hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi munkáltató, magyarországi munkavégzés: adó- és járulékfizetés

  • adozona.hu

Külföldi munkáltatónak Magyarországról milyen keretek között célszerű dolgozni? Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek merülnek fel, és ki fizeti ezeket? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: jelenleg egy nemzetközi cég (Magyarországon is rendelkező irodával) brit irodájában dolgozom magyar állampolgárként. Itt élek, ide vagyok bejelentve, ide adózom stb. Idén tervezem a Magyarországra való visszaköltözést, viszont a cégem szeretné, ha továbbra is nekik dolgoznék az iroda érdekeltségeibe tartozó projekteken. Ez nekem abban az esetben érné meg, ha Magyarországon történő home office-ban végzett munkám után a jelenlegi nettó fizetésemet vagy ahhoz hasonló fizetést kapnék Magyarországon is. A cégem elvetette annak lehetőségét, hogy a magyar iroda állítsa ki a fizetési csekkemet, és végezze el az adózási ügyeket az esetemben. Nem tudom, hogy ennek elvi okai (lehetséges, hogy a magyar munkatársakkal nem szeretnék tudatni, hogy 4–5-ször annyi a fizetésem), vagy adózási és jogi okai vannak. Mindegy is, mert elfogadtam a döntésüket. Felajánlották a freelancer/self-employed opciót (freelancer mint olyan, ha jól tudom, nem létezik magyar adózási szempontból), és én számláznám ki nekik minden hónapban (vagy ahogy a törvény előírja) azt, ami a munkám után engem megillet, és amiben megegyezünk. Nos, ugyebár én szeretnék a lehető legjobban kijönni ebből és megkapni adózás után a jelenlegi nettó fizetésemet Magyarországon. A kérdésem az, hogy melyik a legjobb opció, amivel ez megvalósítható?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nagy-Britannia és az Európai Unió által megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás értelmében a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló jegyzőkönyv a tagállamok vagy az Egyesült Királyság területén jogszerűen tartózkodó személyekre alkalmazandó.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

Ez azt jelenti, hogy fő szabály szerint Ön abban az országban lesz biztosított amelyik államban a munkát végzi. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon kell mind az adó mind a járulékkötelezettséget teljesíteni. Ebben az esetben a külföldi foglalkoztatót Magyarországon járulékkötelezettség terheli, azaz 18,5 százalék járulékot von le a munkavállalótól és a jövedelem után 15,5 százalék szochót fizet. A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 87. §-a alapján a külföldi vállalkozás a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal összefüggő bejelentési, járulékfizetési és bevallási kötelezettséget elmulasztja, a kötelezettséget a foglalkoztatott teljesíti, és viseli a járulékkötelezettségek elmulasztása miatti jogkövetkezményeket (ide nem értve a mulasztási bírságot és az adóbírságot).

Az szja-kötelezettséget a magánszemélynek kell teljesítenie, negyedévenként, mely a külföldi jövedelem forintra átváltott összege után 15 százalék.

A magyar tb-kötelezettség elkerülhető, ha az angol tb-hatóság kiállít az Ön részére úgynevezett A1-es igazolást, mely alapján továbbra is az angol társadalombiztosítás hatálya alatt maradhat.

Ez utóbbi abban az esetben képzelhető el, ha
♦ Önt kiküldik a magyar irodába dolgozni. Ebben az esetben a továbbra is az angol munkáltatója fizeti a munkabért, Nagy-Britanniában lesz biztosított és ott fizeti a tb-t, de Magyarországon kell a személyi jövedelemadót megfizetnie.
♦ Amennyiben a kiküldetés feltételei nem állnak fenn, akkor a Koordinációs rendelet 16. cikke alapján egyedi engedély alapján is kérelmezhetik, hogy továbbra is az angol rendszerben maradhasson.

Meglátásom szerint ez utóbbi opció lenne a legkedvezőbb megoldás az Ön számára. Viszont, amennyiben Magyarországon hosszabb időn át dolgozik az angol munkáltató javára, javaslom a végzett tevékenység alapján megvizsgálni, hogy az angol társaságnak keletkezik-e telephelye Magyarországon. Amennyiben ez a kockázat fennáll, akkor megfontolandó az egyéni vállalkozás létesítése.

A freelancer/self-employed opció akkor működik, ha egyéni vállalkozóként nyújt szolgáltatást az angol cég részére. Ebben az esetben fontos, hogy a tevékenységet önállóan és ne a volt munkáltató utasítása alapján végezze, az átminősítés kockázatának elkerülése érdekében. Ebben az esetben az adó- és járulékfizetés is Magyarországon merül fel, melyet az egyéni vállalkozónak kell teljesíteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás kkt. tagjának munkavégzése

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close