hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költségtérítés otthoni irodára

  • adozona.hu

"Néhány munkavállalót otthoni munkavégzés keretében szeretnénk foglalkoztatni. A munkabérén felül szeretnénk nekik fizetni úgynevezett Home Office költségtérítést a felmerülő költségeinek fedezésére (például internet, telefon, áramdíj stb.) Ilyen jellegű költségtérítés fizethető-e adómentesen, ha igen, akkor mi ennek a módja. Kell-e a munkavállalótól bármilyen dokumentumot bekérni az elszámoláshoz?" Olvasónk kérdésére szakértőnk, Surányi Imréné válaszolt.

Ilyen esetben a Munka törvénykönyvének előírásai szerint távmunkavégzésre irányuló munkaszerződést kell kötni a munkavállalóval. A Munka törvénykönyve előírja azt is, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel.

A költségtérítéssel szemben a munkavállaló a Szja tv. 3. sz. mellékletében foglaltak szerint számolhatja el az igazolt költségeit (ez azzal jár, hogy önadózóként adóhatósági közreműködés nélküli adóbevallást kell beadnia).

A munkáltatónak a költségtérítés kifizetésekor annak jövedelemtartalmát a munkavállaló adóelőleg-nyilatkozata szerinti költség figyelembe vételével kell megállapítania (Szja tv. 48. § (2) bekezdés c) pont), más dokumentum (igazolás) nem szükséges.

A munkáltatónak azonban tájékoztatnia kell a munkavállalót, ügyeljen arra, hogy ha a nyilatkozat alapján levont költség meghaladja az összevont adóalap megállapításánál a törvény rendelkezései szerint az adóbevallásban elszámolt igazolt költséget, akkor a költség-különbözet 39 százalékát, valamint az emiatt jelentkező adó-befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti-bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként kell feltüntetnie, és a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetnie, kivéve, ha a költség-különbözet az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett költség összegének 5 százalékát, a befizetési különbözet pedig a 10 ezer forintot nem haladja meg (Szja tv. 48. § (4)-(5) bekezdés).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink