hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi foglalkoztatása: adózási tudnivalók

  • adozona.hu

Kell-e szja-t, tb-járulékot vonni, illetve szochot fizetni, ha külföldi magánszemélyt bíz meg a társaság? – kérdezte az Adózóna olvasója. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdések konkrétan ezek voltak: "Milyen igazolásokra (például esetleg A1 illetőségigazolás, adókártya), adatokra van szükség, ha egy külföldi magánszeméllyel szerződik a cég (külföldi fellépő előadóművészi tevékenységet végezne nálunk egy rendezvény alkalmával szerződéssel)? Ha a külföldi magánszemély nem tudja igazolni illetőségigazolással, hogy ő külföldi, akkor magyar adóazonosító és tajszám hiányában hogyan tudunk neki megbízási díjat fizetni? Külföldi magánszemély esetén szóba jöhet, hogy a kettős adóztatást kizáró egyezményt is figyelembe kell venni? Személyi jövedelemadót, illetve tb-járulékot kell kifizetőként vonnunk tőle, illetve kell utána szocho-t fizetnünk?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Külföldi magánszemély foglalkoztatásakor a kifizető/foglalkoztató nincs könnyű helyzetben, ugyanis az adókötelezettséget és a tb-kötelezettséget is vizsgálni kell.

Az adókötelezettség vizsgálata előtt rendelkezni kell a magánszemély illetőségét igazoló, adóhatóság által kiállított dokumentummal, vagy adóéven belül legalább a magánszemély illetőségére vonatkozó nyilatkozattal.

Illetőségigazolás alapján megállapítható, hogy melyik országgal megkötött kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény előírásait kell alkalmazni – feltéve, hogy a magánszemély egyezményes országból érkezik.

Ha a jövedelem Magyarországon adóztatható, akkor a kifizetőnek szja-előleget kell levonnia. A 08-as bevallás kitöltéséhez szükséges az azonosító jel beszerzése. Ha a külföldi magánszemély ezzel nem rendelkezik, akkor az Art. 34. § (2) bekezdése értelmében a kifizető a kifizetést megtagadhatja.

Azonban a természetes személy adóazonosító jelének megállapítását a kifizető is kérheti az Art. 37. § (4) bekezdése alapján, ha a természetes személy adóazonosító jellel nem rendelkezik és belföldön eseti jelleggel szerez adóköteles, vagy adatszolgáltatási kötelezettség alá eső jövedelmet.

Abban az esetben, ha magyar foglalkoztatási jogviszony jön létre, de a magánszemély tb-egyezményes országból érkezik, és a külföldi társadalombiztosítási hatóság (például párhuzamos foglalkoztatásra vonatkozó A1 igazolással) igazolja, hogy külföldön biztosított, akkor – ha az egyezmény tiltja a párhuzamos biztosítást – a foglalkoztatónak külföldön keletkezik tb-kötelezettsége, azaz a magánszemély nem Magyarországon lesz biztosított.

Ha a magánszemély a külföldi biztosítását nem igazolja, vagy nem tb-egyezményes országból érkezik, akkor a biztosítási jogviszony Magyarországon jön létre, mellyel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése érdekében a magánszemélynek tajszámot kell igényelnie. Magyar biztosítási jogviszony esetén a kifizetőnek szocho- és szakho-kötelezettsége is keletkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs