25 találat a(z) home office cimkére

Költségtérítés járvány időszakában Kérdés

Óvintézkedések az irodákban a járvány után: változtak az üzemeltetői feladatok Cikk

Az irodaházak üzemeltetői felkészültek rá, hogy a járvány enyhülésével egyre több dolgozó tér vissza a munkahelyére a home office-ból, a biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) speciális egészségvédelmi protokollt készített, és azt javasolta az üzemeltetőknek, hogy az irodaházakban a továbbiakban is tartsák fenn az egészség megóvását célzó intézkedéseket – nyilatkozta Takács Ernő, az egyesület elnöke az MTI-nek.

Az állam szerint a cégeknek érdemes elgondolkodniuk a home office teljes bevezetéséről Cikk

Az ITM államtitkára szerint ha bevált a távmunka, úgy érdemes hosszabb távon is kipróbálni – írja a hvg.hu.

A pénzügyi év zárása - nyomtatás nélkül Cikk

Már az is könnyebbség a könyvelők számára, hogy a koronavírus-járvány miatt a cégek május 31. helyett ráérnek szeptember 30-áig benyújtani az előző éves beszámolójukat. Igazából azzal tudnak a könyvelők rengeteg időt megspórolni, ha az ügyfelektől papír helyett – élve a minősített elektronikus aláírás adta lehetőségekkel – digitális formában kapják meg a pénzügyi évzáráshoz szükséges dokumentumokat.

Internetszolgáltatás (otthoni) adózása Kérdés

Tisztelt szakértő! Ha egy kft. a dolgozónak fizetni szeretné az otthoni internetszolgáltatását, akkor azt hogyan teheti meg? Ha a cég nevére kérik a számlát, hogyan fog ez adózni, illetve lehet-e így kérni, vagy másképpen kell elszámolni?

Munkavégzés veszélyhelyzet idején – Ön mit gondol róla? Cikk

A veszélyhelyzet mindenkit kihívások elé állít. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás komoly próbatétel mind a munkavállalók mind pedig a munkáltatók számára, nem beszélve arról, hogy a járvány miatt munkahelyek mennek tönkre, és emberek veszítik el munkájukat nap mint nap. Szeretnénk megtudni, hogy ön miként éli meg ezt a rendkívüli időszakot, hogyan próbálja átvészelni a veszélyhelyzet alatti megpróbáltatásokat.

Home office: bevezetné az otthoni munkavégzés jogát a német kormány Cikk

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton – közölte Hubertus Heil, a tárca vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Home office-több országot érintve Kérdés

Adva van egy magánszemély, aki magyar állampolgár, kizárólag magyar állandó lakcímmel, családi kötődése is csak Magyarországon van. Az év több, mint 183 napját az Egyesült Királyságban tölti mint nappali tagozatos diák. 2020 nyarára (3 hónap időtartamra) munkát kapott az Egyesült Államokban található munkáltatónál, de a munkát home office-ban, Magyarországról végzi. Hol és ki fizet adót és járulékot, illetve hova kell adóbevallást benyújtani? Az amerikai munkáltatónak leányvállalata van Magyarországon, de a munkaszerződést az amerikai cég köti a magánszeméllyel.

105/2020. (IV. 10.) kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti kormányrendeletben szereplő támogatás igénybevehető akkor is, ha a dolgozókat home office-ba küldte a munkáltató, de további lépéseket kell megtennie a munkahely megtartása miatt. A dolgozók egy részét a home office keretein belül 4 órás munkaidőben tudná továbbfoglalkoztatni. Így is jogosult lehet a munkáltató-munkavállaló a támogatásra? A kérdésem még az, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy nem az összes, csak egy pár munkavállalót küld részmunkaidőbe, vagy ezt egységesen az összes dolgozóra alkalmaznia kell? Köszönöm válaszukat.

Távmunka és home office: a költségtérítésről és annak adózásáról Cikk

Távmunka vagy home office… címmel munkajogi témájú cikket közöltünk a közelmúltban az Adózóna hasábjain. Ehhez kapcsolódóan áttekintjük, hogy a munkavállalónak milyen módon van lehetősége az otthoni munkavégzés érdekében felmerülő költségeinek érvényesítésére.

Előleg és annak visszavétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Márciusban előleget kellett kiállítani egyik vevőnknek, aki egyébként önszámlázást végez. Ennek oka az volt, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudtak hó közepén számlát kiállítani a home office miatt, így utalni is csak úgy tudtak, ha előlegszámlát állítunk ki. Április elején kiállították a márciusi számlákat (áfateljesítés: március), és a számlák összege és az előleg különbözetét a napokban utalják. Az előleg visszavételéről nekem kell számlát kiállítani. Milyen teljesítési dátummal kell az előlegszámlát helyesbíteni (stornóznom) és melyik hónapban kell az áfámat csökkenteni vele?

Kötelező szabadság után munkaidő-csökkentés: így teheti meg a munkáltató jogszerűen Cikk

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta egyre több cég oldja meg home office keretei között a foglalkoztatást. A gazdasági visszaesés azonban gyakran további intézkedéseket igényel, így munkaidő-csökkentést vagy kényszerszabadságolást. Megteheti-e jogszerűen a munkáltató, hogy a szabadságról „visszatérő” munkavállalók napi munkaidejét – ennek megfelelően természetesen a fizetésüket is – napi 2 órára csökkentse? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Home office-ban, határon túl Cikk

Olvasónk Németországban dolgozik, de Magyarországon rendelkezik ingatlannal. Azt szerette volna megtudni, hogy évi hány napot dolgozhat Magyarországról home office-ban egy német cégnek úgy, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettsége ne változzon a korábbi – csak Németországban történő munkavégzés – munkarendjéhez képest. Olvasónk kérdése jelen járványügyi helyzetben még aktuálisabb. A kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Munkaszerződés-módosítás karantén idején Kérdés

Hogyan lehet hivatalosan módosítani a munkaszerződést úgy, hogy a munkáltató és a munkavállaló sem megy be az irodába, céges szinten elrendelték az otthoni munkavégzést? Hogyan lesz hivatalos egy szóbeli megállapodás? A felek hogyan írják alá közösen a szerződés módosítást? Van erre jogilag elfogadott online mód esetleg? Videófelvétel rögzítése 3 személy (2 munkáltatói képviselő 1 munkavállaló) jelenlétében? Köszönöm válaszát!

Távmunka vagy home office: hasonló, mégis sok mindenben eltérő szabályok Cikk

A március 19-étől hatályos rendelkezések szerint az akkor kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. A két fogalom egymáshoz közeli, mégis eltérő munkajogi megítélés alá esik. A home office kérdését a legtöbb munkáltató rugalmasan kezeli, ami a hirtelen „átállás” és a kellő gyakorlat hiányában érthető, azonban néhány alapvető szabályt szükséges betartani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close