. Jól van igy?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Háziorvos, cégautóadó, üzemorvosi ellátás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close