hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Biztosításban töltött idő igazolása, ha nem szerepel a tb-nyilvántartásban

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az egységes társadalombiztosítási rendszer kialakításával egyidejűleg a foglalkoztatók, munkáltatók részére kötelezővé tették, hogy rendszeres adatszolgáltatást nyújtsanak a társadalombiztosítási szerveknek a munkavállalók, foglalkoztatottak biztosítási jogviszonyáról. A biztosítási időre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség a későbbiekben kiegészült a jogviszonyokból származó kereseti adatok évenkénti kötelező igazolásával.

A foglalkoztatóknak, munkáltatóknak a fenti adatszolgáltatást 2009. december 31-ig a lakóhelyük szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervek részére kellett, 2010. január 1-től pedig a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket az állami adóhatóság felé kell teljesíteniük. A biztosításra, illetve a társadalombiztosítási járulék, nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetekre vonatkozó adatokat az állami adóhatóság átadja a nyugdíjbiztosítási szerveknek. Ezen, a munkáltatók saját nyilvántartásai alapján teljesített adatszolgáltatások képezik a társadalombiztosítási nyilvántartást, melyben a biztosításra vonatkozó adatokon túlmenően az 1988. január 1-jétől szerzett nyugdíjjárulék-alapot képező kereseti adatok is szerepelnek.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül igénybe vehető saját, illetve hozzátartozói nyugellátások megállapítására irányuló kérelmek elbírálása során, a nyugdíjra jogosító szolgálatiidő-, valamint a nyugdíj összegének megállapításakor elsődlegesen a fent említett társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő adatokat kell figyelembe venni. Ugyanakkor, ha a szükséges adatok a nyilvántartásban nem vagy hiányosan lelhetők fel, lehetőség van azok egyéb módon történő igazolására.

A biztosítási idő fennállásának bizonyítására szolgálhat – egyebek mellett –

» a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirat,

» a foglalkoztató eredeti nyilvántartása alapján kiállított igazolás.

Munkaviszony igazolására szolgálhat például a foglalkoztató által kiállított eredeti munkakönyv, szakmunkás tanulói jogviszony igazolására a szakképző iskola által kiállított leckekönyv, igazolás.

A sorkatonai szolgálat tartamának igazolására a katonakönyv, a felsőfokú tanulmányi idők igazolására pedig a felsőfokú oktatási intézmény igazolása vagy az általa kiállított leckekönyv (index) szolgálhat alapul.

Olvassa el az Adózóna "Nők 40 kedvezményes nyugdíja: mi számít jogosultsági időnek?, "Nyugdíjba vonulás: decemberben, vagy megéri januárig várni?, illetve "Minimálbért el nem érő, 36 órás munkaviszonyban álló ügyvezető járulékai" című, valamint társadalombiztosítással kapcsolatos egyéb írásait is!
Egykorú okiratnak minősül továbbá a havi fizetési jegyzék vagy annak megfelelő más elnevezésű irat, a besorolásról (annak változásáról) szóló értesítés, a fizetésemelésről szóló értesítés, levéltárakban lévő korabeli nyilvántartások, tagnyilvántartó könyv, munkaegység-, munkanap-elszámoló könyv, beteglap stb.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan lehet még bizonyítani a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem vagy csak részben szereplő, okmánnyal, okirattal nem igazolt biztosítási időket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs