hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Devizában beszerzett tárgyi eszköz: így kell meghatározni a bekerülési értéket

  • Nagy Norbert adószakértő

A forintban beszerzett eszközök esetében alapvetően nem jelent gondot meghatározni az eszköz bekerülési értékét. Ha azonban az eszköz beszerzése nem forintban történik – ide értve a belföldi beszerzést is, ha azt devizában számlázzák – kérdés, hogy milyen árfolyamon kell elszámolni az értékét.

A tárgyi eszköz bekerülési értékét az eszköz megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig, a raktárba történő beszállításig felmerült, valamint az eszközhöz egyedileg hozzá kapcsolható tételek együttes összege alapján kell megállapítani. A számviteli törvény vonatkozó rendelkezése alapján a bekerülési érték részét képezik ezen felül az eszköz beszerzéséhez közvetlenül kapcsolható alap- és járulékos költségek, mint például a jogszabályon alapuló hatósági igazgatási, szolgáltatási díjak, illetékek, vám-, illetve vámkezelési költségek, az előzetesen felszámított, de le nem vonható áfa, közvetítői tevékenység ellenértéke stb.

A számviteli törvény előírása alapján importbeszerzésként kell elszámolni a terméknek a külkereskedelmi termékforgalomban külfölditől történő beszerzését, valamint a belföldön, illetve külföldön igénybe vett, külföldiek által nyújtott szolgáltatást, függetlenül attól, hogy az ellenértéket devizában, valutában, exportáruval, exportszolgáltatással vagy forintban egyenlítik ki.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek mellett megtudhatja, mi a teendő, ha év közben a devizás szállítói tartozás kiegyenlítése során árfolyam-különbözet (nyereség vagy veszteség) keletkezik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Utalványok értékesítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rezsiköltség megosztása a tulajdonosok között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs