hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így szüntethető meg a munkaviszony a munkáltató gazdasági nehézsége esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A közegészségügyi járványhelyzet gazdasági következményei, illetve a növekvő infláció jelentős nehézségeket okozhatnak a vállalkozások számára, akik létszámleépítésre kényszerülhetnek. Ennek lehetséges módjait mutatjuk be, amelyekkel elkerülhető az évekig tartó, költséges pereskedés.

Határozatlan idejű munkaviszony megszüntetése

A munkaviszony megszüntethető felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel. Ha a munkaviszonyt a munkáltató szünteti meg, a felmondást köteles megindokolni. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

A gazdasági nehézségek a munkáltató működésével összefüggő oknak minősülhetnek, így felmondásra okot szolgáltathatnak. Habár a működési okra alapozott felmondás gyakori, és bíróság előtt is könnyen védhető, mivel annak racionalitását a bíróság nem vizsgálja, itt is ügyelni kell néhány szempontra. A felmondás világosságát, valósságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

Ez azt jelenti, hogy a felmondást, mint egyoldalú jognyilatkozatot úgy kell megfogalmazni, hogy annak hivatkozása ne legyen cáfolható. Ha például a munkáltató az elbocsátás időpontjában más munkavállalóval munkaviszonyt létesít, felvetődik az okszerűség kérdése, azaz, hogy a felmondásnak más oka lehetett. Ha pedig a munkaügyi perben bizonyítást nyert, hogy a felmondás indoka nem valós, a felmondás jogellenesnek fog minősülni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a nyugdíjas munkavállalókra, illetve a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottakra vonatkozó szabályokat is részletezzük, és megtudhatja, mire kell ügyelni közös megegyezés esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs