hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csed, gyed többes jogviszonyban

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A munka törvénykönyve nem tiltja, hogy valakinek több jogiszonya legyen egyszerre, legyen szó akár több munkaviszonyról, akár vállalkozásról munkaviszony mellett. Természetesen meg kell vizsgálni, hogy nem tiltja-e a munkahelyünk, hogy másol is munkát végezzünk, vagy vállalkozást indítsunk, illetve van-e bármilyen egyéb korlátozás, de ha ilyen nincs, akkor lehet egyszerre több biztosítási jogviszonyunk is. Várandósság esetén gyakran felmerül, hogy melyik jogviszonyból lehetünk jogosultak ellátásra, sokan azért létesítenek új jogviszonyt, megtartva a régit, hogy az újból is ellátást kapjanak. Ez azonban nem feltétlenül sikerül, ha nem figyelünk oda kellőképpen a jogosultsági feltételekre. Ezt vizsgáljuk most meg részletesebben.

Először is azt kell kiemelnünk, hogy többes jogviszony esetén külön-külön kell a jogosultsági feltételeket megvizsgálnunk, és külön-külön kell megfelelni ezeknek. Tehát a jogviszonyokat nem moshatjuk össze, nem számolhatjuk egybe, külön jogviszonyonként kell rájuk tekinteni.

Hallgassa meg az Adózóna podcastját! Radics Zsuzsanna: Mi kell ahhoz, hogy valaki csedre legyen jogosult?

Gyakori az alábbi eset. Egyéni vállalkozóként dolgozik adott illető egy ideje, majd várandós lesz. Tudja, hogy bevételei alapján csekély összegű csedre, gyedre számíthat, ezért úgy gondolkodik, hogy munkaviszonyt létesít közben, de megtartja a vállalkozását is, hiszen ügyfelei vannak, a megrendeléseket továbbra is teljesíti. Úgy véli azonban, hogy egy munkaviszonyból több csedet és gyedet remélhet. A munkaviszony létrejön, majd utána nem sokkal a gyermek megszületik. És ilyenkor jön a nagy meglepetés! Nem kap csedet, gyedet a munkaviszonyából. Hogyan lehetséges ez? Vizsgáljuk meg a jogosultsági feltételeket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, ki jogosult csedre, gyedre, illetve mik többes jogviszonyban mik a jogosultság további feltételei!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31