63 találat a(z) Tbj. cimkére

Mire kell figyelemmel lenni a munkaviszony minimális alapjánál? Cikk

A leggyakoribb biztosítási jogviszony a Tbj. szerinti munkaviszony, amely magába foglalja a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyt, és a munkaviszony jellegű jogviszonyokat. A Tbj. szerinti munkaviszonyokban közös, hogy a munkavégzésre sor kerülhet akár teljes-, akár részmunkaidőben. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy legalább a minimális alapból kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot, és a minimális alap után kell fizetnie a munkáltatónak a szociális hozzájárulási adót. Az alábbi cikkben ezen minimális alapokról szólunk részletesen, kitérve a gyakorlati problémákra.

Érdekességek a képzett járulékalapokkal összefüggésben Cikk

A biztosított a társadalombiztosítási járulékot a járulékalapot képező jövedelem alapján fizeti meg, ugyanakkor a járulékalap – a szó hétköznapi értelmében – egyáltalán nem (vagy ettől eltérő összegben) jelent jövedelmet a számára. A következőkben e „képzett” járulékalapokkal foglalkozunk.

Változások a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény szabályaiban Cikk

2023. november 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvény, amely – többek között – módosította a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.). Írásunkban a Tbj.-re vonatkozó változásokat ismertetjük.

Társas vállalkozói jogviszony Kérdés

Nyugdíjasokra vonatozó tbj változások 2023.12.01-jétől Kérdés

Hogyan kell megállapítani az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét? Cikk

Amíg a csecsemőgondozási díjat a szülő nőn kívül csak korlátozottan veheti más igénybe, addig a gyermekgondozási díjnál már szülőt jelöl meg a jogszabály. Jelenti ez azt, hogy az anyán kívül akár az apa is igénybe veheti a gyedet. Az anyák esetében a gyed igénybevétele (legalábbis megkezdése) jellemzően egybeesik a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal. Az apák esetében is minden lehetőség meglenne erre, a valóság azonban a legtöbbször az – anyagi okok miatt –, hogy az apa csak a gyedet veszi igénybe, a gyermekkel azonban továbbra is az anya marad otthon. Mivel a gyed mellett korlátlanul lehet munkát végezni, így ennek jogilag nincsen akadálya. Cikkünkben azt nézzük meg, hogyan állapítják meg az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét.

Az Adózóna válaszol: ki minősül társas vállalkozónak a Tbj. szerint? Cikk

Mikor tekinthető társas vállalkozónak egy társas vállalkozás tagja? Mit mond ebben a kérdésben a Tbj.? Mit érdemes szem előtt tartani a gyakorlatban az egyes jogviszonyok esetében? Széles Imre társadalombiztosítási szakértőt hallhatják.

Munkaviszonyból gyed mellett egyéni vállalkozás indítása Kérdés

Adócsomag 2024: javaslatok az ekho, az efo és a járulékszabályok jövő évi módosítására Cikk

A kormány a múlt héten T/4243. szám alatt (a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról címmel) benyújtotta a 2024. évi adótörvényeket. A következőkben az adócsomag egyszerűsített foglalkoztatással, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással és a Tbj. (2019. évi CXXII.) törvénnyel kapcsolatos javasolt módosításait tekintjük át

Mikor kell egy vállalkozás tagja után szochót fizetni? Cikk

Egy adott vállalkozásban egy tag – legyen az bt., kkt., egyesülés stb. – mikor minősül társas vállalkozónak, illetve mikor kell szociális hozzájárulási adót fizetni utána? Hogy vélekedik a tagokról a Tbj., illetve a Szocho törvény? Miben térnek el a nevezett törvények, illetve hol azonos a tagokkal kapcsolatos értelmezés? Általában az adott jogszabály első vagy záró szakaszai között találhatjuk az értelmező rendelkezéseket, amelyek – noha nem egyszer átsiklunk felettük – jelentősen segítik az előírás alkalmazását, míg hiányuk akár a jogalkotó szándékától eltérő „olvasathoz” is vezethetnek.

Nyugdíjasok az Mt. és a Tbj. tükrében: azonosságok és különbözőségek Cikk

Jelentősen változtak idén a munka törvénykönyvének szabályai, amelynek keretében a nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezés is módosult. Cikkünkben összehasonlítjuk a nyugdíjasok meghatározását a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) és munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján, és kitérünk az Mt. nyugdíjasokra vonatkozó 2023. évi módosítására.

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Őszi adócsomag: itt vannak a tb-járulék, a szocho és a jogviszony-bejelentés szabályait érintő módosítások Cikk

2022. november 23-án kihirdették az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt. Az alábbi cikkben ennek a törvénynek a Tbj. és Szocho törvényre vonatkozó változásait, valamint a biztosítási jogviszony bejelentésére vonatkozó új szabályait foglaljuk össze azzal, hogy az egyéni vállalkozókat érintő módosításokról következő cikkünkben adunk tájékoztatást.

Munkajogi vs. tb-szabályok: nincs meg minden esetben a szinkron Cikk

A jogalkalmazás során számos esetben tapasztaljuk, hogy a munkajogi szabályok, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó társadalombiztosítási előírások nem állnak szinkronban egymással. A következőkben erre hozunk néhány példát.

Őszi adócsomag: ezek a módosítások várhatók a járulékfizetés és a szocho szabályaiban Cikk

2022. október 18-án benyújtották a T/1614. számon az „Egyes adótörvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot. Az alábbi cikkben a Tbj. és Szocho törvényre vonatkozó módosításokat foglaljuk össze azzal, hogy a javaslat egyéni vállalkozókat érintő részeiről későbbi cikkünkben adunk tájékoztatást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink