hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ausztria akarja a tranzakciós adót

  • MTI

Ausztria akár önállóan is bevezethet pénzügyi tranzakciós adót - ez derült ki az osztrák kancellár egy keddi nyilatkozatából.

"Jelenleg számításokat végzünk arról, hogy mennyiben megoldható, illetve mennyit hozna egy ilyen adó Ausztriában" - mondta Werner Faymann az ORF osztrák közszolgálati rádiónak,  az uniós tagállamok brüsszeli csúcstalálkozója után.
   
Nicolas Sarkozy francia elnök nemrég bejelentette, hogy az európai partnerek nélkül is kész a tranzakciós adó bevezetésére. Faymann nem zárta ki a lehetőséget, hogy Párizshoz hasonlóan Bécs is ilyen lépést hozzon. "Előtte azonban a cél az, hogy minél több európai partnert meggyőzzünk" - tette hozzá.
   
Az uniós csúcson 25 tagállam részvételével megállapodás született a költségvetési fegyelem fokozásáról, emellett a növekedést és a munkahelyteremtést ösztönző intézkedésekről határoztak a tagállamok. Elfogadták az állandó euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmust (ESM) létrehozó szerződésmódosítást is.
   
Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöki tisztségét is ellátó kancellár ismét utalt arra, hogy új adókat, köztük vagyonadókat tart szükségesnek. Egyes országok "gordiuszi csomóval szembesülnek", amikor egyszerre kell takarékoskodniuk és a növekedést ösztönözniük. "Új, igazságos adók nélkül, mint egy vagyonadó, az (osztrák) bankadó, a tranzakciós adó, ez a program nem teljesíthető" - fogalmazott a kancellár.
   
Az SPÖ koalíciós partnere, az Osztrák Néppárt (ÖVP) az osztrák konszolidációs programról  hónapok óta folyó egyeztetéseken következetesen elutasítja az új adók bevezetését.
   
Az osztrák kormányfő ellenzi, hogy pénzügyi "felügyelőt" jelöljön ki az EU Görögország számára. Ez megszégyenítő volna és szükségtelenül "provokálna" egy olyan országot, amely jelenleg is kemény takarékossági intézkedéseket visz véghez - vélekedett a kancellár. Ha az Európai Bizottság egy felügyelő kijelölése mellett dönt, akkor egy ilyen szerv hatáskörének minden, a segítségnyújtási programban érintett országra vonatkoznia kell - mondta.
   
A Németországgal rendszerint azonos álláspontot elfoglaló osztrák kormány ezúttal nem ért egyet Berlinnel az Európai Központi Bank feladatát illetően. A német kormány ellenzi, hogy az EKB ne csak rendkívüli esetben vásárolhasson euróövezeti államkötvényeket. Faymann ezzel szemben az ORF-nek nyilatkozva az egyesült államokbeli Fed és a brit Bank of England példájára hivatkozva érvelt az EKB szerepének erősítése mellett.
   
Faymann Brüsszelben megerősítette, hogy az osztrák kormány továbbra is törekszik a jelenleg egyszerű törvényben szabályozott adósságfék alkotmányba iktatására. Ehhez kormánypártoknak azonban szükségük van legalább  egy ellenzéki párt támogatására, de az ellenzéket hónapok óta sikertelenül próbálták megnyerni a javaslatnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs