hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére

  • Lepsényi Mária

Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire vonatkozóan 2019-ben érkezett munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás. Összefoglaltuk, hogy a kötelezetteknek milyen igazolásokat, milyen tartalommal kell január végéig kiadniuk.

A munkáltató és a kifizető részére

-         az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.),
-         az adóigazgatási eljárás részletes szabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) számú kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet), valamint
-         a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény)
számos olyan kötelezettséget ír elő, amelyet a magánszemélyek éves jövedelem- és adóelszámolásával összefüggésben kell teljesítenie.

A munkáltatók, kifizetők által kiadandó igazolások

A kiadott igazolásokból állapítható meg a kapott jövedelem jogcíme (összevonás alá eső jövedelem vagy külön adózó jövedelem), nagysága, az adóalap, a levont adó és adóelőleg összege.

Igazolások szükségesek az adóalap-, az adókedvezmények és az adó feletti rendelkezés érvényesítéséhez is.

A kormányrendelet 23. §-a tartalmazza a kifizetésekről történő bizonylat és igazolás kiállításának szabályait: meghatározza, mely adatoknak kell a kifizető, illetve a munkáltató által kiállított bizonylatban, illetve igazolásban szerepelniük, illetve, hogy mi az a legkésőbbi időpont, ameddig az igazolásokat ki kell adni a magánszemélyeknek.

Az adóhatóság honlapján található igazolásminták alkalmazása nem kötelező, de az adattartalom miatt célszerű ezeket tanulmányozni.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.

A kifizető, illetve munkáltató fogalmát az Art. 7. §-ának 31. illetve 39. pontja határozza meg.

Több munkáltató által létesített munkaviszony esetén a munkáltatók a munkaviszony létesítésével egyidejűleg kötelesek írásban kijelölni azt a munkáltatót, aki az adott munkaviszonnyal kapcsolatos adókötelezettségeket saját nevében teljesíti [Art. 8. §].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen adatokat és hogyan kell tartalmaznia az M30-as igazolásnak, továbbá a szochóról, az ekhóról és a járulékokról szóló igazolásoknak.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close