hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így szüntethető meg a munkaviszony a munkáltató gazdasági nehézsége esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A közegészségügyi járványhelyzet gazdasági következményei, illetve a növekvő infláció jelentős nehézségeket okozhatnak a vállalkozások számára, akik létszámleépítésre kényszerülhetnek. Ennek lehetséges módjait mutatjuk be, amelyekkel elkerülhető az évekig tartó, költséges pereskedés.

Határozatlan idejű munkaviszony megszüntetése

A munkaviszony megszüntethető felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel. Ha a munkaviszonyt a munkáltató szünteti meg, a felmondást köteles megindokolni. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

A gazdasági nehézségek a munkáltató működésével összefüggő oknak minősülhetnek, így felmondásra okot szolgáltathatnak. Habár a működési okra alapozott felmondás gyakori, és bíróság előtt is könnyen védhető, mivel annak racionalitását a bíróság nem vizsgálja, itt is ügyelni kell néhány szempontra. A felmondás világosságát, valósságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

Ez azt jelenti, hogy a felmondást, mint egyoldalú jognyilatkozatot úgy kell megfogalmazni, hogy annak hivatkozása ne legyen cáfolható. Ha például a munkáltató az elbocsátás időpontjában más munkavállalóval munkaviszonyt létesít, felvetődik az okszerűség kérdése, azaz, hogy a felmondásnak más oka lehetett. Ha pedig a munkaügyi perben bizonyítást nyert, hogy a felmondás indoka nem valós, a felmondás jogellenesnek fog minősülni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a nyugdíjas munkavállalókra, illetve a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottakra vonatkozó szabályokat is részletezzük, és megtudhatja, mire kell ügyelni közös megegyezés esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs