hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen munkajogi szempontokat érdemes mérlegelni év végén?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Cikkünkben olyan munkajogi szempontokat mutatunk be, amelyek olyan jogi rendelkezésekhez kötődnek, melyek kifejezetten vagy elsősorban a 2022. év végi időszakban gyakorolható jogokhoz kapcsolódnak, ezért érdemes ezeket megfontolni. Nézzük, melyek ezek a szempontok!

Ekkor vihető át a szabadság a következő évre

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122. §-a alapján a szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki. Minden esetben rá kell mutatni ezzel összefüggésben arra a tényre, hogy a szabadságot a munkáltató köteles kiadni. A szabadságot ráadásul az esedékesség évében kell kiadni, kivéve, ha a szabadság következő évre történő átvitelére a törvény lehetőséget ad.

Ha a szabadság igénybevétele még az esedékesség évében megkezdődik, az esedékesség évét követő évben ezzel egybefüggően legfeljebb öt munkanap (azaz 2023. január 6. napjáig) kiadható. Ebben az esetben törvényi fikció, hogy a szabadság még az esedékességének évében kiadásra került.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

Legfeljebb az esedékesség évét követő év március 31-éig adható ki a szabadság, ha a munkaviszony az esedékesség évében október 1-jén vagy azt követően kezdődött, vagy amennyiben a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt arra kollektív szerződés felhatalmazást ad.

Legfeljebb a tárgyévet követő év (2023.) december 31-éig adható ki a munkavállalót az életkora alapján megillető pótszabadság, amennyiben erre vonatkozóan a munkáltató és a munkavállaló megállapodik. Fontos, hogy a megállapodást naptári évekre külön kell megkötni, és nem igényel írásbeli formát (de az javasolt).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyből megtudhatja, a szabadság kiadásával összefüggésben a munkáltató milyen megállapodást köthet, továbbá megismerheti az egyenlőtlen munkaidő-beosztás speciális esetét.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs