hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A mérlegkészítés időpontja – április, május legyen, esetleg február?

  • Sinka Júlia, adószakértő, mérlegképes könyvelő

Nem mindegy? Csak készüljön el és helyezzük letétbe május 31-éig! Anélkül, hogy bármiféle kutatást végeztem volna a kérdésben, biztos vagyok benne, hogy a vállalkozók többsége egyetértően bólogatna fentiek hallatán. Pedig nagyon fontos döntésről van szó.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) valójában a gazdálkodó beszámolókészítéssel kapcsolatos feladatait írja elő.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben, a beszámoló elkészítéséért a gazdálkodó szervezet vezetése a felelős, és nem a könyvelő. A jogalkotó ugyanis tisztában volt azzal, hogy még a szakterületén legfelkészültebb könyvelő sem lehet birtokában minden olyan információnak, amelyek a pontos beszámoló összeállításához szükségesek.

Például nem ismerheti minden ügylet szerződési hátterét, a társaság tulajdonosainak a vállalkozás irányítását befolyásoló szándékait, akár egy olyan „egyszerű” ügy kapcsán sem, mint egy tárgyi eszköz cég számára hasznos élettartama.

Olvassa el a témához kapcsolódva az Adózóna „Devizában beszerzett tárgyi eszköz: így kell meghatározni a bekerülési értéket”, „Nem veszi át a korábbi ügyfél a könyvelési anyagokat: ki felel az iratok megőrzéséért?” és „Alig alakult meg a kft., máris vége lett. Könyvelői feladatok” című írását!

A számviteli törvény 3. § (6) bekezdésének 1. pontja szerint: „Mérlegkészítés időpontja: a mérleg egyes tételeihez kapcsolódóan meghatározott azon – az üzleti év mérlegfordulónapját követő – időpont, amely időpontig a megbízható és valós vagyoni helyzet bemutatásához szükséges értékelési feladatokat el lehet és el kell végezni.”

A megbízható és valós vagyoni helyzet bemutatásához szükséges értékelések elvégzéséhez jellemzően nem elegendőek azok az adatok, amelyeket a könyvelő a főkönyvben, az analitikákban lát, gyakran nélkülözhetetlenek olyan információk is, amelyeket a tulajdonosoktól, a cég vezetőitől kaphat meg.

Ahhoz, hogy a vállalkozás adott üzleti évéről készített beszámolója csakugyan a valós helyzetet mutassa be, szükség van – például – arra, hogy

  • az értékvesztések elszámolása és visszaírása kapcsán az adott eszköz piaci értékét meghatározzák;
  • a tárgyi eszközök mérlegfordulónapi állapotának ismerete annak megítéléséhez, nincs-e szükség terven felüli értékcsökkenés elszámolására;
  • az adóévi beruházások aktiválásával kapcsolatos és az értékcsökkenési leírás megállapításához szükséges adatok;
  • az adósok minősítéséhez szükséges információk stb.

Ezek, és az e körbe tartozó feladatok egyrészt önmagukban is időigényesek, másrészt a könyvelőnek a vállalkozás vezetőségétől beszerezhető adatokra is szüksége van – ez ugyancsak növeli a számviteli törvény által elvárt minőségű beszámoló összeállításához szükséges időt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen mérlegkészítési időpontot célszerű választani, illetve megismerhet a fentiekkel kapcsolatban egy valóságban is lezajlott esetet és annak tanulságait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

E-aláírás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs