Gyakori hibák a készenléti jellegű munkaköröknél

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A kedvező munka- és pihenőidő szabályok miatt a vállalkozások egyre gyakrabban foglalkoztatnak a készenléti jellegű munkakörben. Fontos azonban látni, hogy amennyiben ennek jogi feltételei nem adottak, súlyos következményekkel kell számolni.

Gyakori hibák:

Amikor a felek a készenléti jellegű munkakörben megállapodnak

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 91. §-a alapján készenléti jellegű a munkakör, ha a munkavállaló a feladatainak jellege miatt – hosszabb időszak alapulvételével – a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy a munkavégzés – különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel – a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

Ugyanakkor az, hogy egy munkakör készenléti jellegű-e nem a felek megállapodásán múlik és nem is a munkakör nevén. Az a lényeg, hogy a munkakör (tényleges munkavégzés) a fenti definíciónak megfelel-e.A Kúria a törvényi követelményeket értékelve a következő szempontokat határozta meg: Az általánosnál lényegesen alacsonyabb igénybevételre utaló körülmények lehetnek különösen a munkakörrel járó mentális és/vagy fizikai megterhelés alacsony szintje; az a körülmény, hogy a munkavállaló felett nincs állandó ellenőrzés; az a körülmény, hogy az ellátandó feladatok rutinjellegűek; a munkavégzéshez biztosított a feladatokat megkönnyítő munkaeszköz, az infrastruktúra.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben tovább részletezzük a készenléti jellegű munkakör megítéséhez szükséges szempontokat, illetve a jogszerűtlen alkalmazás néhány esetét.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs