hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadságos tanácsok szeptemberre

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az utolsó negyedévben a munkáltatóknak érdemes átgondolni, hogy mit érdemes a munkavállalók megmaradó szabadságával kezdeni. Előreláthatóan azzal is kell számolni, hogy ősszel vagy télen újabb járványügyi korlátozások is életbe lépnek. Habár a korlátozások időszakát nem szabadsággal célszerű átvészelni, bizonyos mértékű szabadságot érdemes tartalékolni.

A szabadságot a munkáltató óvatosan adja ki

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122-123. §-ai alapján a szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató az esedékesség évében adja ki. A munkáltató évente hét munkanap szabadságot azoban – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie. Ezen 7 munkanapon túlmenően azonban a munkáltatónak érdemes óvatosan bánni a szabadság kiadásával, hiszen olyan időszakkal is számolnia kell, mely munkajogilag számos bizonytalanságot hordoz magában. Fizetetlen állásidőre ugyanis a munkavállaló a veszélyhelyzet alatt nem "küldhető". Ilyen esetekben ugyanis a munkáltatót az Mt. 146. §-a alapján alapbér-fizetési kötelezettség terheli.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen esetben módosíthatja a szabadság időpontját a munkáltató, továbbá milyen megállapodásokat lehet és érdemes kötni a szabadságra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs