hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számviteli esettanulmány: variációk gumiabroncsok cseréjére és ezek könyvviteli elszámolása

  • Sinka Júlia, adószakértő, mérlegképes könyvelő

Hamarosan aktuális lesz a járművek gumiabroncsainak nyáriról télire váltása, de egyéb okból is indokolt lehet az abroncsok cseréje. Ennek számviteli elszámolása gyakran okoz fejtörést a tapasztalt könyvelőknek is. Az alábbiakban az e témában a gyakorlatban felmerülő kérdésekből válogattunk.

A) A „Négy Fuvaros” Logisztikai és Szállítmányozási Kft. teherautóinak gumiabroncsait rendszeres időközönként lecseréli, illetve az is előfordul, hogy defekt vagy egyéb okokból eseti jelleggel is indokolt a csere. A társaság tulajdonosai azon tűnődnek, hogy változtat-e valamit ennek könyvelési elszámolásán – ideértve különösen az iparűzési adó alapjának számítását is –, ha

  • a kft. vásárolja meg az abroncsokat és azokat saját dolgozói szerelik fel a járművekre;
  • a kft. megvásárolja az abroncsokat, de azokat külső vállalkozó szereli fel; vagy
  • a gumiabroncsokat szállító cég vállalja a felszerelésüket?

B) Az „Óvatos és Fiai” Bt. a cégautóján lecserélteti a gumiabroncsokat, azok természetes elhasználódása miatt. A szerviztől kapott számla tartalmazza a négy db új gumi árát, a szerelést és a centrírozás díjazását. Vajon a teljes számla összege igénybe vett szolgáltatás költségének minősül?

C) A „Kerékőr” Kft. kizárólag különböző gumiabroncsok fel- és leszerelésével, javításával foglalkozó társaság. A kiállított számláin külön összegben feltünteti a gumiabroncs és a szerelés díját. Nettó árbevételként külön-külön vagy egy főkönyvi számlára kell könyvelnie a számlán szereplő tételeket?

D) A „Kerék Kalmár” Kereskedelmi Kft. gumiabroncsok és keréktárcsák nagykereskedelmével foglalkozik. Minden 40 darabos előrendelés mellé 1 db felnipróbáló állványt, előrendelő partnereiknek pedig minden előrendelt garnitúra könnyűfém keréktárcsa mellé 1 flakon felnitisztító sprayt ad ajándékba. Továbbá, a legalább 12 db új modellt előrendelő vevőiknek további ajándékot adnak.

Olvassa el az Adózóna „Fejlesztési tartalék: meghosszabbítható-e a felhasználása a veszélyhelyzetre tekintettel?”, „Nyugdíjba megy a könyvelő: váltás év közben vagy év végén?” és „Kötelező könyvvizsgálat speciális esetei” című írásait!

Hogyan kell mindezeket feltűntetni a számlákon? Ha csak a számlázás után tudják az ajándékokat átadni az érintett vásárlóknak, akkor hogyan kell ezt elszámolni? A felsorolt esetek kapcsán milyen adózási kérdések merülhetnek fel?

E) A Pontos és Társai Bt. vásárolt egy személygépkocsit téligumiszett nélkül. Az első gumiszettet csak később, a használatbavételt követően vásárolta meg a társaság. Tárgyi eszközként ez a szett aktiválható, vagy egyéb módon kell azt a cégnek a könyveiben elszámolnia?

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a fenti esetek miképp számolhatók el szabályszerűen a vállalkozások könyveiben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Kata csedre való jogosultság évközi szüneteléssel?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Melyik utat válasszam? Felmondás/munkanélküli ellátás vagy fizetés nélküli szabadság?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs