Nők 40 kedvezményes nyugdíja: mi számít jogosultsági időnek?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Köztudomású tény, hogy a jelenleg hatályos nyugdíjszabályozás alapján öregségi nyugdíjra legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet jogosultságot szerezni. Ezen általános feltétel alól kizárólag a nők esetében van egy kivétel, amennyiben rendelkeznek legalább 40 év jogosultsági idővel.

A kedvezményes nyugdíj feltétele a hosszú, legalább 40 év jogosultsági idő, valamint nem vehető figyelembe minden szolgálati idő jogosultsági időként, továbbá külön meghatározott a jogosultsági időn belül is a munkával szerzett jogosultsági idő minimális aránya.

Olvassa el az Adózóna „Nyugdíjba vonulás: decemberben, vagy megéri januárig várni?”, „A nap kérdése: a nők 40 nyugdíjhoz jogosultsági időnek számítanak-e a gyermekek után járó évek?” és „A nap kérdése: megvásárolhatók-e a nők 40 nyugdíjhoz hiányzó évek?” című írását!

A jogszabály következetesen jogosultsági időt említ, ugyanis a jogosultsági idő fogalma szűkebb, mint a szolgálati időé: csak szolgálati időt képező időszak minősülhet jogosultsági időnek, de vannak olyan szolgálati idők, amelyek jogosultsági időként nem jöhetnek számításba. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) és a végrehajtására kiadott 168/1997. kormányrendelet (Tny. vhr.) sorolja fel a jogosultsági időnek is számító szolgálati időket. A jogosultsági időnek két csoportja van: a munkával szerzett jogosultsági idő, és a gyermekneveléssel szerzett jogosultsági idő.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi minősül munkával szerzett jogosultsági időnek, mi számít gyermekneveléssel szerzett jogosultsági időnek, illetve mik azok, amelyek a jogosultsági idő számításánál nem vehetők figyelembe!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás gyakorisága év közben

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs