hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minimálbért el nem érő, 36 órás munkaviszonyban álló ügyvezető járulékai

  • adozona.hu

Ha egy társaságon belül a 36 órás munkaviszonyban való foglalkoztatás díjazása nem éri el a minimálbért (illetve szakképzettség szükségessége esetén a garantált bérminimumot), akkor az egyéb olyan jogviszonyokban, ahol az adó- és járulékfizetés a legalább 36 órás munkaviszonytól függ hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség? Kérdezte olvasónk, majd ehhez több verziónyi feltételt is kapcsolt, dr. Radics Zsuzsa társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: ha egy társaságon belül a 36 órás munkaviszonyban való foglalkoztatás díjazása nem éri el a minimálbért (illetve szakképzettség szükségessége esetén a garantált bérminimumot), akkor az egyéb olyan jogviszonyokban, ahol az adó- és járulékfizetés a legalább 36 órás munkaviszonytól függ (például társas vállalkozó, egyéni vállalkozó), hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség, ha jövedelemkivét nem történik? Továbbá, ezen jogviszonyok mellett egyéni vállalkozást is indítana, akkor „nem főállású vállalkozónak” minősül-e? Konkrét esetben: betéti társaságban a kültag az ügyvezető, mellette nincs máshol jogviszonya, és a társaságban futárként is dolgozna.

Olvassa el az Adózóna „Átalányadózók 2023: módosulhat a járulékfizetés egyik ellentmondásos szabálya”, „A nap kérdése: a nők 40 nyugdíjhoz jogosultsági időnek számítanak-e a gyermekek után járó évek?” és „Őszi adócsomag: ezek a módosítások várhatók a járulékfizetés és a szocho szabályaiban” című írását!

1. Az ügyvezetést 36 órás munkaviszonyban látja el, a munkabére 180 000 forint (a heti munkaviszony óraszámok alapján a nem szakképzett minimálbér arányos része). A társaság tevékenységében való személyes közreműködésekor (futár, nem igényel szakképzettséget) keletkezik-e járulékfizetési kötelezettség, ha jövedelmet nem vesz ki e tevékenység tekintetében?

2. A futár (nem igényel szakképzettséget) tevékenységet 36 órás munkaviszonyban látja el, munkabére 180 000 forint (a heti munkaviszony óraszámok alapján a nem szakképzett minimális bér arányos része). A társaság ügyvezetőjeként keletkezik-e járulékfizetési kötelezettség, ha ügyvezetőként jövedelmet nem vesz ki?

3. Ha heti 10 órás munkaviszonyban ügyvezető (50 000 forint/hó) és heti 26 órás munkaviszonyban futár (130 000 forint), ebben az esetben van-e pótlólagos járulékfizetési kötelezettség?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Legalább 36 órás munkaviszonytól függ (például társas vállalkozó, egyéni vállalkozó), hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség, ha jövedelemkivét nem történik?


Legalább heti 36 órás, foglalkoztatással járó munkaviszony esetén a társadalombiztosítási járulék alapja a ténylegesen elért járulékalapot képező jövedelem, átalányadózó egyéni vállalkozó esetében az átalányban megállapított jövedelem (ide nem értve az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének adómentes részét). Ha tehát a vállalkozásban nincs „jövedelemkivét”, akkor a vállalkozónak nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni addig, amíg a legalább heti 36 órás, foglalkoztatással járó munkaviszony fennáll.

További kérdések kiindulópontja: betéti társaságban a nem kiegészítő tevékenységet folytató kültag ügyvezető, mellette nincs máshol jogviszonya, és a társaságban futárként is dolgozna.


Az ügyvezetést 36 órás munkaviszonyban látja el, a munkabére 180 000 forint (a heti munkaviszony óraszámok alapján a nem szakképzett minimálbér arányos része). A társaság tevékenységében való személyes közreműködésekor (futár, nem igényel szakképzettséget) keletkezik-e járulékfizetési kötelezettség, ha jövedelmet nem vesz ki e tevékenység tekintetében?

Ha a tag a futár tevékenységet tagsági jogviszonyban, azaz társas vállalkozóként folytatja, és jövedelmet nem vesz fel, akkor nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni amíg fennáll a vállalkozói tevékenység mellett a legalább heti 36 órás, foglalkoztatással járó munkaviszony.

A futár (nem igényel szakképzettséget) tevékenységet 36 órás munkaviszonyban látja el, munkabére 180 000 forint (a heti munkaviszony óraszámok alapján a nem szakképzett minimális bér arányos része) látja el. A társaság ügyvezetőjeként keletkezik-e járulékfizetési kötelezettség, ha ügyvezetőként jövedelmet nem vesz ki?

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) alapján az ügyvezetés vagy munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban látható el. Ha a kérdésben szereplő ügyvezető nem rendelkezik jövedelemmel, akkor csak megbízásban végezheti az ügyvezetést. Ha azonban a tag megbízásban folytatja az ügyvezetést, akkor – figyelemmel a Tbj. szabályára – társas vállalkozónak minősül.

Ha az ügyvezető társas vállalkozóként folytatja a tevékenységét, és jövedelmet nem vesz fel, akkor nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni, amíg fennáll a vállalkozói tevékenység mellett a legalább heti 36 órás, foglalkoztatással járó munkaviszony.

Ha heti 10 órás munkaviszonyban ügyvezető (50 000 forint/hó) és heti 26 órás munkaviszonyban futár (130 000 forint), ebben az esetben van-e pótlólagos járulékfizetési kötelezettség?

A leírt esetben két részmunkaidős munkaviszony áll fenn. A heti 10 órás munkaviszonyban alkalmazni kell azt a szabályt, hogy a járulékot és a szociális hozzájárulási adót minimum a minimálbér 30 százaléka kapcsán (azaz 60 000 forint) kell megfizetni. Azaz, ha a leírt esetben két külön részmunkaidős munkaviszonyban történő foglalkoztatás áll fenn, akkor az ügyvezetésnél kell alkalmazni legalább 60 000 forintból a járulékfizetést, és legalább 60 000 forint után a szociálishozzájárulásiadó-fizetést. A 10 000 forint (60 000 forint – 50 000 forint) különbözetre a munkáltatót terheli a járulék megfizetése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs