hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számvitel. Stratégia. Számviteli stratégia?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Az, hogy a lehetséges befektető hogyan ítéli meg a céget, fontos. A vállalkozás amortizációs módszere viszont nyilván nem érdekli őt. Vagy mégis?

A célokhoz szabott amortizációs politika

A számvitelben járatlan vállalkozók is felcsipegettek már könyvelőjüktől annyi „könyvelés-morzsát”, hogy tudják: az értékcsökkenési leírásnak mint az adóalappal szemben is elismert költségnek az a célja, hogy megteremtse a pénzügyi fedezetet egy új eszköz vásárlására akkor, amikor a régi már oly mértékben elhasználódik, hogy tovább már nem használható a vállalkozás tevékenységéhez. Az értékcsökkenés mint a könyvekben megjelenő költség, egyben árképzési tényező is!

A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a vállalkozásnak is elemi érdeke, hogy a tevékenysége, körülményei alapján megtalálja az értékcsökkenés meghatározásának a cég működéséhez illő módszerét. Azaz azt a megoldást kell keresnie, amely a lehető legpontosabban fejezi ki az értékcsökkenésnek egy termékegységre jutó részét, ráadásul nem ütközik a számviteli törvény előírásaival sem.

A számviteli törvény előírja, hogy az immateriális javaknak és a tárgyi eszközöknek a hasznos élettartamuk végén várható maradványértékkel csökkentett beszerzési, illetve előállítási értékét azokra az évekre kell felosztani, amelyekben a vállalkozás azokat előreláthatóan használni fogja. (Azaz a tárgyi eszköz üzembe helyezése napjától az állományból való kivezetése napjáig kell elszámolni az értékcsökkenési leírást.)

Lényeges, hogy ezt az időszakot a vállalkozás tényleges működése, jövőbeni tervei alapján kell becsülni: az adótörvényben az adott eszközre előírt leírási kulccsal visszaosztva kiszámolt évek viszonylag ritkán szolgálják ezt a célt.

A cikksorozat második részét itt éri el. Az Adózóna számvitellel kapcsolatos további írásait itt olvashatja el. Speciális esetek a számvitelben című sorozatunk kiadványait itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

A számviteli törvény az alábbi lehetőségeket kínálja az értékcsökkenési leírás számítására:

• degresszív: kezdetben nagyobb, majd kisebb összeget írunk le,

• progresszív: minden évre egyre nagyobb összeget írunk le,

• lineáris: minden évben azonos értékű értékcsökkenést számolunk el,

• teljesítményarányos: az értékcsökkenés összege függ a tárgyi eszköz összteljesítményétől, évenkénti elhasználódásától.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31