hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszemélyes kft tagja: hogyan néz ki a munkaviszony?

  • Adózóna
2

Egyszemélyes kft tagja, tulajdonosa dolgozhat-e a cégben munkaviszonyban, s ügyvezetőként milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli? Olvasónk kérdésére az Adózóna szakértője dr. Radics Zsuzsanna válaszol.

Adott egy egyszemélyes kft. Az alapító okirat nem rendelkezik arról, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látja el. Van-e arra lehetőség, hogy a tag/ tulajdonos munkaviszonyban legyen foglalkoztatva a cég profiljához kapcsolódó munkakörben (nem ügyvezetőként)? Ha igen, a munkaszerződés hogyan jön létre: a tag aláírja két tanúval? Ha minimum heti 36 órában munkaviszonnyal rendelkezik (saját kft-ben), akkor mint ügyvezető után - ha az ügyvezetésért nem vesz fel juttatást -, akkor nincs semmilyen adó és járulékfizetési kötelezettség?

A tagság és a vezető tisztségviselés eltérő lehet. Ha az egyszemélyes társaság tagja nem látja el az ügyvezetést, nem lát el vezető tisztségviselést, akkor alkalmazni kell a következő szabályokat:

-  Az egyszemélyes társaságnál a taggyűlési hatáskörbe tartozó kérdésekben az egyedüli tag dönt, és erről a vezető tisztségviselőket írásban köteles értesíteni.

-  Egyszemélyes gazdasági társaságnál az egyedüli tag (részvényes) a vezető tisztségviselő részére írásban utasítást adhat, amelyet a vezető tisztségviselő végrehajtani köteles, de ez esetben mentesül a GT 30. §-ban foglalt felelősség alól.

Az Ön által említett esetben is szükséges, hogy az ügyvezetői feladatokat egy vagy több személy ellássa. Természetesen ez esetben az ügyvezető nem lesz a társaság tagja, feladatait vagy munkaviszonyban vagy megbízásban tudja ellátni. Az ügyvezető látja el a társaság képviseltét, ő jogosult a társaság nevében szerződéseket kötni, beleértve a munkaszerződést is.

Az Ön további kérdésére arra vonatkozott, hogy "Ha minimum heti 36 órában munkaviszonnyal rendelkezik (saját kft-ben), akkor mint ügyvezető után, ha az ügyvezetésért nem vesz fel juttatást, akkor nincs semmilyen adó és járulékfizetési kötelezettség?"

Ez esetben feltételezem, hogy a munkaviszony tartalmazza az ügyvezetői feladatok ellátását. Nincs érv amellett, hogy munkaviszony mellett az ügyvezetésre

- külön megbízás kerül megkötésre, vagy

- társas vállalkozói jogviszony is fennálljon

ugyanazzal a társasággal.  

Munkaviszony esetén - amlyben az tag az ügyvezetői feladatokta is ellátja -  a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja, valamint a társas vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 98.000. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 114.000. forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)

Amennyiben az ügyvezetői feladatokat el lehet látni napi nyolc óránál kevesebb időben, akkor járulékfizetés valamint a szociális hozzájárulási adó alapjául vett jövedelem lehet kevesebb a fentiekben meghatározott minimálbérnél. A részmunkaidős foglalkoztatás esetén a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék és a szociális hozzájárulási adófizetés minimális alapja, a részmunkaidővel arányosítottan csökken.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
feledékeny

Kár, hogy a válasz nem a kérdésre válaszol...

barkochba

Öregségi nyugdíjas vagyok. Egyszemélyes kft-m van és betéti társaság egyetlen beltagja vagyok. Utóbbi után negyedévenként 20.000.- EHO-t fizetek. Jól van igy?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérlemény felújítása

Nagy Norbert

adószakértő

Végrehajtási eljárás felfüggesztése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X