hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelező könyvvizsgálat speciális esetei

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A törvény bizonyos speciális esetekben nem ad mentességet a könyvvizsgálat alól akkor sem, ha egy vállalkozás egyébként alatta marad a jogszabály által előírt küszöbértékeknek.

Írásunk első részében ismertettük, milyen esetekben ír elő kötelezően könyvvizsgálót a számviteli törvény a kettős könyvvitelt alkalmazó vállalkozások számára, valamint, hogy mely esetekben állapít meg kivételeket a jogszabály az éves beszámoló könyvvizsgálóval való ellenőriztetése alól.

A törvény bizonyos speciális esetekben azonban nem ad mentességet a könyvvizsgálat alól akkor sem, ha egy vállalkozás egyébként alatta marad az előírt küszöbértékeknek. A számviteli törvény 155. § (5) bekezdése nem mentesíti a könyvvizsgálati kötelezettség alól többek között azon vállalkozásokat, amelyeket konszolidációba vonnak be, vagy a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepét, illetve azt a vállalkozást sem, amely kivételesen – a valós és megbízható összkép érdekében – eltér a számviteli törvény előírásaitól.

A számviteli törvény 2013. november 30-ától kötelező könyvvizsgálatot ír elő minden olyan cég esetén is, melyek jelentős, 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebbi köztartozással rendelkeznek a tárgyévi fordulónapon. Ilyenkor a könyvvizsgálati kötelezettség a tárgyévet követő évtől keletkezik [számviteli törvény 155. § (5a) bekezdés].

Köztartozás alatt valamennyi, az államháztartás alrendszerét megillető tartozást kell érteni, így az adókat, járulékokat, bírság- és pótléktartozást, ideértve a helyiadó-számlákon kimutatott tartozásokat is.

A törvény nem csupán üzleti évek könyvvizsgálatát rendeli el, hanem ezen tevékenység vonatkozhat egy-egy speciális számviteli dokumentum kötelező ellenőrzésére is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek ezek a dokumentumok, valamint, hogy a számviteli törvényen kívül milyen más jogszabályok írnak még elő kötelező könyvvizsgálatot!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony melletti egyéni vállalkozó GYES-en

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Google-számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs