Fejlesztési tartalék: meghosszabbítható-e a felhasználása a veszélyhelyzetre tekintettel?

  • adozona.hu

A fejlesztési tartalék felhasználására nyitva álló törvényes határidő a veszélyhelyzetre tekintettel meghosszabbítható-e szankciók nélkül? Tehát, ha a négy adóév lejártával, 2021. december 31-éig nem használja fel a vállalkozás a fejlesztési tartalékot, lehet-e a veszélyhelyzet miatt – szankciók nélkül – meghosszabbítani a határidőt? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A veszélyhelyzet alatt számos ponton enyhültek a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályok. A fejlesztési tartalék azzal, hogy előrehozott értékcsökkenésként egy összegben elszámolható a társaságiadó-alapnál, egyfajta adóhitelként segítette/segíti a beruházást tervező vállalkozásokat. A jövőbeli beruházásra tekintettel lekötött eredménytartalék erejéig a lekötés évében nem kell taót fizetni. Az adófizetés az eszköz hasznos időtartama alatt "csöpögtetve" történik, feltéve, hogy a lekötés évét követő 4. adóév végéig a beruházást megvalósítják. A 4 év kitolására, módosítására nem találtunk rendelkezést, így arra jelen ismereteink szerint nincs mód.

Az utóbbi években azonban folyamatosan bővültek a fejlesztési tartalék igénybevehetőségének lehetőségei. 2020-ban már a teljes pozitív adózás előtti eredmény erejéig lehetett fejlesztési tartalékot képezni a 10 milliárd forintos abszolút korlát figyelembe vételével, 2021-re pedig az abszolút korlát is megszűnt. Azaz a fejlesztési tartalék képzésének a jövőre nézve már "csak" az adózás előtti nyereség szab határt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

PhD hallgatónak nyelvvizsgadíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs