hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ausztria kiáll a tranzakciós adó mellett

  • MTI

Ausztria továbbra is a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése mellett lép fel az uniós egyeztetési fórumokon, a német kétségek ellenére is - közölték kedden a bécsi kormány vezetői.

A gazdasági válság két fontos tanulsága, hogy szükség van a pénzügyi piacok szabályozására és a tranzakciós adó bevezetésére - mondta a kormányfő, Werner Faymann a keddi kormányülést követően újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy Ausztriában minden párt egyetért az adóval.
"Nem kell félni senkitől, még egy nagy gazdaságtól sem, azért, mert más véleményen vagyunk" - mondta.
   
Az osztrák kormányfő kijelentéseivel arra reagált, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter előző este a Reuters hírügynökség tudósítása szerint egy berlini rendezvényen azt mondta: nem tartja megvalósíthatónak uniós szinten az európai tranzakciós adót.
   
A Tobin-adónak is nevezett közteherből elérhető bevételekkel is számol a csütörtökön a parlament elé kerülő adó- és takarékossági csomag. E nélkül a 2014-es évben 500 millió eurót más forrásból kellene előteremtenie Ausztriának, ha a terveknek megfelelően 2016-ra nulldeficitet akar elérni.
   
Michael Spindelegger alkancellár akár a tagállamok egy részének részvételével, úgynevezett megerősített együttműködés keretében is elképzelhetőnek tartja a tranzakciós adó bevezetését.
   
A kancellár és helyettese egyaránt a német belpolitikai helyzetre vezette vissza Schäuble szavait. A kisebbik német koalíciós párt, a Szabad Demokrata Párt (FDP) ugyanis elutasítja az illetéket, ha az nem vonatkozik az EU minden tagállamára. "Csak mert mások megfutamodnak", Ausztriának nem kell engednie - fogalmazott Spindelegger. Faymann az FDP-nek az elmúlt egy évben elszenvedett sorozatos tartományi választási kudarcaira utalva célzott arra: elképzelhetőnek tartja, hogy az FDP megváltoztatja a véleményét.
   
Az Európai Bizottság tavaly tett hivatalosan javaslatot a tranzakciós illeték bevezetésére 2014-től. A tagországok megosztottak a kérdésben. A kétkedők elsősorban attól tartanak, hogy az unió versenyhátrányba kerülhet, ha egyoldalúan bevezeti a tranzakciós adót, miközben más vezető hatalmak - mindenekelőtt az Egyesült Államok - egyelőre elzárkóztak egy hasonló lépéstől.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs