hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet a munkáltató a munkavállalói elégedettség növelése érdekében?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A vágtató infláció borzolja a munkavállalók idegeit, így érdemes átgondolni, hogy milyen munkajogi intézkedésekkel lehet növelni a munkavállalói elégedettséget. Cikkünkben ezekből az intézkedésekből mutatunk be néhányat.

Munkavállalói tanulmányok támogatása

A tanulmányi szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja és a képzettség megszerzése után a támogatás mértékével arányos időn – de legfeljebb öt éven – keresztül munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. A munkáltató tehát úgy tudja a munkavállalót támogatni, hogy őt a munkahelyhez is tudja ezzel kötni.

A munkaviszonyban töltött idő számításánál egyebekben – eltérő megállapodás hiányában – a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 115. § (2) bekezdése megfelelően irányadó, azaz munkában töltött időnek minősül a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés, a szabadság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának, a keresőképtelenség, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó, valamint a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)-l) pontban meghatározott tartama.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

A felek a tanulmányi szerződésben bármilyen fajtájú, illetve bármilyen képzettség, végzettség vagy képesség megszerzésére irányuló tanulmányok folytatását, illetve sikeres befejezését kiköthetik, de lehetséges gyakorlatszerzésre is megállapodást kötni. A szerződés azt is meghatározhatja, hogy a tanulmányokat milyen módon, milyen eredménnyel kell lezárni és azt hogyan szükséges a munkáltató felé igazolni. Tanulmányi szerződés alapján a munkavállaló iskolai rendszerű, vagy azon kívüli képzésben is részt vehet.

Nem köthető tanulmányi szerződés viszont a munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, továbbá arra az esetre sem, ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyben a munkavállalói elégedettséget célzó további munkáltatói intézkedéseket ismerheti meg.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink