hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére

  • Lepsényi Mária

Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire vonatkozóan 2019-ben érkezett munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás. Összefoglaltuk, hogy a kötelezetteknek milyen igazolásokat, milyen tartalommal kell január végéig kiadniuk.

A munkáltató és a kifizető részére

-         az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.),
-         az adóigazgatási eljárás részletes szabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) számú kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet), valamint
-         a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény)
számos olyan kötelezettséget ír elő, amelyet a magánszemélyek éves jövedelem- és adóelszámolásával összefüggésben kell teljesítenie.

A munkáltatók, kifizetők által kiadandó igazolások

A kiadott igazolásokból állapítható meg a kapott jövedelem jogcíme (összevonás alá eső jövedelem vagy külön adózó jövedelem), nagysága, az adóalap, a levont adó és adóelőleg összege.

Igazolások szükségesek az adóalap-, az adókedvezmények és az adó feletti rendelkezés érvényesítéséhez is.

A kormányrendelet 23. §-a tartalmazza a kifizetésekről történő bizonylat és igazolás kiállításának szabályait: meghatározza, mely adatoknak kell a kifizető, illetve a munkáltató által kiállított bizonylatban, illetve igazolásban szerepelniük, illetve, hogy mi az a legkésőbbi időpont, ameddig az igazolásokat ki kell adni a magánszemélyeknek.

Az adóhatóság honlapján található igazolásminták alkalmazása nem kötelező, de az adattartalom miatt célszerű ezeket tanulmányozni.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.

A kifizető, illetve munkáltató fogalmát az Art. 7. §-ának 31. illetve 39. pontja határozza meg.

Több munkáltató által létesített munkaviszony esetén a munkáltatók a munkaviszony létesítésével egyidejűleg kötelesek írásban kijelölni azt a munkáltatót, aki az adott munkaviszonnyal kapcsolatos adókötelezettségeket saját nevében teljesíti [Art. 8. §].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen adatokat és hogyan kell tartalmaznia az M30-as igazolásnak, továbbá a szochóról, az ekhóról és a járulékokról szóló igazolásoknak.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvezetés módjának változtatása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék vagy halasztott bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékpapírszámla jutalékból

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs