hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba vonulás: decemberben, vagy megéri januárig várni?

  • adozona.hu

Sokan vannak, akik már az idei év végén jogosultak lesznek nyugdíjra, de nem tudják, hogy akkor járnak jobban, ha idén, vagy inkább jövőre kérik nyugdíjuk megállapítását. Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 2020. november 5-étől vagyok jogosult öregségi nyugdíjra. Várjak 2023. januárig, vagy kérjem a nyugdíjazásom 2022. november 5-étől? Interneten olvastam arról, hogy a 2023-as valorizációs számok lényegesen nagyobbak lesznek, mint a 2022-es évben, tehát érdemes abban a két hónapban még dolgozni. Vagy ennek nincs igazán már jelentősége?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Kétségtelen tény, hogy a jelenlegi KSH adatokra alapozva várható, hogy a jövő évi valorizációs szorzók jóval magasabbak lesznek az idei évi valorizációs szorzóknál, azonban jelen időpontban csupán az első félévre vannak adatok a nettó átlagkereset növekedésre vonatkozóan. Mivel a jövő évi valorizációs szorzókat a 2022-es teljes évre vonatkozó nettó átlagkereset-növekedés határozza meg, ezért jelen időpontban nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mely nyugdíjazási időponttal kerül összeségében kedvezőbb helyzetbe az adott személy, az ideivel, vagy a jövő évivel. A jövő évi valorizációs szorzókat 2023. március végén hirdetik ki, ezen időpontig csak találgatni lehet a tényleges szorzók mértékét.

Az Adózóna válaszol: saját jogú nyugdíjas

Annyi elmondható, hogy amennyiben marad a jelen időpontban ismert nettó átlagkereset-növekedés az egész évre, úgy a jövő évi kezdő nyugdíjazás is hasonló mértékű kezdőnyugdíj-emelkedést eredményezne az idei évhez képest. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy aki az idei évtől már nyugdíjassá válik, az 2023. januártól már nyugdíjemelésben fog részesülni, továbbá 13. havi nyugdíjra is jogosult lesz. A jelenleg ismert adatok szerint a jövő januári nyugdíjemelés várható mértéke 5,2 százalék, azonban figyelemmel a jelenlegi inflációs adatokra, az emelés mértéke is vélhetően változik majd.

Megkeresése szerint ön 2022. november 5-étől rendelkezik majd a nyugdíjra jogosító feltételekkel, tehát ezen időponttól kezdődően bármikor kérheti nyugdíja megállapítását. Amennyiben a nyugdíjigényét csak 2023. január, vagy február hónapban nyújtja be, amikor már jóval konkrétabb adatok lesznek az idei évre vonatkozó nettó átlagkereset-növekedés mértékére, és ennek alapján a jövő évi valorizációs szorzók várható mértékére, úgy abban az esetben is választhat majd a nyugdíj megállapításának kezdő időpontja tekintetében, nevezetesen, hogy a nyugdíja visszamenőlegesen 2022. novemberétől vagy 2023. januártól kerüljön-e megállapításra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs