hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két kérdés a nyílt végű pénzügyi lízing lezárásáról

  • adozona.hu

A nyílt végű pénzügyi lízing lezárása kapcsán számos kérdés érkezik szakértőinkhez. Ezekből sok irányul az értékcsökkenés elszámolására, illetve arra, hogy a futamidő végén miként lehet szabályosan kivezetni az eszközt a könyvekből. A témában érkezett olvasói kérdésekre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

1. kérdés

4 évre szóló, nyílt végű pénzügyilízing-szerződést kötött társaságunk (kft.), amely esetén 4 év után a maradványérték körülbelül 25 százaléka a beruházási értéknek. A gépjárművet a negyedik év végén vevőkijelöléssel élve egy magánszemély vásárolja meg a lízingbeadótól, a meghatározott 25 százalék maradványértéken.

A kérdésem arra vonatkozik, hogy amíg használjuk, 4 évig a gépjárművet, mennyi amortizációt számolhatunk el. Elszámolhatjuk a szerződés szerinti beruházási érték és szerződés végi maradványérték (25 százalék) különbségét, amely 75 százalék ezen 4 év alatt, mert így sem lépnénk át a beruházás évi 20 százalékát? Már olvastam itt ilyen szakértői javaslatot.

Másrészről számvitelileg a maradványértéket le kéne vonni az amortizálandó összegből, és csak annak a 20 százalékát amortizálni. A 4. év végére meghatározott a 25 százalék maradványérték, ezt kell levonni, vagy ezt tovább kell számolni az 5. évre? Ha a 25 százalékot kell levonni, és a kapott 75 százalékot kell amortizálni évi 20 százalékkal (15 százalék/év), akkor 4 év alatt 60 százalék lenne amortizálva, így a szerződés szerinti 25 százalék helyett 40 százalék a könyvekben az érték, de csak 25 százalékért veszi vissza a lízingbeadó a gépjárművet.

Mi lesz így a maradék 15 százalék könyvekben szereplő eltéréssel? Ez csak akkor érdekes, ha nem írhatjuk le a 4 év alatt mégsem a 75 százalék bekerülési értéket, hogy mi is a szerződés szerinti 25 százaléknál legyünk. A 4. év végére 75 százaléka lesz kifizetve a gépjárműnek, így ha nem amortizáljuk le, ilyen értékben lesz egy kifizetési rész, amit nem tudunk elszámolni, így ezt kívánjuk megelőzni.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A személygépkocsi után a maradványértékkel csökkentett bekerülési értékre kell értékcsökkenést elszámolni azon évekre elosztva, amelyekben a gépjárművet használni fogják.

Pénzügyi lízing esetén figyelembe kell venni, hogy az így meghatározott használati idő ne legyen több a lízingszerződésben meghatározott futamidőnél.

Olvassa el az Adózóna „Kell vagy nem kell? Bevételi pénztárbizonylat és pénztárgép-összesítők a könyvelésben”, „Árfolyam számlaérték meghatározásakor: melyik időpontban érvényes a mérvadó?” és „Számla külföldi adókulccsal: így könyveljük” című cikkét!

Tehát 100 bekerülési értéket és 25 maradványértéket feltételezve, a 75 egységnek megfelelő összeget kell 4 év alatt elszámolni. Ennek megfelelően a 4. év végén a maradványértéknek megfelelő könyv szerinti érték marad.

Ebben az esetben tehát nem a 20 százalékos számviteli értékcsökkenési kulcsot kell alkalmazni, hanem 18,75 százalékot. (75/4). A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) szerinti értékcsökkenési kulcs ettől eltérően továbbra is évi 20 százalék lesz a bekerülési értékre vetítve (évi 100 × 20 százalék = 20).

Amennyiben az elszámolt értékcsökkenés kevesebb, úgy a visszavételi érték várhatóan kevesebb lesz, mint a gépjármű könyv szerinti értéke. Ebben az esetben a különbözetet terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni, amely társaságiadóalap-növelő tétel lesz.

2. kérdés

Egy kft. nyílt végű pénzügyi lízinggel lízingelt egy személygépkocsit. A futamidő (5 év) végén a társaság nem kívánta megvásárolni a gépjárművet, kijelölt egy független felet. A lízingügylet lezárásakor megkapta a lízingcég helyesbítő számviteli bizonylatát. Hogy kell kivezetni a könyvekből az eszköz még fennmaradt nyilvántartási értékét? Az eszközre megállapított számviteli maradványérték eltért a lízing maradványértékétől. A társaság több maradványértéket állapított meg az autóra, mint a lízingszerződés szerinti. Jelenleg az autó kivezetésekor jelentős ráfordítás keletkezik ebből kifolyólag. Kérem írja le, hogyan kell kontírozni a kivezetést, illetve a kivezetéskori érték adóalap-csökkentő tétel-e!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nyílt végű pénzügyi lízingnél a lízingbevevő vételi joggal, illetve vevőkijelölési joggal rendelkezik, tehát a lízingbevevő vagy az általa megnevezett harmadik személy a lízingelt gépjárművet a maradványérték megfizetésével megvásárolhatja. Amennyiben a lízingbevevő egy harmadik felet jelöl ki a gépjármű megvásárlására, úgy a lízingbeadó egy helyesbítő számlát (számviteli bizonylatot) állít ki a lízingbevevő részére az eszköz visszavételkori piaci értékéről [a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 73. § (2) bekezdés d) pont].

A személygépkocsi után a maradványértékkel csökkentett bekerülési értékre kell értékcsökkenést elszámolni azon évekre elosztva, amelyekben a gépjárművet használni fogják (lízing esetén ez a maximum a futamidő). Amennyiben az elszámolt értékcsökkenés kevesebb volt, úgy a visszavételi érték várhatóan kevesebb lesz, mint a gépjármű könyv szerinti értéke. Ebben az esetben a különbözetet terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni, amely társaságiadóalap-növelő tétel lesz (T86 – K 14).

A lízingtárgy lízingbeadó részére történő visszaadása esetén az adott eszközt ki kell vezetni a könyvekből:

  • helyesbítő bizonylat: T 44 (45) – K 16;
  • eszköz kivezetése: T 16 – K 14; T 149 – K 16, T 86 – K16.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás közben baleset

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Saját munkavállalók duális képzése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Heti 4 órás munkaviszony másodállásban

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs