hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi munkáltató, magyarországi munkavégzés: adó- és járulékfizetés

  • adozona.hu

Külföldi munkáltatónak Magyarországról milyen keretek között célszerű dolgozni? Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek merülnek fel, és ki fizeti ezeket? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: jelenleg egy nemzetközi cég (Magyarországon is rendelkező irodával) brit irodájában dolgozom magyar állampolgárként. Itt élek, ide vagyok bejelentve, ide adózom stb. Idén tervezem a Magyarországra való visszaköltözést, viszont a cégem szeretné, ha továbbra is nekik dolgoznék az iroda érdekeltségeibe tartozó projekteken. Ez nekem abban az esetben érné meg, ha Magyarországon történő home office-ban végzett munkám után a jelenlegi nettó fizetésemet vagy ahhoz hasonló fizetést kapnék Magyarországon is. A cégem elvetette annak lehetőségét, hogy a magyar iroda állítsa ki a fizetési csekkemet, és végezze el az adózási ügyeket az esetemben. Nem tudom, hogy ennek elvi okai (lehetséges, hogy a magyar munkatársakkal nem szeretnék tudatni, hogy 4–5-ször annyi a fizetésem), vagy adózási és jogi okai vannak. Mindegy is, mert elfogadtam a döntésüket. Felajánlották a freelancer/self-employed opciót (freelancer mint olyan, ha jól tudom, nem létezik magyar adózási szempontból), és én számláznám ki nekik minden hónapban (vagy ahogy a törvény előírja) azt, ami a munkám után engem megillet, és amiben megegyezünk. Nos, ugyebár én szeretnék a lehető legjobban kijönni ebből és megkapni adózás után a jelenlegi nettó fizetésemet Magyarországon. A kérdésem az, hogy melyik a legjobb opció, amivel ez megvalósítható?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nagy-Britannia és az Európai Unió által megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás értelmében a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló jegyzőkönyv a tagállamok vagy az Egyesült Királyság területén jogszerűen tartózkodó személyekre alkalmazandó.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

Ez azt jelenti, hogy fő szabály szerint Ön abban az országban lesz biztosított amelyik államban a munkát végzi. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon kell mind az adó mind a járulékkötelezettséget teljesíteni. Ebben az esetben a külföldi foglalkoztatót Magyarországon járulékkötelezettség terheli, azaz 18,5 százalék járulékot von le a munkavállalótól és a jövedelem után 15,5 százalék szochót fizet. A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 87. §-a alapján a külföldi vállalkozás a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal összefüggő bejelentési, járulékfizetési és bevallási kötelezettséget elmulasztja, a kötelezettséget a foglalkoztatott teljesíti, és viseli a járulékkötelezettségek elmulasztása miatti jogkövetkezményeket (ide nem értve a mulasztási bírságot és az adóbírságot).

Az szja-kötelezettséget a magánszemélynek kell teljesítenie, negyedévenként, mely a külföldi jövedelem forintra átváltott összege után 15 százalék.

A magyar tb-kötelezettség elkerülhető, ha az angol tb-hatóság kiállít az Ön részére úgynevezett A1-es igazolást, mely alapján továbbra is az angol társadalombiztosítás hatálya alatt maradhat.

Ez utóbbi abban az esetben képzelhető el, ha
♦ Önt kiküldik a magyar irodába dolgozni. Ebben az esetben a továbbra is az angol munkáltatója fizeti a munkabért, Nagy-Britanniában lesz biztosított és ott fizeti a tb-t, de Magyarországon kell a személyi jövedelemadót megfizetnie.
♦ Amennyiben a kiküldetés feltételei nem állnak fenn, akkor a Koordinációs rendelet 16. cikke alapján egyedi engedély alapján is kérelmezhetik, hogy továbbra is az angol rendszerben maradhasson.

Meglátásom szerint ez utóbbi opció lenne a legkedvezőbb megoldás az Ön számára. Viszont, amennyiben Magyarországon hosszabb időn át dolgozik az angol munkáltató javára, javaslom a végzett tevékenység alapján megvizsgálni, hogy az angol társaságnak keletkezik-e telephelye Magyarországon. Amennyiben ez a kockázat fennáll, akkor megfontolandó az egyéni vállalkozás létesítése.

A freelancer/self-employed opció akkor működik, ha egyéni vállalkozóként nyújt szolgáltatást az angol cég részére. Ebben az esetben fontos, hogy a tevékenységet önállóan és ne a volt munkáltató utasítása alapján végezze, az átminősítés kockázatának elkerülése érdekében. Ebben az esetben az adó- és járulékfizetés is Magyarországon merül fel, melyet az egyéni vállalkozónak kell teljesíteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs