Devizában beszerzett tárgyi eszköz: így kell meghatározni a bekerülési értéket

  • Nagy Norbert adószakértő

A forintban beszerzett eszközök esetében alapvetően nem jelent gondot meghatározni az eszköz bekerülési értékét. Ha azonban az eszköz beszerzése nem forintban történik – ide értve a belföldi beszerzést is, ha azt devizában számlázzák – kérdés, hogy milyen árfolyamon kell elszámolni az értékét.

A tárgyi eszköz bekerülési értékét az eszköz megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig, a raktárba történő beszállításig felmerült, valamint az eszközhöz egyedileg hozzá kapcsolható tételek együttes összege alapján kell megállapítani. A számviteli törvény vonatkozó rendelkezése alapján a bekerülési érték részét képezik ezen felül az eszköz beszerzéséhez közvetlenül kapcsolható alap- és járulékos költségek, mint például a jogszabályon alapuló hatósági igazgatási, szolgáltatási díjak, illetékek, vám-, illetve vámkezelési költségek, az előzetesen felszámított, de le nem vonható áfa, közvetítői tevékenység ellenértéke stb.

A számviteli törvény előírása alapján importbeszerzésként kell elszámolni a terméknek a külkereskedelmi termékforgalomban külfölditől történő beszerzését, valamint a belföldön, illetve külföldön igénybe vett, külföldiek által nyújtott szolgáltatást, függetlenül attól, hogy az ellenértéket devizában, valutában, exportáruval, exportszolgáltatással vagy forintban egyenlítik ki.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek mellett megtudhatja, mi a teendő, ha év közben a devizás szállítói tartozás kiegyenlítése során árfolyam-különbözet (nyereség vagy veszteség) keletkezik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs