hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejlesztési tartalék: meghosszabbítható-e a felhasználása a veszélyhelyzetre tekintettel?

  • adozona.hu

A fejlesztési tartalék felhasználására nyitva álló törvényes határidő a veszélyhelyzetre tekintettel meghosszabbítható-e szankciók nélkül? Tehát, ha a négy adóév lejártával, 2021. december 31-éig nem használja fel a vállalkozás a fejlesztési tartalékot, lehet-e a veszélyhelyzet miatt – szankciók nélkül – meghosszabbítani a határidőt? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A veszélyhelyzet alatt számos ponton enyhültek a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályok. A fejlesztési tartalék azzal, hogy előrehozott értékcsökkenésként egy összegben elszámolható a társaságiadó-alapnál, egyfajta adóhitelként segítette/segíti a beruházást tervező vállalkozásokat. A jövőbeli beruházásra tekintettel lekötött eredménytartalék erejéig a lekötés évében nem kell taót fizetni. Az adófizetés az eszköz hasznos időtartama alatt "csöpögtetve" történik, feltéve, hogy a lekötés évét követő 4. adóév végéig a beruházást megvalósítják. A 4 év kitolására, módosítására nem találtunk rendelkezést, így arra jelen ismereteink szerint nincs mód.

Az utóbbi években azonban folyamatosan bővültek a fejlesztési tartalék igénybevehetőségének lehetőségei. 2020-ban már a teljes pozitív adózás előtti eredmény erejéig lehetett fejlesztési tartalékot képezni a 10 milliárd forintos abszolút korlát figyelembe vételével, 2021-re pedig az abszolút korlát is megszűnt. Azaz a fejlesztési tartalék képzésének a jövőre nézve már "csak" az adózás előtti nyereség szab határt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kulturális szféra 20%-os béremelés 2022

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyeden lévő kismama szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

E-aláírás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs