Problémák, aggályok a megbízásban történő foglalkoztatásnál

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

Gyakran felmerülő kérdés, mikor és hogyan kell bejelenteni a megbízást, mint biztosítási jogviszonyt, és milyen társadalombiztosítási ellátásokra jogosult a megbízásban tevékenykedő személy. Gyakori kérdés az is, hogy mikor állapítható meg a megbízás esetén színlelt szerződés szerinti foglalkoztatás.

A fenti kérdések kapcsán elsőként a megbízásra, mint biztosítási jogviszonyra vonatkozó szabályokat járjuk körbe, ezt követően ismertetjük a megbízás egyes minősítő jegyeit, és hogy mely esetben lehet színlelt a szerződés.

Biztosítási jogviszony és tb-ellátások

Biztosítási jogviszony jön létre díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (ide tartozik megbízási szerződés is) személyesen munkát végző személy esetében – közérdekű önkéntes tevékenységet végző kivételével –, ha az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

A megbízási díjat – a személyi jövedelemadó szabályai szerint – általános költségelszámolás esetén 10 százalék költség csökkenti,  vagy számlákkal igazolva tételes költségek levonására kerülhet sor (maximum a megbízási díj 50 százalékáig). A megbízott bármelyik költségelszámolást választhatja. A költséggel csökkentett díj lesz a járulékalapot képező jövedelem, amely, ha eléri vagy meghaladja a havi bruttó 80 040 forintot – azaz a minimálbér harminc százalékát –, akkor biztosítási jogviszony jön létre.

A biztosítási jogviszonyt be kell jelenteni a 24T1041-es nyomtatványon. Ezen nyomtatvány kitöltési útmutatója a megbízás kapcsán egyebek mellett rögzíti, hogy a hatályos jogszabályok alapján a megbízási jogviszonyt, a felhasználási szerződést és a vállalkozási jellegű jogviszonyt minden esetben utólag, a kifizetés teljesítését követően kell bejelenteni akkor, ha az érintett a tevékenységből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, vagy naptári napokra számítva annak harmincad részét. Ellenkező esetben a megbízónak nem kell biztosítotti bejelentést teljesíteni ezen jogviszonyok esetében.

A megbízási jogviszony bejelentése a biztosítás elbírálásához (kifizetés gyakoriságához) igazodik. Ha teljesül a jogszabályban foglalt jövedelmi feltétel is, akkor a bejelentés visszamenőlegesen – a kifizetést követően – teljesíthető. A biztosítási kötelezettség elbírálása szintén havonta utólag, csak az adott hónap vonatkozásában lehetséges, vagyis a foglalkoztatónak az adott hónapra vonatkozó díjazás kifizetését követően, külön-külön kell a magánszemélyt biztosítottként bejelentenie a T1041 jelű nyomtatványon.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miként hat ki a társadalombiztosítási ellátásokra, ha megbízásban létrejött biztosítási jogviszonyt havonta, utólag kell bejelenteni, és ismertetjük a minősítő jeleket, amelyek segítik a munkaviszony és a megbízás elhatárolását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
realterdik

Érdekes a 1041es módosítás, ami egyrészről érthető, mert sok bejelentés maradt lezaratlanul viszont a tbj 13 paragrafusa lehetővé teszi hogy a rendszeres megbízási díjban részesülő két előre bejelentsék: "(2) Ha a díjazásra nem havi rendszerességgel, hanem időszakonként, vagy a tevékenység befejezését követően kerül sor, a biztosítási kötelezettséget a díjazás kifizetésekor (esedékességekor) kell elbírálni. A biztosítási kötelezettség elbírálásához a kifizetett díjból – ideértve az előleget is – a személyijövedelemadó-előleg alapjának számításánál jövedelemként figyelembe vett összeget azon időtartam naptári napjainak számával kell elosztani, amelyre a díjazás történt." Tehát pl egy sportedzo fix havi megbízási díjat elég lenne egyszer meg a tevekenysege megkezdése előtt bejelenteni. Amit a törvény biztosítana is.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink