hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két kérdés a nyílt végű pénzügyi lízing lezárásáról

  • adozona.hu

A nyílt végű pénzügyi lízing lezárása kapcsán számos kérdés érkezik szakértőinkhez. Ezekből sok irányul az értékcsökkenés elszámolására, illetve arra, hogy a futamidő végén miként lehet szabályosan kivezetni az eszközt a könyvekből. A témában érkezett olvasói kérdésekre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

1. kérdés

4 évre szóló, nyílt végű pénzügyilízing-szerződést kötött társaságunk (kft.), amely esetén 4 év után a maradványérték körülbelül 25 százaléka a beruházási értéknek. A gépjárművet a negyedik év végén vevőkijelöléssel élve egy magánszemély vásárolja meg a lízingbeadótól, a meghatározott 25 százalék maradványértéken.

A kérdésem arra vonatkozik, hogy amíg használjuk, 4 évig a gépjárművet, mennyi amortizációt számolhatunk el. Elszámolhatjuk a szerződés szerinti beruházási érték és szerződés végi maradványérték (25 százalék) különbségét, amely 75 százalék ezen 4 év alatt, mert így sem lépnénk át a beruházás évi 20 százalékát? Már olvastam itt ilyen szakértői javaslatot.

Másrészről számvitelileg a maradványértéket le kéne vonni az amortizálandó összegből, és csak annak a 20 százalékát amortizálni. A 4. év végére meghatározott a 25 százalék maradványérték, ezt kell levonni, vagy ezt tovább kell számolni az 5. évre? Ha a 25 százalékot kell levonni, és a kapott 75 százalékot kell amortizálni évi 20 százalékkal (15 százalék/év), akkor 4 év alatt 60 százalék lenne amortizálva, így a szerződés szerinti 25 százalék helyett 40 százalék a könyvekben az érték, de csak 25 százalékért veszi vissza a lízingbeadó a gépjárművet.

Mi lesz így a maradék 15 százalék könyvekben szereplő eltéréssel? Ez csak akkor érdekes, ha nem írhatjuk le a 4 év alatt mégsem a 75 százalék bekerülési értéket, hogy mi is a szerződés szerinti 25 százaléknál legyünk. A 4. év végére 75 százaléka lesz kifizetve a gépjárműnek, így ha nem amortizáljuk le, ilyen értékben lesz egy kifizetési rész, amit nem tudunk elszámolni, így ezt kívánjuk megelőzni.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A személygépkocsi után a maradványértékkel csökkentett bekerülési értékre kell értékcsökkenést elszámolni azon évekre elosztva, amelyekben a gépjárművet használni fogják.

Pénzügyi lízing esetén figyelembe kell venni, hogy az így meghatározott használati idő ne legyen több a lízingszerződésben meghatározott futamidőnél.

Olvassa el az Adózóna „Kell vagy nem kell? Bevételi pénztárbizonylat és pénztárgép-összesítők a könyvelésben”, „Árfolyam számlaérték meghatározásakor: melyik időpontban érvényes a mérvadó?” és „Számla külföldi adókulccsal: így könyveljük” című cikkét!

Tehát 100 bekerülési értéket és 25 maradványértéket feltételezve, a 75 egységnek megfelelő összeget kell 4 év alatt elszámolni. Ennek megfelelően a 4. év végén a maradványértéknek megfelelő könyv szerinti érték marad.

Ebben az esetben tehát nem a 20 százalékos számviteli értékcsökkenési kulcsot kell alkalmazni, hanem 18,75 százalékot. (75/4). A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) szerinti értékcsökkenési kulcs ettől eltérően továbbra is évi 20 százalék lesz a bekerülési értékre vetítve (évi 100 × 20 százalék = 20).

Amennyiben az elszámolt értékcsökkenés kevesebb, úgy a visszavételi érték várhatóan kevesebb lesz, mint a gépjármű könyv szerinti értéke. Ebben az esetben a különbözetet terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni, amely társaságiadóalap-növelő tétel lesz.

2. kérdés

Egy kft. nyílt végű pénzügyi lízinggel lízingelt egy személygépkocsit. A futamidő (5 év) végén a társaság nem kívánta megvásárolni a gépjárművet, kijelölt egy független felet. A lízingügylet lezárásakor megkapta a lízingcég helyesbítő számviteli bizonylatát. Hogy kell kivezetni a könyvekből az eszköz még fennmaradt nyilvántartási értékét? Az eszközre megállapított számviteli maradványérték eltért a lízing maradványértékétől. A társaság több maradványértéket állapított meg az autóra, mint a lízingszerződés szerinti. Jelenleg az autó kivezetésekor jelentős ráfordítás keletkezik ebből kifolyólag. Kérem írja le, hogyan kell kontírozni a kivezetést, illetve a kivezetéskori érték adóalap-csökkentő tétel-e!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nyílt végű pénzügyi lízingnél a lízingbevevő vételi joggal, illetve vevőkijelölési joggal rendelkezik, tehát a lízingbevevő vagy az általa megnevezett harmadik személy a lízingelt gépjárművet a maradványérték megfizetésével megvásárolhatja. Amennyiben a lízingbevevő egy harmadik felet jelöl ki a gépjármű megvásárlására, úgy a lízingbeadó egy helyesbítő számlát (számviteli bizonylatot) állít ki a lízingbevevő részére az eszköz visszavételkori piaci értékéről [a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 73. § (2) bekezdés d) pont].

A személygépkocsi után a maradványértékkel csökkentett bekerülési értékre kell értékcsökkenést elszámolni azon évekre elosztva, amelyekben a gépjárművet használni fogják (lízing esetén ez a maximum a futamidő). Amennyiben az elszámolt értékcsökkenés kevesebb volt, úgy a visszavételi érték várhatóan kevesebb lesz, mint a gépjármű könyv szerinti értéke. Ebben az esetben a különbözetet terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni, amely társaságiadóalap-növelő tétel lesz (T86 – K 14).

A lízingtárgy lízingbeadó részére történő visszaadása esetén az adott eszközt ki kell vezetni a könyvekből:

  • helyesbítő bizonylat: T 44 (45) – K 16;
  • eszköz kivezetése: T 16 – K 14; T 149 – K 16, T 86 – K16.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs