hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Néhány órás napi munka: van minimum egy részmunkaidős foglalkoztatottnál?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A napi munkaidő a felek által a munkaszerződésben meghatározott, a munkaidő-beosztás alapjául szolgáló időtartam, amely teljes napi munkaidő vagy részmunkaidő. A heti vagy havi néhány óra tartamú munkavégzés különösen a munkába visszatérő kismamák és a nyugdíjasok körében kedvelt. Korlátozva van-e ilyenkor a napi munkaidő tartama?

A napi munkaidő és beosztás szerinti napi munkaidő nem azonos

Munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó időtartam, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. Előkészítő vagy befejező tevékenység körébe sorolható minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni, melyek feladatainak szerves részét képezik pl.: az üzlet nyitása, zárása, áruk kipakolása, munkavédelmi ruházat felvétele.

Nem munkaidő a munkaközi szünet (a készenléti jellegű munkakört kivéve), továbbá a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.

Olvassa el az Adózóna „Így járjunk el munkaidőkeret megszűnése esetén”, „Szabadságos tanácsok szeptemberre” és „Mikor kötelezhető túlórára a dolgozó? Korlátok, bérpótlékok” című írását!

A napi munkaidőhöz képest megkülönböztetjük a beosztás szerinti napi munkaidőt. Ez a munkanapra elrendelt rendes munkaidőt jelenti. A beosztás szerinti napi munkaidő alapját a szerződésben meghatározott munkaidő „mennyisége” képezi. A különbség egy példán keresztül: ha a napi munkaidőm 8 óra, attól még a munkáltató beoszthat adott napra 12 órára is munkavégzésre.

A munkavégzésre előírt időtartam két irányból közelíthető meg. Az egyik a rendes munkaidő, a munkaszerződés által meghatározott időtartam. Amennyiben a felek eltérően nem állapodtak meg, ez napi 8 óra, és az az idő, amelyet a megállapodásra alapozva a munkáltató munkarendje az adott munkakörben dolgozóra meghatározott.

A másik a rendkívüli munkaidő. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szerint teljes napi munkaidő esetén naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb 300 óra (illetve önkéntes alapon előbbi esetben további 150, utóbbi esetben további 100 óra) rendkívüli munkaidő rendelhető el, melyet részmunkaidő esetén arányosan kell alkalmazni.

Gyakori hiba, hogy a munkáltató nem ügyel a napi munkaidőre és a beosztás szerinti napi munkaidőre vonatkozó szabályok elkülönítésére. Pedig a foglalkoztatás során lényeges a tudatos munkaidőszervezés: ezzel elkerülhetők a munkaügyi ellenőrzés jogkövetkezményei, és spórolni is tud vele a munkáltató, ciklikus működési sajátosságaihoz igazítva a beosztást.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megismerje a teljes napi munkaidő és a részmunkaidő feltételeit, illetve azt, hogy mit kell megállapodásban rögzíteni részmunkaidő esetében!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs