hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkába visszatérő kismama szabadságának kiszámítása – íme egy példa

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A legtöbb munkába visszatérő kismama előre számol, hány nap szabadsággal rendelkezik visszatéréskor, mennyi nappal tud kalkulálni a gyermeke bölcsődébe, óvodába történő beszoktatásához, vagy éppen munkaviszony-megszűnés esetén hány napot kell a munkáltatónak kifizetnie számára. Ehhez nézzük meg a legfontosabb idevonatkozó jogszabályokat az Mt. alá tartozó munkavállalók esetében, illetve nézzünk erre egy számolási példát is!

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 115. §-a rendelkezik arról, hogy a munkavállalónak minden évben szabadság jár a munkában töltött ideje alapján, amely alap- és pótszabadságból tevődik össze. Munkában töltött időnek minősülnek a (2) bekezdés szerint a következő időszakok:

a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
b) a szabadság,
c) a szülési szabadság,
d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,
e) a keresőképtelenség,
f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó,
g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)–k) pontban meghatározott
tartama.

Ha bővebben szeretne tájékozódni a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!

Témánk szempontjából kiemelendő időszak a szülési szabadság, valamint a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapjának időszaka. Egy szülő ugyanis a gyermeke 3 éves koráig otthon maradhat, hogy gyermekét gondozza, azonban nem az egész 3 éves távollét jogosító időszak a jelenlegi jogszabályok szerint. A gyermek születését követően 24 hét szülési szabadság jár a munkavállalónak – ez jogosító idő tehát, illetve ezt követően a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság következik, amelyből az első hat hónap időszakát lehet a szabadságba beleszámítani. Kiemelném, hogy ez nemcsak az alap, hanem a pótszabadságra is igaz, tehát a gyermek után járó extra napokat is erre az időszakra kell levetíteni, tehát időarányosan kiszámolni.

Gyakran előfordul, hogy közvetlen szülés előtt az anya valamennyi időre már táppénzen van. Felvetődhet kérdésként, hogy ez a táppénzes időszak jogosít-e szabadságra. A fenti jogszabályból látható, hogy a keresőképtelenség (legyen szó betegszabadságról vagy táppénzről), jogosító idő, így ezekre az időszakokra is jár a szabadság. Volt azonban egy olyan időszak, amikor naptári évenként csak a 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség tartama után volt jogosult szabadságra a dolgozó, de 2015. január 1-je óta a fenti szabály az irányadó. Így ha valaki például hat hónapot veszélyeztetett terhesként keresőképtelen, akkor is jár erre az időszakra a szabadság.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mennyi alap- és pótszabadság jár egy munkavállalónak évente, illetve számpéldán keresztül bemutatjuk, mennyi szabadság jár egy munkába visszatérő kismamának!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close