177 találat a(z) EKHO cimkére

Egyetemista sportoló Kérdés

Ennyiféle adó van most Magyarországon Cikk

Öt évvel ezelőtt még 60 adófajta volt Magyarországon, múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A nemrégiben bevezetett új válságadók azonban megakasztották a folyamatot. Kérdés, hogy megfordul-e a tendencia. Erre keresi a választ a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Cafetéria adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál bérként adózó készpénz cafetériát juttatunk. Kérdésem, hogy mely törvényekben találom meg az adózási szabályait? Nyugdíjas dolgozó esetén csak szja-t kell levonni és nem kell szochot fizetni utána? Vannak olyan dolgozóink, akik a minimálbér fölött ekho szerint adóznak, akkor ez is így adózik? Jelen esetben pedig a koronavírus-járványra tekintettel szocho- és járulékkedvezményt kaptunk a kormánytól, akkor az erre is vonatkozik?

Veszélyhelyzet: jár-e bértámogatás az ekhósoknak? Cikk

Magyarországon számos munkavállaló dolgozik az egyszerűsített közteherviselésre vonatkozó szabályozás (ekho) szerint, amely alapján a munkabér adózására vonatkozó általános szabályok helyett a munkabér minimálbért meghaladó összege után összesen 15 százalék ekhót kell fizetnie a munkavállalónak, személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok helyett. Tipikusan ilyenek a médiában, a sport- és reklámszakmában betöltött állások vagy az előadóművészet, de akár egyes IT-szakemberek is ebbe a körbe tartozhatnak. A járvány okozta gazdasági visszaesés őket is érintheti. Jogosan merül fel, hogy vajon az ekhós munkavállalók után igényelhetnek-e a munkáltatók támogatást a csökkentett munkaidőre? – teszi fel a kérdést közleményében a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Csökken a szocho, az ekho és a kiva Cikk

Július 1-jétől 15,5 százalékra csökken a jelenlegi 17,5 százalékról a szociális hozzájárulási adó (szocho) mérték – derül ki a 82. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 140/2020. számú kormányrendeletből. Ugyanez vonatkozik az szja-törvény szerinti külön adózó jövedelmek közül a szochofizetési kötelezettséggel terheltekre is.

Honorárium fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A járványügyi helyzetre tekintettel lapkiadónak nem kell járulékokat fizetni, sem a dolgozóktól levonnia, kivéve a 7700 forintot. De vannak külsős munkatársak, akik a cikkekért nem munkabért kapnak, hanem a honoráriumokat ekhosan számfejtem. Ezekkel a jövedelmekkel mi a helyzet? Hogyan számfejtsem őket, milyen adókat és járulékokat kell elszámolni ezek után?

Koronavírus – ekho, állásidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem van a kialakult helyzetben. 1. A járulékkedvezménnyel támogatott tevékenységek esetében, ha valaki főállású ekhós, akkor az ekhós jövedelemrészre vonatkozik-e kedvezmény, vagy csak a minimálbérére. 2. Az Mt. szerint állásidő esetén rendkívüli esetben nem kell jövedelmet fizetni a dolgozónak. Kérdésem, hogy ilyen esetben kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

Ekho kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a megjelent 61/2020. számú kormányrendelettel kapcsolatos. Sport egyesület, kft. és sportlétesítményt üzemeltető vállalkozásoknál a munkavállalók részére számfejtett munkabér ekho szerinti adózású részt is tartalmaz. A kedvezmény a kifizetői ekhóra is vonatkozhat? A rendelet nem nevesíti. Köszönöm!

Ekhózó nyugdíjas – ellentmondás a fogalmakban Cikk

Ki minősül nyugdíjasnak? Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény fogalomrendszere elbizonytalaníthatja a jogalkalmazót.

Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére Cikk

Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire vonatkozóan 2019-ben érkezett munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás. Összefoglaltuk, hogy a kötelezetteknek milyen igazolásokat, milyen tartalommal kell január végéig kiadniuk.

Ekho: információs füzetben részletezi a szabályokat a NAV Cikk

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alapvető szabályait összefoglaló információs füzetet tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sportszakember ekho-választása megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy sportegyesületnél megbízási szerződéssel foglalkoztatunk egy utánpótlás koordinátor szakembert. A megbízás egész hónapra szól. Az illető havi megbízási díja 45 000 forint (azaz nem éri el a minimálbér 30 százalékát). Az illető sportszakembernek is minősül (FEOR 2717). Kérdéseim: – Jól értelmezzük-e, hogy mivel sportszakembernek minősül, adózhat az ekho szabályai szerint, azaz a megbízási díjból 15 százalékot vonunk le, illetve kifizetőként megfizetjük utána a 17,5 százalékos kifizetői ekhót? – Mivel megbízási szerződést kötöttünk az illetővel alkalmazhatjuk-e (ekho választása esetén) a 10 százalékos költséghányadot (vagy ez csak abban az esetben lehetséges, ha „normál” módon történne a szja, illetve egyéb közterhek levonása, azaz nem ekho szerint adózna?) – Be kell-e jelenteni a NAV felé a biztosítotti jogviszonyt (T1041-es nyomtatványon) tekintettel arra, hogy a megbízási díjból származó bevétele nem éri el a minimálbér 30 százalékát? Illetve ez esetben hogy történik az ekho levonása? Válaszát előre is köszönöm.

EKHO megbízási díjjal Kérdés

Tisztelt Adózóna! EKHO-s tevékenységet folytató személy esetében, nagyobb összegű megbízási díj elszámolásában kérném segítségüket. Nincs máshol jövedelme, így a jelen megbízási díjból szeretné a minimálbér járulékait teljesíteni. A megbízási díjat megbontva számolnánk. A TBJ járulék megfizetésére 165 555 Ft bruttó megbízási díjat számolnánk, előfeltételezve, hogy figyelembe vehetjük a 10%-os költségátalányt. A megbízási díj többi részét EKHO-s megbízási díjként számfejtenénk. A TBJ köteles rész elszámolásánál jogos-e a 10%-os költségátalány figyelembevétele. Köszönettel Nagy Katalin

Eva - átalányadó - ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás áfás egyéni vállalkozó 2020-tól az átalányadó választását fontolgatja. Ön javasolja-e ezt, mintgy 20 millió Ft-os nettó árbevétele van, szellemi tevékenységről lévén szó kevés áfás költsége van. Számításaink szerint még a magas tb-fizetési kötelezettség mellett is előnyösebb az átalányadó választása, mint a tételes költségelszámolás. A vállalkozónak ekhos bevételei is vannak, amit szeretne továbbra is ilyen módon leadózni. A 2019 teljesítésű számlákra evafizetési kötelezettségünk van annak ellenére, hogy 2020-ban fizetik ki a számlát? A számla keltének van-e jelentősége? Válaszukat előre is köszönöm.

Katás bt. és ekho Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy magánszemély, aki egy bt. beltagjaként kisadózóként dolgozik (50 ezer forint katát fizet), éves bevétele kb .10 millió forint. Emellett edzői feladatokat lát egy egyesületnél munkaviszonyban, ekhós adózás szerint. 2018-as éves jövedelme 5 172 000 Ft (havi 431 000 Ft), az éves levont adója 775 800 Ft (15%). A jelenlegi adózás helyes? Ha nem, akkor az ekhós jövedelme után hogyan adózik ebben az esetben helyesen? A minimálbérig általános szabállyal adózik, majd felette ekhósan? Ez esetben azonban a katát 25 ezer forintos összegben kellene fizetnie a bt.-ben? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close