15 találat a(z) okirat cimkére

Illetékfizetési kötelezettség mentessége Kérdés

Adóhatósági végrehajtás: mikor lehetséges? Változtak a szabályok Cikk

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadott adócsomag szerint az adóhatóságnak az eddigiek mellett további okok, okiratok adnak lehetőséget végrehajtásra.

Biztosításban töltött idő igazolása, ha nem szerepel a tb-nyilvántartásban Cikk

Az egységes társadalombiztosítási rendszer kialakításával egyidejűleg a foglalkoztatók, munkáltatók részére kötelezővé tették, hogy rendszeres adatszolgáltatást nyújtsanak a társadalombiztosítási szerveknek a munkavállalók, foglalkoztatottak biztosítási jogviszonyáról. A biztosítási időre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség a későbbiekben kiegészült a jogviszonyokból származó kereseti adatok évenkénti kötelező igazolásával.

Nyugdíjba menne, de hiányos a tb nyilvántartása a szolgálati idejéről? Így igazolhatja! Cikk

Számos esetben előfordul, hogy a munkavállaló csak a nyugdíjba vonuláskor szembesül azzal, hogy a korábbi munkaviszonyának, keresőtevékenységének időtartama nem, vagy csak részben szerepel a társadalombiztosítási nyilvántartásban.

Okirat Kérdés

Nyugdíj megállapítása: így igazolható a szolgálati idő Cikk

Olvasónk nyugdíjba menetele előtt kérte a szolgálati idő megállapítását. A saját maga által számolt és a hivatalosan megállapított szolgálati idő között hét év eltérés van. Megállapító szerv tájékoztatása szerint ez idő alatt nem volt járulékfizetésre. A kérdező akkori munkahelyén, egy önkormányzatnál azt mondták, hogy az adott időszakra vonatkozó kartonokat leselejtezték, számítógépes nyilvántartás sincs róla. Olvasónk azt kérdezi, hogyan tudja igazolni, hogy az érintett időszakban a munkáltató tőle levonta a járulékokat, illetve az adót is? Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Márciusig megérkeznek a háztartási gépek csereprogramjának támogatási okiratai Cikk

Március elejéig minden pályázó megkapja az Otthon melege program háztartásigép-csere alprogramjának támogatási okiratait – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Nyugdíjat befolyásoló jövedelem: döntött a Kúria Cikk

A nyugdíjra jogosult okirattal bizonyíthatja, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban rögzítettektől magasabb összegű (a nyugdíját befolyásoló) jövedelmet szerzett, állapította meg határozatában nemrégiben a Kúria.

Kölcsön külföldi cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi cég szeretne kölcsönt nyújtani olyan külföldi cégnek, amelyben van részesedése a hazai cég tulajdonosának is. A kérdés, hogy ezt megteheti-e készpénzben, illetve szükséges-e a szerződés ügyvéd általi okiratba foglalása, vagy elég, ha a felek megkötik egymás között a szerződést? Illetve jól tudom-e, hogy akár 0 százalékos kamat is kiköthető a szerződésben? Köszönöm előre is.

Elég a névbélyegző a munkáltató jognyilatkozatára Cikk

A Kúria kimondta: alakilag érvényes a közös megegyezésről szóló megállapodás akkor is, ha az okiratot a munkáltatói jogkör gyakorlója nem írta alá, hanem azon csupán a névbélyegző szerepel.

Követelések és kötelezettségek Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünkben folyamatos egyeztetések folynak mind a szállítói tartozások, mind pedig a vevői kintlevőségek terén. Több könyvelőváltás történt, és most én is szembesültem olyan kintlévőségekkel és szállítói tartozásokkal, amik már több mint 5 évesek és van amelyikről kiderült, hogy már nem is valós nyitott tételek. Kérdésem lenne, hogy ezeket hogyan lehet hivatalosan és törvényesen kivenni a könyvelésből, milyen okiratokkal kell alátámasztani ezeket, van-e elévülési idő? Segítségüket köszönöm!

Egy tekintet alá eső okirat Kérdés

Tisztelt Cím! Érdeklődni szeretnék, hogy számla javítása esetén, ha az adószám változik, és egy tekintet alá eső okirat csatolásával kerül javításra, elegendő-e az okirat, vagy az eredeti számlát is kell csatolni az okirathoz? Illetve mit kell tartalmaznia az okiratnak? Várom válaszát.

Ezek nélkül nem tudja csökkenteni társasági adóját Cikk

A társaságiadó-alap csökkentéséhez, illetve az adókedvezmények érvényesítéséhez – a számviteli bizonylatok mellett – gyakran külön dokumentum (például nyilatkozat, okirat) is szükséges.

Okirat-hamisítás mentette meg az adóhiánytól Cikk

A Kúria ítélete szerint az adójogi tényállást a büntetőügyekben eljáró bíróság jogerős ítélete módosíthatja, ha az adójogi tényállás alapját képező okirat meghamisítására vonatkozó büntetőjogi felelősséget állapítanak meg.

Okirattal kell bizonyítani az elvárt béremelést, különben jöhet a bírság Cikk

Lassan itt az ideje, hogy a cégek végrehajtsák az elvárt béremelést, de néhányan még mindig a tavaly év közepi bér-kommandós törvénynél ragadtak le. Eszerint elég lenne a dolgozók 2/3-ára végrehajtani az elvárt béremelést, és egy részét béren kívüli juttatásból is lehetne fedezni. Pedig ezt a törvényt már felülírta az élet és az őszi adócsomag.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink