hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelező könyvvizsgálat speciális esetei

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A törvény bizonyos speciális esetekben nem ad mentességet a könyvvizsgálat alól akkor sem, ha egy vállalkozás egyébként alatta marad a jogszabály által előírt küszöbértékeknek.

Írásunk első részében ismertettük, milyen esetekben ír elő kötelezően könyvvizsgálót a számviteli törvény a kettős könyvvitelt alkalmazó vállalkozások számára, valamint, hogy mely esetekben állapít meg kivételeket a jogszabály az éves beszámoló könyvvizsgálóval való ellenőriztetése alól.

A törvény bizonyos speciális esetekben azonban nem ad mentességet a könyvvizsgálat alól akkor sem, ha egy vállalkozás egyébként alatta marad az előírt küszöbértékeknek. A számviteli törvény 155. § (5) bekezdése nem mentesíti a könyvvizsgálati kötelezettség alól többek között azon vállalkozásokat, amelyeket konszolidációba vonnak be, vagy a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepét, illetve azt a vállalkozást sem, amely kivételesen – a valós és megbízható összkép érdekében – eltér a számviteli törvény előírásaitól.

A számviteli törvény 2013. november 30-ától kötelező könyvvizsgálatot ír elő minden olyan cég esetén is, melyek jelentős, 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebbi köztartozással rendelkeznek a tárgyévi fordulónapon. Ilyenkor a könyvvizsgálati kötelezettség a tárgyévet követő évtől keletkezik [számviteli törvény 155. § (5a) bekezdés].

Köztartozás alatt valamennyi, az államháztartás alrendszerét megillető tartozást kell érteni, így az adókat, járulékokat, bírság- és pótléktartozást, ideértve a helyiadó-számlákon kimutatott tartozásokat is.

A törvény nem csupán üzleti évek könyvvizsgálatát rendeli el, hanem ezen tevékenység vonatkozhat egy-egy speciális számviteli dokumentum kötelező ellenőrzésére is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek ezek a dokumentumok, valamint, hogy a számviteli törvényen kívül milyen más jogszabályok írnak még elő kötelező könyvvizsgálatot!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kisgyermekes munkavállaló munkaidőbeosztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kifogásolható-e ez az adózói magatartás?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs