16 találat a(z) Szilveszter cimkére

Menetrendváltozások szilveszter környékén Cikk

Szilveszterkor, újévkor és január 2-án is jóval nagyobb utasforgalom várható a MÁV-Volán járatain, ezért érdemes időben megtervezni az utazásokat, és indulás előtt tájékozódni a menetrendváltozásról – hívta fel a figyelmet a MÁV-Volán-csoport az MTI-nek eljuttatott közleményében pénteken.

Január 7-éig elfogadják a vonatokon és a helyközi buszjáratokon a decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket Cikk

A decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket január 5. helyett 7-éig fogadják el a vonatokon és a helyközi buszjáratokon, megkönnyítve az utasok sorban állás nélküli bérletvásárlását az új év első napjaiban – közölte a Mávinform a honlapján szerda reggel.

Munkajogi szempontból miben más a szilveszter, mint a többi nap? Cikk

Szilveszter vonatkozásában számos munkajogi kérdés merül fel, így például az óév utolsó napján megkezdett és az újesztendő első napján befejezett munkavégzés, a próbaidő lejártának megítélése vagy az e napon született gyermekre tekintettel a szülőt megillető pótszabadság kiadásának érdekességei. Vajon miben más ez a nap, mint az év többi napja?

Az állatvédők felmentést kapnak szilveszterre a kijárási tilalom alól Cikk

Felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára – közölte az állatvédelemért felelős miniszteri biztos kedden az MTI-vel.

Pénztárgép hajnali záró összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hajnalig nyitvatartó vendéglátó egységnél a napi forgalmi jelentésen szereplő napi bevétel összege adózás szempontjából mely időszakhoz tartozik például egy szilveszteri ünnepség alkalmával, hiszen nem lekövethető számunkra, hogy abból arányosan mekkora részösszeg alkotja az előző, illetve a tárgyévi bevételt? Válaszát előre is köszönöm.

Közlekedés szilveszter éjszaka Budapesten: metrókkal, nappali, valamint a sűrített éjszakai járatokkal Cikk

December 31-e, szilveszter éjjelén az M2-es, az M3-as (Újpest-központ és a Nagyvárad tér között) és az M4-es metróvonalon a szerelvények egész éjszaka közlekednek. Az M1-es metró éjjel 1 óráig jár, azaz a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni rá. Egész éjjel közlekedik a 4-es és a 6-os villamos, valamint az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz. A HÉV-vonalakon is egész éjszaka járnak a szerelvények. Az éjszakai buszok vonalán – néhány kivétellel – sűrűbben induló vagy nagyobb befogadóképességű járművek közlekednek, több járat pedig meghosszabbított üzemidővel közlekedik – olvasható a BKK honlapján.

Így lesznek nyitva a gyógyszertárak az ünnepek alatt Cikk

Ügyeleti rend szerint működnek a gyógyszertárak a karácsonyi ünnepek alatt – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet csütörtökön az MTI-vel.

Szilveszter: amin kevés munkáltató töpreng, pedig lehet, hogy kellene Cikk

Az év utolsó napján vélhetően keveseknek jut eszükbe munkajogi kérdéseken töprengeni, pedig érdekes kérdések merülhetnek fel, akár dolgozik valaki, akár nem. December 31. napján született gyermek utáni pótszabadság, az óév utolsó napján megkezdett és az újesztendő első napján befejezett munkavégzés, próbaidő lejárta, pulykapénz – jelen cikk ezekre a kérdésekre ad választ.

Ha buszra, villamosra, metróra szállna: erre számítson karácsonykor, szilveszterkor Cikk

Változik a tömegközlekedés menetrendje Budapesten karácsonykor és újévkor. A szokásoknak megfelelően 24-én délután 4 óráig járnak a nappali járatok, újévkor pedig egész éjjel közlekednek a metrók.

Pénztárgép – évváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó sörözőben pénztárgépet üzemeltet. December 31-én megnyitotta a pénztárt, de csak 1-jén éjjel 2 órakor zárta le. Ebben az esetben melyik évre kell figyelembe vennem az összeget az áfában és az szja-ban, 2017-es vagy 2018. évi az árbevétel? A szalagon 2018.01.01 szerepel a napi nyitáson 2017.12.31. Köszönettel.

Elutazik szilveszterkor? Ezek a legkedveltebb célpontok Cikk

Sorrendben Budapest, Eger és Szeged vezeti a legnépszerűbb belföldi úti célok rangsorát szilveszterkor a Szállás.hu adatai szerint, a külföldre utazók közül a legtöbben a lengyelországi Zakopanét és Krakkót, valamint Pozsonyt választják.

Hosszú hétvégékkel lesz tele 2018! Itt a lista a plusz pihenő- és az áthelyezett munkanapokról Cikk

A nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete szerint négy négynapos hosszú hétvége lesz 2018-ban a munkanapok átrendezése révén, és pihenőnap lesz december 24. és december 31. is, miután mindkét nap hétfőre esik jövőre. Karácsonykor így öt, szilveszter, újév táján pedig négy egymást követő napon pihenhetnek az általános munkarend szerint dolgozók.

Egyszerűsített foglalkoztatott bére 2016.12.31.-2017.01.01. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szilveszteri rendezvényen egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmaznak, aki 2016.12.31-én este 20 órától 2016.01.01. hajnali 4 óráig fog dolgozni, így dolgozza le a 8 órát. A kérdésem, hogy a bérét hogyan számoljam ki? Este 10 órától reggel 4 óráig jár neki a 15%-os éjszakai pótlék. Január 1-jén a 4 órára kapja a 15%-os éjszakai pótlékkal emelt bért, ehhez jár a 100%-a ennek azért, mert vasárnap dolgozott és plusz 100% azért, mert ünnepnapon dolgozott? December 31-ére jár a négy órára a bér és este 22 után két órára a 15%-os éjszakai pótlék? A NAV felé kettő napra lett bejelentve. Válaszát előre is köszönöm!

Szilveszteri áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a teendő szilveszterkor, mikor a vendég szállodában fogyaszt az új évre átnyúlva? Amikor megkezdi az italfogyasztását még 2016-ot írunk és az alkoholmentes helyben készített italt 27 százalékos áfa terheli. Az éttermi PC kasszagép 2016.12.31-re van megnyitva, hiszen ekkor még ezt írjuk. A fogyasztást folyamatosan az asztalához ütjük az egész este folyamán. 2017.01.01-tól az említett italokból már a 18 százalékos áfakulcs illetné meg, azonban a gép még nem tudja értelmezni a 18 százalékos kulcsot, mert ahhoz, hogy azt érvényesíteni tudjam az italok bizonyos fajtájára, le kellene zárnom a gépet (napi, havi, és éves zárás), ami viszont azért nem kivitelezhető, mert nyitott tételeim vannak az asztalokon, így a zárást nem engedi a gép. Ha párhuzamos vinnék fel minden engedélyezett tételből 18 és 27-es áfást, akkor viszont a zárásom lenne valótlan, hiszen a 18 százalékos tételeket is a 2016.12.31-es bevételben jelenítené meg. Helyes megoldás, ha megvárom a szilveszteri bál végét, mindenkit lefizettetek a 27 százalékos áfával és zárás után állítom át a gépet 18 százalékos áfakulcsra? Az étel, miután eddig is 18 százalékos csomagba tartozott (szállodai csomag), nem releváns.

Olcsóbb lehet a szilveszteri menü: így is számlázhatnak a szállodák Cikk

Szállodában év végén értékesített csomagajánlatok keretében ételt és nem alkoholtartalmú italt is fogyasztó vendégeknek hány százalékos áfával kell számlázni, ha már 2017-ben jelentkeznek ki a szállodából, amikor 18 százalékra csökken az említett termékek áfatartalma az idei 27 százalékról? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Tagi kölcsön utáni kamat

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs