58 találat a(z) Tbj. cimkére

Hogyan kell megállapítani az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét? Cikk

Amíg a csecsemőgondozási díjat a szülő nőn kívül csak korlátozottan veheti más igénybe, addig a gyermekgondozási díjnál már szülőt jelöl meg a jogszabály. Jelenti ez azt, hogy az anyán kívül akár az apa is igénybe veheti a gyedet. Az anyák esetében a gyed igénybevétele (legalábbis megkezdése) jellemzően egybeesik a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal. Az apák esetében is minden lehetőség meglenne erre, a valóság azonban a legtöbbször az – anyagi okok miatt –, hogy az apa csak a gyedet veszi igénybe, a gyermekkel azonban továbbra is az anya marad otthon. Mivel a gyed mellett korlátlanul lehet munkát végezni, így ennek jogilag nincsen akadálya. Cikkünkben azt nézzük meg, hogyan állapítják meg az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét.

Az Adózóna válaszol: ki minősül társas vállalkozónak a Tbj. szerint? Cikk

Mikor tekinthető társas vállalkozónak egy társas vállalkozás tagja? Mit mond ebben a kérdésben a Tbj.? Mit érdemes szem előtt tartani a gyakorlatban az egyes jogviszonyok esetében? Széles Imre társadalombiztosítási szakértőt hallhatják.

Munkaviszonyból gyed mellett egyéni vállalkozás indítása Kérdés

Adócsomag 2024: javaslatok az ekho, az efo és a járulékszabályok jövő évi módosítására Cikk

A kormány a múlt héten T/4243. szám alatt (a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról címmel) benyújtotta a 2024. évi adótörvényeket. A következőkben az adócsomag egyszerűsített foglalkoztatással, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással és a Tbj. (2019. évi CXXII.) törvénnyel kapcsolatos javasolt módosításait tekintjük át

Mikor kell egy vállalkozás tagja után szochót fizetni? Cikk

Egy adott vállalkozásban egy tag – legyen az bt., kkt., egyesülés stb. – mikor minősül társas vállalkozónak, illetve mikor kell szociális hozzájárulási adót fizetni utána? Hogy vélekedik a tagokról a Tbj., illetve a Szocho törvény? Miben térnek el a nevezett törvények, illetve hol azonos a tagokkal kapcsolatos értelmezés? Általában az adott jogszabály első vagy záró szakaszai között találhatjuk az értelmező rendelkezéseket, amelyek – noha nem egyszer átsiklunk felettük – jelentősen segítik az előírás alkalmazását, míg hiányuk akár a jogalkotó szándékától eltérő „olvasathoz” is vezethetnek.

Nyugdíjasok az Mt. és a Tbj. tükrében: azonosságok és különbözőségek Cikk

Jelentősen változtak idén a munka törvénykönyvének szabályai, amelynek keretében a nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezés is módosult. Cikkünkben összehasonlítjuk a nyugdíjasok meghatározását a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) és munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján, és kitérünk az Mt. nyugdíjasokra vonatkozó 2023. évi módosítására.

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Őszi adócsomag: itt vannak a tb-járulék, a szocho és a jogviszony-bejelentés szabályait érintő módosítások Cikk

2022. november 23-án kihirdették az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt. Az alábbi cikkben ennek a törvénynek a Tbj. és Szocho törvényre vonatkozó változásait, valamint a biztosítási jogviszony bejelentésére vonatkozó új szabályait foglaljuk össze azzal, hogy az egyéni vállalkozókat érintő módosításokról következő cikkünkben adunk tájékoztatást.

Munkajogi vs. tb-szabályok: nincs meg minden esetben a szinkron Cikk

A jogalkalmazás során számos esetben tapasztaljuk, hogy a munkajogi szabályok, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó társadalombiztosítási előírások nem állnak szinkronban egymással. A következőkben erre hozunk néhány példát.

Őszi adócsomag: ezek a módosítások várhatók a járulékfizetés és a szocho szabályaiban Cikk

2022. október 18-án benyújtották a T/1614. számon az „Egyes adótörvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot. Az alábbi cikkben a Tbj. és Szocho törvényre vonatkozó módosításokat foglaljuk össze azzal, hogy a javaslat egyéni vállalkozókat érintő részeiről későbbi cikkünkben adunk tájékoztatást.

Az Adózóna válaszol: saját jogú nyugdíjas Cikk

Videósorozatunk egyes adásaiban szakértőink az olvasóinkat leginkább foglalkoztató kérdéseket, témákat járják körül.

Külföldi üzleti esemény szórakoztató programjának adóvonzata Cikk

Egy kft. külföldön megvendégelte üzleti partnereit, szórakoztató programokat is szervezett erre az alkalomra (például helikopteres kirándulást). Az olvasóban felmerült a kérdés, hogy ezen programokat adózás szempontjából hogyan kell kezelni. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Bt. végelszámolója, új katás egyéni vállalkozó jogviszonya Kérdés

Katás betéti társaság beltagjának járulékfizetése Cikk

Ha egy katás bt. az egyszerűsített felszámolás mellett dönt, és a beltag szeretne szeptember 1-jétől új katás egyéni vállalkozást, akkor a bt.-ben beltagként kell járulékot fizetnie? Vagy ha katás egyéni vállalkozó, akkor mellette a bt.-ben nem kell járulékot fizetnie? A bt.-ből nem venne ki jövedelmet. Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A gyermekgondozási díj főbb szabályai, kérdései Cikk

Jelen cikkünk megírását az motiválta, hogy a gyermekgondozási díj kapcsán több olyan kérdés is érkezett, amelyek a jogszabály alkalmazásával függenek össze, erre tekintettel röviden ismertetjük a gyermekgondozási díjat, és ezen ellátással kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Faktorált követelés

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1